Οικονομική ενίσχυση, άρση διαθεσιμότητας και «Στάνταρ» αριθμό εισακτέων ζητούν τα ίδια τα Πανεπιστήμια

«Στάνταρ» αριθμό εισακτέων ζητούν τα Πανεπιστήμια...

Καθαρή συμφωνία για τον αριθμό των εισαγομένων στα πανεπιστήμια εξ αρχής προτείνουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται εκ των υστέρων προσαυξήσεις του αριθμού. 

Ειδικότερα, αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αθήνα, με τα Πανεπιστήμια να φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας -δίπλα στο μόνιμο θέμα της υποχρηματοδότησης- και το θέμα ορισμού των εισακτέων τους, μετά και την πρόταση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου να αναλάβουν αποκλειστικά τα Πανεπιστήμια τη σχετική αρμοδιότητα.


Οπως ανέφερει στην Καθημερινή ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Παν. Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, για τον τρόπο ορισμού των εισαγομένων σε κάθε Πανεπιστήμιο προτείνεται:

* Να υπάρχει τριμερής συμφωνία ανάμεσα σε κάθε Πανεπιστήμιο (που γνωρίζει πόσους μπορεί να εκπαιδεύσει), την Αρχή Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων (ΑΔΙΠ) και την πολιτεία (που χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια) για τον αριθμό.

* Ο αριθμός να είναι καθορισμένος από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και θέσεις για ειδικές κατηγορίες (π.χ. από μετεγγραφή). Για τις θέσεις από μετεγγραφή προτείνεται να αποτελούν έως το 15% των συνολικών θέσεων κάθε Πανεπιστήμιο (ή σχολής).

* Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 μέσω υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας.

Παράλληλα, η Σύνοδος θα εξετάσει το θέμα της υποχρηματοδότησης (το Παν. Αθηνών εκπέμπει σήμα ότι δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες το 2015), τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και το «πάγωμα» των διορισμών και άρα τη μη κάλυψη των θέσεων που χηρεύουν (λόγω π.χ. συνταξιοδοτήσεων) και κατά συνέπεια τη μη διδασκαλία μαθημάτων.

Το ΕΚΠΑ απαιτεί την άμεση επάνοδο των 142 διοικητικών στελεχών του που βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας, καθώς επίσης και των 247 διοικητικών στελεχών του που παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο πελώριος φόρτος του διοικητικού έργου λόγω και των μετεγγραφών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την επιστροφή όλων των διοικητικών στελεχών του».

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr