Κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και υπέρ της επιστροφής των φοιτητών στα αμφιθέατρα τάσσονται σύλλογοι μελών ΔΕΠ πέντε πανεπιστημίων

Κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και υπέρ της επιστροφής των φοιτητών στα αμφιθέατρα τάσσονται σύλλογοι μελών ΔΕΠ πέντε πανεπιστημίων

«Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να μην υποβοηθήσουν και να μην συμβάλουν στην επιβολή μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα», σημειώνουν πέντε Σύλλογοι ΔΕΠ με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Τις επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ πέντε πανεπιστημίων της χώρας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και την αστυνόμευση την οποία προωθεί στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.


«Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να μην υποβοηθήσουν και να μην συμβάλουν στην επιβολή μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι Σύλλογοι ΔΕΠ ζητούν την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών και τον τερματισμό της δίωξης όλων των συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ, καθώς και τη λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα πανεπιστήμια.

Ακόμη, απαιτούν τη λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων (εμβολιασμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, εξεύρεση κατάλληλων χώρων κ.λπ.) ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στις αίθουσες διδασκαλίας.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία, αφού πρώτα ψήφισε τον Ν. 4777/2021, πιέζει για την άμεση εφαρμογή του. Πιέζει για την άμεση συγκρότηση των Επιτροπών Ασφαλείας και Προστασίας του άρθρου 15 και την ίδια στιγμή καταφεύγει σε άγρια καταστολή και αστυνομική βία μέσα σε πανεπιστήμια για να καταπνίξει τις κινητοποιήσεις φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονται για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια, να γίνουν «φοιτητές ξανά», και για να μην εφαρμοστεί ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.  

Οι πρόσφατες δύο επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την παρότρυνση και ανοχή των πρυτανικών αρχών του, δείχνουν πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό που ονομάζει τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η πρώτη επέμβαση κατέληξε σε άγριους ξυλοδαρμούς και συλλήψεις ενώ η δεύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την έκκληση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για ειρηνική διευθέτηση και μάλιστα τα ξημερώματα της μέρας που οι φοιτητές είχαν δηλώσει ότι θα σταματήσουν την κατάληψη που πραγματοποιούσαν, εξελίχθηκε σε πιλοτική επίδειξη αυταρχισμού. Αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων, χωρίς στολές και διακριτικά, εισέβαλαν στην πρυτανεία, και προχώρησαν σε βίαιες προσαγωγές φοιτητών και φοιτητριών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, ελικόπτερο και drones της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το ΑΠΘ, ενώ τις επόμενες μέρες συνεχίστηκε η αστυνόμευση μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο, με έλεγχο εισόδου σε φοιτητές και καθηγητές.

  • Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση του νόμου «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και μέχρι να το πετύχουμε, για την ακύρωσή του στην πράξη.  
  • Κάνουμε έκκληση στα μέλη των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων μας, στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέλη ΔΕΠ, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σεβόμενοι τη δουλειά τους, την επιστήμη και το ακαδημαϊκό λειτούργημά τους και:
    • να μην δεχθούν την εγκατάσταση καμερών, περιφράξεων, και καρτών εισόδου, να μη δεχθούν τη συγκρότηση και να μη συμμετάσχουν σε επιτροπές ασφάλειας και προστασίας, 
    • να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειθαρχικά συμβούλια ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, 
    • να μην ορίσουν το ποσοστό για τη βάση εισαγωγής που αποκλείει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιους και υποψήφιες, 
    • να απορρίψουν το νομοθετικό πλαίσιο που εξομοιώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ. 
       
  • Ζητούμε από τα μέλη των Συγκλήτων και τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων μας να μην ξεκινήσει η αστυνόμευση και καταστολή μέσα στο πανεπιστήμιο με τη δική τους υπογραφή.  
  • Έχουμε όλοι και όλες χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εναντιωθούμε στα σχέδια αστυνόμευσης και καταστολής των φοιτητικών αγώνων, στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.  
  • Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να μην υποβοηθήσουν και να μην συμβάλουν στην επιβολή μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. 
  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών και τον τερματισμό της δίωξης όλων των συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. 
  • Απαιτούμε τη λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων (εμβολιασμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, εξεύρεση κατάλληλων χώρων κ.λπ.) ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και να επιστρέψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στις αίθουσες διδασκαλίας. 
  • Διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού με αξιοπρεπείς απολαβές, τη δημιουργία των αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζεται ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο. 
  • Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.  

Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας 

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου 

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr