Υπουργείο Παιδείας: Ερωτοαπαντήσεις για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Υπουργείο Παιδείας: Ερωτοαπαντήσεις για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

  • Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα Πανεπιστήμια;

Τα ΑΕΙ επιλέγουν αν η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Στην περίπτωση εξεταστικής με φυσική παρουσία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

  • Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το χειμερινό εξάμηνο;

Οι φοιτητές θα επιστρέψουν κανονικά στην έδρα/πόλη των Πανεπιστημίων τους. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα συνεχιστεί για διαλέξεις με ακροατήριο άνω των 50 φοιτητών, με τις εταιρείες Google και Microsoft να παρέχουν δωρεάν πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Στην περίπτωση μικρότερων διαλέξεων (κάτω των 50 φοιτητών), καθώς και κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και ομάδων μελέτης (μέχρι 30 φοιτητών) θα πραγματοποιείται δια ζώσης διδασκαλία. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ για τη διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ). Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από όλους που βρίσκονται με φυσική παρουσία στα Πανεπιστήμια καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών, ενώ στα εστιατόρια θα συνεχιστεί ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.


  • Υπάρχει περίπτωση κάποια από τα μέτρα αυτά να αλλάξουν;

Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς υγιειονομικής κρίσης, έχουμε τονίσει ότι παρακολουθούμε στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, εθνικό και διεθνές. Κάθε βήμα και κάθε μέτρο που υιοθετούμε αξιολογείται διαρκώς, και επικαιροποιείται αν χρειαστεί, στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, και πάντοτε στη βάση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19.

  • Τι δαπάνες έχει καταβάλει και δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της γενικής αποστολής του και εν μέσω της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μεριμνά για την ασφαλή επιστροφή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν, υπό συνθήκες νέας κανονικότητας. Για το σκοπό αυτό, έχει καταβάλει συγκεκριμένες δαπάνες και έχει δρομολογήσει άλλες για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τη μέγιστη δυνατή προστασία για όλους. Ενδεικτικά:

  • Εξασφαλίσαμε σημαντική επέκταση για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, με επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος μας να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούδες/γιαγιάδες).
  • Προβλέψαμε την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»). Οι προσλήψεις αυτές είναι επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν και αυτοί προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.
  • Αναβαθμίσαμε τις δημόσιες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ενισχύοντας τα δίκτυα και το δυναμικό τους, εξασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Ειδικά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δρομολογήσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με 70.000 επιπλέον φορητές συσκευές, προβλέψαμε επιμορφωτικά σεμινάρια (MOOC) τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, και δρομολογήσαμε πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ταχείας επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για τις μικρότερες ηλικίες, δημιουργήσαμε εκ του μηδενός «βιβλιοθήκη» βιντεοσκοπημένων μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για προβολή μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης, με δυνατότητα επέκτασης.
  • Διευκολύνουμε τη φοίτηση με φυσική παρουσία στα ΑΕΙ, ενισχύοντας οικονομικά με άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ επικουρικό εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

Περισσότερα εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr