Υφυπουργός Παιδείας:  Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές

Υφυπουργός Παιδείας:  Πώς θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές

Η δια ζώσης διδασκαλία θα συνδυαστεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της χώρας, αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα για όλες τις δραστηριότητες - Συνέντευξη του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη

Βίαιη ήταν η αλλαγή της καθημερινότητας χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι την ολοκλήρωση της εξεταστικής Σεπτεμβρίου παραμένουν εκτός αμφιθεάτρων, με τις διαλέξεις να πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με αυξημένα μέτρα προστασίας οι κλινικές και τα εργαστήρια.


Σταδιακή θα είναι και η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα, όπως δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

«Θα ακολουθήσουμε ένα υβριδικό σύστημα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων όπου η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνδυαστεί με τη διά ζώσης», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και εξηγεί:

«Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας είναι ότι οι φοιτητές έμειναν μακριά από τον φυσικό τους χώρο το πανεπιστήμιο για ένα εξάμηνο. Αν συνεχίζαμε με αποκλειστικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα μετράγαμε στο τέλος του έτους έναν χρόνο κατά τον οποίο δεν θα βρίσκονταν εντός ενός αμφιθεάτρου» και προσθέτει: 

«Σε αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και τους νέους φοιτητές που θα μπουν τώρα στο πανεπιστήμιο. Οι πρωτοετείς θα πρέπει να έχουν μία πρώτη επαφή με το πανεπιστήμιο».

Οι επίσημες εξαγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ αναμένονται τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της υπουργού Παιδείας, ωστόσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα:

• Το πανεπιστήμιο θα έχει ανοιχτά τα αμφιθέατρα σε περιπτώσεις διδασκαλίας μαθημάτων μικρών ομάδων. Διαλέξεις, μεταπτυχιακά μαθήματα, μαθήματα επιλογής, σεμινάρια, φροντιστηριακά μαθήματα και ομάδες μελέτης θα πραγματοποιούνται εντός του πανεπιστημιακού χώρου εφόσον τηρείται το όριο των 50 ατόμων μέσα στην αίθουσα.

• Αντίστοιχα κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνταν και τους προηγούμενους μήνες μετά την άρση της καραντίνας θα συνεχίσουν να διενεργούνται.

Στις λέσχες σίτισης οι φοιτητές θα λαμβάνουν σε πακέτο το φαγητό τους. Δεν θα μπορούν να καθίσουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.

• Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική εντός του αμφιθεάτρου όπως ακριβώς ισχύει και σε όλους τους κλειστούς χώρους.

• Οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων θα ανοίξουν θα υπάγονται όμως και αυτές στα γενικά αυστηρά μέτρα για το όριο ατόμων αναλογικά με το μέγεθός τους.

• Οι διαλέξεις και τα μαθήματα στα οποία αναμένεται ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν να είναι υψηλότερος από 50 άτομα θα διενεργούνται εξ αποστάσεως όπως ακριβώς γινόταν και τους προηγούμενους μήνες. 

Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τη Δευτέρα αναλυτικά όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή με το άνοιγμα των σχολείων, στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Τα «Φοιτητικά Νέα» θα συνδεθούν με το χώρο της Συνέντευξης Τύπου για να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από το www.foititikanea.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr