Λοβέρδος: Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων

Οι πρυτάνεις από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει καλέσει στο γραφείο του τις διοικήσεις των ΑΕΙ και εφόσον τα «βρουν», την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ύστερα από τις αντιδράσεις των πρυτάνεων για τον υψηλό αριθμό μετεγγραφών που κάνει τα Πανεπιστήμια να «ασφυκτιούν», ξεκαθάρισε οτι το υπουργείο θα συμμετέχει μόνο με την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας ( ΑΔΙΠ ), λέγοντας χαρακτηριστικά: «ας πάρουν αυτοί την απόφαση». 

«Αιφνιδιάστηκα αρνητικά από τον κ. Φορτσάκη τον οποίο στηρίξαμε. Είναι δυνατόν καθηγητής δημοσίου δικαίου να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ενώ επικαλείται τη νομιμότητα για τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.


Σχετικά με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων των ΑΕΙ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Δεν είναι επιθετική λογική, αλλά ορθολογική. Δεχόμαστε τα παράπονα των Ιδρυμάτων ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, των γονέων, των φοιτητών όλων. Υπάρχει η συμφωνία από τη δεκαετία του 1980 να μην σχετίζεται το μαζικό πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Ας καθορίσουν τα πανεπιστήμια με βάση τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή τον αριθμό των εισακτέων. Αλλά αυτό είναι ένα καλβινιστικό μοντέλο. Αυτό θα εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια στην κρίση του 2014; Τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ελληνική κοινωνία».

Μεγαλύτερα προβλήματα πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζουν τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως η Σχολή Ηλεκτρολόγων και η σχολή Μηχανολόγων, η Ιατρική, η Νομική σχολή, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Νηπιαγωγών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr