Υφ. Παιδείας: Η συμμετοχή της χώρας μας στο HE Innovate προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενδυνάμωση του ελληνικού Πανεπιστημίου

Βασίλης Διγαλάκης: Η συμμετοχή της χώρας μας στο HE Innovate προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενδυνάμωση του ελληνικού Πανεπιστημίου

Την ενημέρωση των ελληνικών ΑΕΙ σχετικά με την πρωτοβουλία HE Innovate και την πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή είχε στόχο η διενέργεια διαδικτυακού ενημερωτικού σεμιναρίου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι πρυτανικές αρχές και εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη.

Το HE Innovate είναι μία πρωτοβουλία για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία επιλέχθηκε να συμμετάσχει η Ελλάδα για το έτος 2020-2021. Στο πλαίσιο της μελέτης χώρας που θα διενεργηθεί, σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, θα αναπτυχθεί διάλογος πολιτικής με όλους τους φορείς του οικοσυστήματος. Η μελέτη θα οδηγήσει στη σύνταξη μιας τελικής έκθεσης για τη χώρα, που θα περιγράφει το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στα ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής για την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στους τομείς αυτούς. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα οργάνωσης, διακυβέρνησης, χρηματοδότησης, ψηφιακού μετασχηματισμού και προετοιμασίας και στήριξης των επιχειρηματικών δράσεων των πανεπιστημίων. Μεγάλη έμφαση δίνεται σε ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Οι 40 εκπρόσωποι από 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 3 ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη διαδικασία από τους εκπροσώπους του υπουργείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Διγαλάκης: “Η διενέργεια μελέτης για την Ελλάδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους, να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία για να βελτιωθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν θέσει, αλλά και να λάβουν εξειδικευμένη συμβουλευτική για τον σχεδιασμό δράσεων προαγωγής της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”.

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τις ηγεσίες των ελληνικών ΑΕΙ για την ανταπόκρισή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο “δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσει και να αναδείξει το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται και να επεκτείνει την ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασίας με πανεπιστήμια άλλων χωρών που καινοτομούν και διακρίνονται”.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr