Απάτη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε Ελληνικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ο OLAF

Απάτη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ σε Ελληνικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ο OLAF

Απάτη σε ελληνικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ο OLAF, υπηρεσία της Κομισιόν. Πρόκειται για έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης, σύμφωνα με την οποία η απάτη αφορά Ελληνίδα επιστήμονα και δίκτυο διεθνών ερευνητών και επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατ. ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την OLAF, επιχορήγηση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA), σε ελληνικό πανεπιστήμιο, στο οποίο εργαζόταν ο πατέρας της επιστήμονος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ερευνητικό πρόγραμμα.


Το πρόγραμμα αυτό, θα διηύθυνε η ίδια, και θα περιελάμβανε ένα δίκτυο περισσότερων από 40 ερευνητών σε όλο τον κόσμο.

Η OLAF προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο στο πανεπιστήμιο και, παρά τις προσπάθειες του επικεφαλής ερευνητή να παρεμποδίσει την έρευνα, μπόρεσε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία με τη βοήθεια των ελληνικών εθνικών αρχών, οι οποίες παρείχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Υπηρεσία εντόπισε ισχυρά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ερευνήτρια «είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για να "πληρώσει" τους διεθνείς ερευνητές και η ίδια ήταν συνδικαιούχος των λογαριασμών προκειμένου να έχει πρόσβαση στα χρήματα».

Η OLAF, ακολουθώντας τα οικονομικά ίχνη κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την επιστήμονα, είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της, ενώ ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο, δεν γνώριζαν κάν ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση και να επαληθεύουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να υποτίθεται ότι πληρώνουν ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζωτικής σημασίας στοιχείο για να φτάσουν στο τέλος αυτής της προσπάθειας εξαπάτησης του προϋπολογισμού της ΕΕ - και αυτό θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις στη φήμη της καλής πίστης ερευνητές των οποίων τα ονόματα εκμεταλλεύτηκαν ως μέρος της απόπειρας απάτης», δήλωσε Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä.

Η ανακοίνωση του OLAF (OLAF investigation uncovers research funding fraud in Greece):

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr