ΑΕΙ: Μόνο εξετάσεις και εργαστηριακά μαθήματα - Πώς θα επαναλειτουργήσουν

ΑΕΙ: Μόνο εξετάσεις και εργαστηριακά μαθήματα - Πώς θα επαναλειτουργήσουν

Κλειστά Πανεπιστήμια-Σχολές: Μόνο εργαστηριακά μαθήματα και εξετάσεις του θερινού εξαμήνου φέρεται να περιλαμβάνει το σχέδιο επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα ασχοληθεί με το θέμα σε τηλεσυνεδρίασή της την προσεχή Τετάρτη αναφέρει η Καθημερινή, ενώ είναι σαφές ότι κάθε ίδρυμα θα οργανώσει το σχέδιό του ανάλογα με τη φύση των σπουδών κάθε τμήματος (π.χ. εάν έχει ή όχι εργαστήρια όπως τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές).


O χρόνος επαναλειτουργίας των ΑΕΙ θα καθοριστεί με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό για τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τα ΑΕΙ δεν θα είναι μεταξύ των πρώτων εκπαιδευτικών δομών που θα λειτουργήσουν εντός του Μαΐου. Οταν συμβεί αυτό, πάντως, το βασικό σενάριο είναι να λειτουργήσουν τα ιδρύματα μόνο για τα μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν διά ζώσης, δηλαδή τα εργαστηριακά. Ηδη, άλλωστε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδεται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%. Το υπόλοιπο 3,65% αφορά μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα. Σε ίδρυμα έχει καταγραφεί μάθημα με συμμετοχή του 99% των εγγεγραμμένων φοιτητών.

Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα 1.763 προπτυχιακά μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, τα 1.500 (το 86% του συνόλου) θεωρητικού χαρακτήρα καλύπτονται καθ’ ολοκληρίαν εξ αποστάσεως. Τα 141 μαθήματα (το 8%) που αποτελούνται από θεωρητικό μέρος και εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις, καλύπτονται ως προς το θεωρητικό τους μέρος από την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Δεν διδάσκονται 121 μαθήματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου των μαθημάτων, επειδή προϋποθέτουν αποκλειστικά φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων.

Στη λύση της πραγματοποίησης μόνο των εργαστηριακών μαθημάτων κατατείνουν και οι πανεπιστημιακοί, αναφέροντας ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και εξετάσεις ηλεκτρονικά, όπως στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι στο ίδρυμά του, σε συνεργασία με τους κοσμήτορες σχολών και τους προέδρους των τμημάτων, έχουν προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, περιμένοντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Βεβαίως, σύμφωνα με τον ίδιο εάν οι εξετάσεις δεν γίνουν τον Ιούνιο-Ιούλιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ομως, πρέπει να επισημάνω ότι πολλά ΑΕΙ σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αναστείλει τις μεταπτυχιακές σπουδές του επόμενου έτους», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr