Ένατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Αναβάλλονται ορκωμοσίες - Κλείνουν όλα τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία!

Ένατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Αναβάλλονται ορκωμοσίες - Κλείνουν όλα τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία

Ανακοινώνεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Πρόκειται για το πρώτο βαρυ περιστατικό. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου σπεύδει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), Γ. Παναγιωτόπουλος, με σκοπό να εξετάσει από κοντά την κατάσταση.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πιο αναλυτικά στην Πάτρα εντοπίσθηκε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για 66χρονο Έλληνα, που είχε πάει εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το πανεπιστημιακό του Ρίου, στην Πάτρα. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό.

Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται εκεί από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.  Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί).  Ο 66χρονος ασθενής σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει διασωληνωθεί.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε γίνει γνωστό ένα ακόμη κρούσμα, το όγδοο κατά σειρά.  Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος, γυναίκας εκπαιδευτικού και φίλης της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον σύζυγο της εκπαιδευτικού. 

Ο άνδρας νοσηλευέται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με ήπια συμπτώματα. Δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. 

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αναβάλλονται οι ορκωμοσίες

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατόπιν αναβάθμισης της εκτίμησης κινδύνου του κορονοϊού σύμφωνα με ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών, αναβάλλουν τις προγραμματισμένες ορκωμοσίες των αποφοίτων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και από άλλα ιδρύματα.

Κλείνουν όλα τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία

Με μια απόφαση “βόμβα”, η κυβέρνηση στην Ιταλία ανακοίνωσε πως από αύριο κλείνει, σε όλη τη χώρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία της επιδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός στην Ευρώπη, θρηνεί 27 νεκρούς και “μετρά” εκατοντάδες κρούσματα. Η απόφαση να κλείσουν έως τις 15 Μαρτίου όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη (04.03.2020) και μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής που χθες είχε προτείνει “λουκέτο” για έναν μήνα και σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις στην Ιταλία!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr