Ποια Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS λόγω μετεγγραφών - Δείτε αναλυτικά

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχολές με εργαστήρια - όπως στο Πολυτεχνείο - ενώ πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλούν οι συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών και οι διαθεσιμότητες διοικητικών οι οποίοι δεν αντικαθίστανται, παρότι οι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν. 

Το θέμα καλύπτει εκτενέστατα η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά το γεγονός ότι ο τελικός αριθμός των αιτούντων μεταγραφής δεν ξεπέρασε τις 10.000 – αισθητά μικρότερος από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν -, σε σχολές όπως η Νομική και Ιατρική Αθήνας, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, η Πληροφορική και η Γεωπονική ΑΠΘ κ.ά. προέκυψε έως και διπλασιασμός του αρχικού αριθμού εισακτέων και σε πολλά άλλα τμήματα ανυπέρβλητος συνωστισμός!


Στο Πολυτεχνείο όπως αναφέρει ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας, η ασφυξία αφορά κυρίως τέσσερις από τις σχολές του που εμφανίζουν αύξηση εισακτέων άνω του… 100%! Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς από 220 εισακτέους φτάνουμε στους 520, στους Μηχανολόγους από 125 στους 300 και σε Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες από 150 σε πάνω από 300 αντίστοιχα. «Οι τέσσερις σχολές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Είναι αδύνατο χωρίς προσωπικό, διοικητικό και εκπαιδευτικό, και με υποδομές για πολύ λιγότερους φοιτητές να εκπαιδεύσουμε το πλήθος που μας ήρθε, ούτε καν να τους σιτίσουμε. Η ποιότητα διδασκαλίας επίσης θα πέσει σίγουρα» τόνισε. Ο Γιάννης Γκόλιας και οι κοσμήτορες των σχολών συναντήθηκαν χθες με τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τον οποίο ζήτησαν πρόσθετα κονδύλια και προσωπικό και άμεση αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές, ώστε σε καμία κατηγορία να μην ξεπερνούν το 10-15% των εισακτέων.

Στο Αριστοτέλειο όπως αναφέρει ο πρύτανης Περικλής Μήτκας, σε περίπου 15 τμήματα ο πληθυσμός αυξήθηκε λόγω των μετεγγραφών κατά 1.808 άτομα και υπολογίζεται ότι θα προστεθούν ακόμα 500 περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξης του 33% σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων. Ειδικά σε ορισμένες σχολές και τμήματα, όπως η Πληροφορική, το Μαθηματικό, η Γεωπονική, οι Μηχανικοί Η/Υ, οι Μηχανολόγοι, το Παιδαγωγικό, η Ιατρική κ.ά. η αύξηση είναι τόσο μεγάλη, που καθιστά αδύνατη την εκπαιδευτική διαδικασία. «Στο Γεωπονικό λ.χ. έχουμε ένα αμφιθέατρο που χωράει μόνο 150 άτομα. Στο Προσχολικής Εκπαίδευσης η αύξηση εισακτέων λόγω μετεγγραφών ξεπέρασε το 70%-80%… Χρειαζόμαστε προφανώς νέες αίθουσες, αλλά δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα ενοίκια, καθώς ήδη το ΑΠΘ καταβάλλει ενοίκια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μας λείπουν τουλάχιστον 40 άτομα – σε πρώτη φάση – διδακτικό προσωπικό».

Στο Καποδιστριακό Αθηνών, όπως εξήγησε χθες ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης (στον Βήμα FΜ), υφίσταται ζήτημα απώλειας του εξαμήνου, καθώς «καλούμαστε να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Αλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι” αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» είπε και κατέληξε: «Το κράτος έχει κλείσει τα αφτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει». Σε ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται ότι στοιχειώδης πράξη δικαίου θα ήταν να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του ιδρύματος υποδοχής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr