Τι φανερώνει επίσημη έκθεση για το ερευνητικό προσωπικό στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια

Τι φανερώνει επίσημη έκθεση για το ερευνητικό προσωπικό στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια

Το bullying μέσω του εκφοβισμού και το «επιστημονικό σαμποτάζ» είναι γνωστά στην πανεπιστημιακή κοινότητα των υπαλλήλων-ερευνητών που εργάζονται στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές εκθέσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα.

Η πρώτη έκθεση είναι από ερευνητές του Πανεπιστημίου Radboud για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Καθηγητών Γυναικών (LNVH), που βασίζεται στις εμπειρίες 53 γυναικών σε πανεπιστημιακούς ρόλους και εξετάζει έξι τύπους παρενόχλησης, που κυμαίνονται από σωματικές και σεξουαλικές απειλές ακαδημαϊκό σαμποτάζ - σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες δεν έλαβαν τη δέουσα αναγνώριση για το έργο τους.


Πολλές από τις γυναίκες στην έρευνα δεν ήταν βέβαιες εάν η αντιμετώπιση που έλαβαν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρενόχληση. 

«Η παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο σπάνια εκδηλώνεται ως ένα και μοναδικό περιστατικό. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σχεδόν ποτέ δεν ανέφεραν μια μόνο παρατήρηση, μία μόνο αφή ή μία μόνο χειρονομία. Αντίθετα, η παρενόχληση που έζησαν ήταν κλιμακωτή και διήρκεσε μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες », αναφέρει η έκθεση.

Η δεύτερη έκθεση, από τα συνδικάτα FNV (Ομοσπονδία Ολλανδικών Συνδικάτων) και VAWO, βασίζεται σε συνεντεύξεις με 1.110 μέλη πανεπιστημιακού προσωπικού, περίπου το ένα τρίτο των οποίων ήταν προσωπικό υποστήριξης. Η έκθεση αυτή διαπίστωσε ότι ο εκφοβισμός, ο αποκλεισμός, ο σεξουαλικός εκφοβισμός και η κατάχρηση εξουσίας είναι κοινά σε όλα τα 13 πανεπιστήμια της χώρας. Το ερευνητικό προσωπικό ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα απ' ό,τι οι διοικητικοί υπάλληλοι

Συνολικά, το 29% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν γίνει αντικείμενο κουτσομπολιού, το 44% δεν είχε ενημερωθεί σκόπιμα για σημαντικές πληροφορίες που θα έπρεπε να τους μεταφερθούν και το 35% δήλωσε ότι υπήρξε θύμα αγώνα εξουσίας. Λιγότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό από ένα άτομο σε ανώτερη θέση.

Λογοκλοπή

«Η δουλειά μου λογοκλάπηκε από έναν καθηγητή και μου είπαν να μην το αναφέρω πουθενά καθώς θα χάσω τη δουλειά μου», είπε ένας ερωτηθείς. Η Ένωση Πανεπιστημίων της Ολλανδίας (VNSU) περιέγραψε τα στοιχεία ως «συγκλονιστικά» και είπε ότι τα ευρήματα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν. «Θέλουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», είπε ένας εκπρόσωπος. «Έτσι προσφέρουμε κατάρτιση, έχουμε μια διαδικασία καταγγελιών... και ανταλλάσσουμε εμπειρίες», είπε. Ο Donald Pechler, πρόεδρος της VAWO, δήλωσε ότι οι δύο εκθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας διαδικασίας ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης. «Αυτές οι καταστάσεις δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν απλά ως έκτακτα περιστατικά», είπε.

«Ελπίζουμε ότι οι εργοδότες θα είναι τώρα σοβαροί για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου εργασίας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr