Συναγερμός στις Αρχές: Φάκελοι με σκόνη στο ΕΜΠ & στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Κέρκυρας - Επτά στο νοσοκομείο

Συναγερμός στις Αρχές: Φάκελοι με σκόνη στο ΕΜΠ και στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Κέρκυρας - Επτά άτομα στο νοσοκομείο

Μαζική ήταν όπως όλα δείχνουν η αποστολή φακέλων με ύποπτη σκόνη. Μετά το πανεπιστήμιο Αιγαίου, φάκελο με σκόνη έλαβαν η Πρυτανεία στην Πολυτεχνειούπολη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, ελέγχονται το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενώ ένας φάκελος εστάλη στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας αλλά εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ.

Ολοι οι φάκελοι έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.


O φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Ο φάκελος με ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο ανοίχτηκε από δύο γυναίκες οι οποίες τον έκλισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του. Οι ίδιες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα. Ο αντιπρύτανης έχοντας ενημερωθεί για το τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάλεσε την αστυνομία. 

Ο δεύτερος φάκελος είχε παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας αλλά εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ του νησιού και δεν έφτασε στον προορισμό του.  Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Οσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Ολοι οι φάκελοι περιείχαν τα ίδια φυλλάδια.

Το πρωί της Πέμπτης έφτασε στη Μυτιλήνη το C130 με την πρώτη ΕΜΑΚ που είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διδασκαλίες για τη μεταφορά της σκόνης η οποία παραδόθηκε στο χημείο για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και να διαπιστωθεί η σύσταση της, προκειμένου να λήξει ο συναγερμός.

Όπως γίνεται γνωστό, τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες που προβλέπονται στην 116 εγκύκλιο για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών. Ο φάκελος και η άγνωστη ακόμα σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και μετά μπήκαν σε σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο. 

«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους» έγραφαν στην αγγλική γλώσσα τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη που έφθασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Ο μικρός φθαρμένος κίτρινος φάκελος με τα φυλλάδια και την σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης είχε… Ινδό αποστολέα και αποδέκτη την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έφθασε στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, μέσω της αλληλογραφίας των ΕΛ.ΤΑ., με τουλάχιστον επτά υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και με την συγκεκριμένη σκόνη. 

Κάποιοι από αυτούς αισθάνθηκαν έντονο κάψιμο στον λαιμό και τα μάτια κάτι που προκάλεσε τον συναγερμό των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις ύποπτες παρενέργειες στις 17:30 το απόγευμα. Άμεσα κινητοποιήθηκε το νοσοκομείο του νησιού, όπου διαμορφώθηκε ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο και την σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος.

Ο χώρος που ανοίχθηκε ο ύποπτος φάκελος αποκλείστηκε από τις αστυνομικές αρχές έως ότου οι εξειδικευμένοι πυροσβέστες με τις ειδικές στολές και μεθοδολογία τον περισυλλέξουν με ασφάλεια και προβούν στις απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης του χώρου.

Σε δεύτερο στάδιο οι διωκτικές αρχές θα ερευνήσουν την ύπαρξη του Ινδού αποστολέα, που αναγράφεται χειρόγραφα εξωτερικά του φακέλου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αναζήτηση τυχόν αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού του αποστολέα. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που παρακολουθούν, προς το παρόν διακριτικά, την εξέλιξή της, αναφέρει το "thetoc".

Φοιτητής πήγε να βγάλει φωτογραφία το χιονισμένο ΑΠΘ και δέχθηκε επίθεση από εμπόρους ναρκωτικών!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr