Ο Πρωθυπουργός για την «Ανομία στα Πανεπιστήμια» – Μητσοτάκης: Ο νόμος για το Πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός για την «Ανομία στα Πανεπιστήμια» – Μητσοτάκης: Ο νόμος για το Πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΝΔ, με θέμα «την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα πανεπιστήμια».

«Είστε με τους φοιτητές ή με τους τραμπούκους;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ και διεμήνυσε ότι όσοι ασχημονούν θα πεταχθούν έξω από τα Πανεπιστήμια - Τσίπρας: Τα κρούσματα επί κυβέρνησής μας έχουν μειωθεί, κάνετε σαν η Αθήνα να είναι η Γκόθαμ Σίτι


Κόντρα για το άσυλο και την ανομία στα Πανεπιστήμια έχουν αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια σχετικής ερώτησης στην «ώρα του πρωθυπουργού» από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αφόρητη κατάσταση» στα ΑΕΙ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι με τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες ή με τους τραμπούκους και τα βαποράκια και προανήγγειλε ότι με κυβέρνηση ΝΔ ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπστήριξε ότι και σήμερα ο νόμος για το άσυλο δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία αν κληθεί και ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα κρούσματα ανομίας είναι μειωμένα μολονότι παραδέχθηκε ότι «φυσικά υπάρχουν προβλήματα και δεν θα τα αρνηθούμε ενώ πρόσφερε στήριξη στον Νίκο Παρασκευόπουλο για το πόρισμα που συνέταξε.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν και κόντρα για την καθυστερημένη έναρξη της συζήτησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον πρωθυπουργό «να σέβεστε τους πολιτικούς σας αντιπάλους» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «δεν είναι παράξενο να καθυστερώ, δεν έχω μόνο αυτό».

Η πρωτολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Μητσοτάκης: Θα σέβεστε τους πολιτικούς σας αντιπάλους

Η συζήτηση άνοιξε από τον Κυριάκο Μητσοάκη με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την αργοπορία της έναρξης της συζήτησης της επίκαιρής ερώτησής του. «Σε περιμέναμε 45 λεπτά, θα μάθετε να σέβεστε τους πολιτικούς αντιπάλους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η συζήτησή ξεκίνησε στις 10 το πρωί και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πρώτη στον κατάλογο.

Μπαίνοντας στην ουσία της ερώτησής του ο πρόεδρος της ΝΔ αρχικά παρατήρησε ότι τα Πανεπιστήμια από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπο χώρο λογοκρισίας μεω της βίας

«Αυτό που άλλοτε λέγαμε «Πανεπιστημιακό Άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «Παραβατικό Άσυλο». Η διακίνηση ιδεών και η γνώση διώκονται μέσα στον φυσικό τους χώρο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί, δεν θα αλλάξει.

Αφόρητη η κατάσταση στα ΑΕΙ

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «αφόρητη κατάσταση» χαρακτηρίζοντας «τεράστιο πρόβλημα και απειλή για τις ζωές και την ίδια την Δημοκρατία» την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

«Οι δραστηριότητες είναι του κοινού ποινικού δικαίου όπως διακίνηση ναρκωτικών. Την ίδια ώρα οι συλλογικότητες ελέγχουν πανεπιστημιακές σχολές που μετέτρεψαν σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές και βιοτεχνίες μολότοφ. Το άσυλο έγινε παραβατικό άσυλο» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής από τον Ρουβίκωνα.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε γιορτή ρίψης μολότοφ». «Η πολιτεία είναι ανίκανη να προστατέψει φοιτητές και την κοινωνία. Στην Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου είναι τα δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

Την ερώτηση συνυπογράφουν άτυπα φοιτητές και πανεπιστημιακοί

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε φοιτητές, πανεπιστημιακούς που συνυπογράφουν την ερώτησή τους.

«Η ερώτηση έχει συνταχθεί από την τραυματική εμπειρία όσων εμπλέονται στην τραγωδία των πανεπιστημίων. Την συνυπογράφουν 1.500 φοιτητές που αναφέρουν σε επιστολή τους ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν σε μέρη του πανεπιστημίου που εγκαταλείπετε στην τύχη του. Σε λίγο θα φθάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματά μας. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κυρίε Τσίπρα όχι σε εμένα. Την ερώτηση συνυπογράφουν καθηγητές που μιλουν πλέον ανοικτά. Όπως ο ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου που κατήγγειλε διακίνηση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι για να δεχθεί επίθεση από αγνώσους εντός του πανεπιστημίου. Λεει ότι μου έμεινε ο φόβος ότι θα με στηριμόξουν και θα με πλακώσουν στο ξύλο. Και σε αυτόν πρέπει να απαντήσετε. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που κατήγγειλαν την εγκατάσταση της φιλοσοφικής. Οι ίδιοι που έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να προστέψουν το πανεπιστήμιο από τραμοόυκους. Πρυτανεία Ιωαννίνων, Σύγκλητος Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσακλόγου κατήγγειλε ότι οι γονείς είδαν χρήστες ναρκωτικών όταν πήγαν για ορκωμοσία παιδιών τους. 99 καθηγητές μιλούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι φοιτητές της νομικής. Την ερώτηση συνυπογράφουν 415 καθηγητές του ΑΠΘ που σε επιστολή τους εκλιπαρούν την κυβέρνηση να παρέμβει».

«Μέχρι πότε θα τους αφήνετε μόνους και ανυπεράσπιστους απέναντι σε κοινούς εγκληματίες και μαφίες;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην περίπτωση του Δημήτρη Κοντοπίδη του ατόμου με αναπηρίες που δέχθηκε επίθεση από ροπαλοφόρους γιατί συμμετείχε σε εκδήλωση που δεν τους άρεσε.

Πρωτολογία Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Είστε με τους φοιτητές ή με τους τραμπούκους; Εμείς είμαστε με τη νομιμότητα

«Μέχρι πότε θα ανέχεστε αυτή την ομερτα; Καθηγητής στην Θεσσαλονίκη που τον λήστευσαν σε ΑΤΜ μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος που έπεσε στα χέρια μπράβων δήθεν ανριεξουσιαστών και όταν ζήτησε την προστασία της αστυνομίας είδε το πρόσωπό του σε αφίσες. Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων και θα αδιαφρείτε σε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους; Με ποιους είστε; Με τους καθηγητές, τους φοιτητές και εργαζόμενων ή με τις ομάδες των τραμπούκων; Εμείς είμαστε με τους καθηγητές και όχι με το βαποράκι και με τον φοιτητές και όχι τον καταληψία. Είμαστε με την κανονικότητα και την νομιμότητα. Είμαστε με όσους λένε έως έδώ. Φτάνει πια αξίζουμε καλύτερα από αυτή την ντροπή».

«Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός που άφησε τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια και επιμένετε ότι το θέμα αυτό αφορά λίγους και πως αυτό το ζήτημα αφορά ακροδεξιά ατζέντα αν και αφορά την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας;» συνέχισε τα ερωτήματα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για πόρισμα Παρασκευόπουλου: Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πόρισμα Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία στα πανεπιστήμια γιατί δεν θέλει. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου που προτείνει να απομακρυνθούν τα ΑΤΜ από τα πανεπιστήμια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από ένα υπουργό που με νόμο του έσπευσε να αποφυλακίσει χιλιάδες ποινικούς και εγκληματίες. Εκτός αν πιστεύετε ότι η ασφάλεια πανεπιστημίων να ανατεθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα λες και είναι δουλειά των φοιτητών».

Όσοι ασχημονούν θα πεταχθούν έξω από τα Πανεπιστήμια

«Ανοίξατε τις πόρτες των πανεπιστημίων στην βία και ανομία και ζητάτε από φοιτητές να την αντιμετωπίσουν για να διαφυλαχθεί το άσυλο. Όλα αυτά θα τελειώσουν. Με ΝΔ τα πανεπιστήμια μας θα καθαρίσουν από λαθρέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούλους. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημαικά στοιχεία Οσοι ασχημονούν θα πεταχθούν έξω. Το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει ο νόμος, θα καταργηθεί. Εάν σήμερα κάποιος ζητήσει βοήθεια η αστυνομία θα συνδράμει. Αν γίνει στο πανεπιστήμιο η αστυνομία πρέπει πρώτα να δεί αν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και αν είναι το δεύτερο δεν μπορέι να επέμβει. Είναι προσβολή και κατάντια ο νόμος σας και η ΠΟΣΔΕΠ λέει ότι ευνοεί την ανομία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατέληξε στην πρωτολογία του:

«Ανοχή στο έγκλημα δεν πρόκειται να υπάρξει, το χρωσταμε στη νέα γενιά. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σηκώσει το αναστημα του, θελουμε αυτόνομα πανεπιστήμια, ελεύθερα,εξωστρεφή, πανεπιστήμια δημιουργικές κυψελες. που να λειτουργουν σωστα, ασφαλή, δημόσια πανεπιστήμια. Αυριο το πρωί παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για την παιδεία, θα σας στείλω. Οχι για να αντιγράψετε και αποσπασματικά όπως κανετε και με την οικονομία για να δείτε τις προτάσεις μας Είστε το χθες του ψεματος της βίας και της ανομίας είμαστε το αυριο της δουλειάς της αληθειας. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Ο νόμος για το άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα

Μπαίνοντας στην ουσία της απάντησής του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παραπληροφορείτε τους πολίτες. Γιατί ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για διπλό ψέμα».

«Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα. Πρώτα-πρώτα, η ίδια η έρευνα που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προβληματική έρευνα, γιατί τσουβαλιάζει ως «περιστατικά βίας» τα πάντα, από την χρήση μιας αίθουσας χωρίς τη σχετική άδεια, μέχρι σωματικές επιθέσεις και τραυματισμούς. Το λέει, άλλωστε, και η ίδια, πως «δεν φιλοδοξεί να θεωρηθεί επιστημονική». Αλλά επειδή την χρησιμοποίησε πολύ το κόμμα σας και τα φιλικά του ΜΜΕ, να πούμε πως ακόμα κι αυτή η έρευνα κάτι δείχνει. Δείχνει πως αυτό που λέγατε τόσα χρόνια, ότι για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια ευθύνεται το άσυλο, και μαζί η υπόσχεσή σας ότι με την κατάργηση του θα καταργούνταν αυτομάτως και η παραβατικότητα έχουν και τα δύο καταρρεύσει. Γιατί τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια επί των ημερών σας και με καταργημένο το άσυλο ήταν περισσότερα από αυτά επί της δικής μας κυβέρνησης, με το άσυλο να έχει επανέλθει».

Συνεχίζονας ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το βασικό σας επιχείρημα είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί». 

«Προβλήματα, φυσικά και υπάρχουν. Και δεν θα τα αρνηθούμε. Αφορούν κυρίως κάποιες καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο, στο ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών. Εδώ, όμως κύριε Μητσοτάκη, σας έχω και άλλα στοιχεία. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες. 560. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις. Σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. Και έχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τώρα, την διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις. Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605. Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις. Που είναι, λοιπόν, η αστυνομία που ο ΣΥΡΙΖΑ της δένει τα χέρια; Άλλος ένα μύθος καταρρέει».

Στήριξη σε Παρασκευόπουλο 

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη στήριξή του στον Νίκο Παρασκευόπουλο ως τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη βία στα Πανεπιστήμια.

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα.Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πώς η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικό για αυτό και δεν μείναμε με δεμένα τα χέρια. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος. Κι εδώ έρχεται η άλλη υποκρισία σας που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως την λέτε. Τον στοχοποιείτε, προκειμένου να αναδεετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την παραβατικότητα, επειδή εκείνος έφτιαξε έναν νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Και της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια. Ένα πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει. Το πόρισμα δεν το έβγαλαν πέντε ΣΥΡΙΖαίοι. Το έβγαλε μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, ένας αντιεισαγγελέας ως εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μία εκπρόσωπος της αστυνομίας, πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι και επιστήμονες ειδικοί για θέματα ναρκωτικών. Αυτοί είναι οι «ιδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι»; Αυτοί είναι που τους κατηγορείτε πως θέλουν να ελέγχουν τα πανεπιστήμια οι «συμμορίες»; Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, της εισαγγελίας και της αστυνομίας; Τόσο πολύ έχει διαβρώσει ο διαβολικός ΣΥΡΙΖΑ όλους τους θεσμούς αυτής της χώρας;»

Σύμφωνα με τον ίδιο το πόρισμα της επιτροπής στο τέλος διατυπώνει τέσσερις συνθετικές θέσεις:

«1. Την δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου. Να προλαμβάνει, δηλαδή, αντί να θεραπεύει 

2. Με δεδομένο ότι το άσυλο δεν απαγορεύει με κανέναν τρόπο στην αστυνομία να επέμβει αν βλέπει πως γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, να οριστούν σε κάθε ίδρυμα τα κριτήρια με τα οποία θα καλείται η αστυνομία για τα χαμηλότερα εγκλήματα, πχ σε ποιος χώρους γίνονται 

3. Να μπαίνουν ξεκάθαρα και ορατά όρια στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν αυτοί είναι ανοιχτοί 

4. Να ενισχυθεί η έρευνα και η Εκπαίδευσης για θέματα πρόληψης ναρκωτικών. 

Το θέμα των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια δεν λύνεται με την αστυνόμευση

«Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε; Με τι διαφωνείτε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και επικεντρωνόμενος στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών είπε «για το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση; Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό; Κι επειδή κι εδώ δεν έχετε μελετήσει, ξέρετε τι λέει το πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ; Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για επιλεκτική όραση για τα πανεπιστημια. «Εσείς βλέπετε μόνο τον Ρουβίκωνα μεσα στα πανεπιστημια. Δεν βλέπετε πιο μέσα. Η ΔΑΠ συνεληφθη στο ίδιο πανεπιστήμιο να έχει στήσει φαμπρικα για τις εξετάσεις. Αυτοί είναι οι άριστοι για εσας κυριε Μητσοτκαη , αυτή είναι λογική που έχετε. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν δημαγωγούμε. Γιατί αυτό κάνετε. Οχι αφορισμούς, αυτά ήταν στο Μεσαίωνα ελάτε με επιχειρήματα. Και αρθρώστε μία πρόταση. Αν είστε εχθρός του δημοσιου παναπυσντνιου πείτε το ανοιχτά».

Μητσοτάκης: Αφού θέλετε συζητήσεις κάθε Παρασκευή, να μιλήσουμε για την ψήφο των ομογενών και τα κονδύλια του Προσφυγικού

Με τη διαμάχη για την αργοπορία του Αλέξη Τσίπρα και την... πρόσκλησή του για καφέ ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στη χθεσινή που επίσκεψη στην Κυψέλη φαντάζομαι θα είχα καποια δυσκολία να έρθω στο σπίτι σας, από τις κλούβες που το φυλάνε όπως και στο Μαξίμου φαντάζομαι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στην πρόκληση για συζητήσεις κάθε Παρασκευή λέγοντας ότι «αφού θέλετε να είστε εδω κάθε Παρασκευή να ξεκινησουμε την επόμενη φορά για το θέμα της ψήφου των ομογενών, και την επόμενη για τις ατασθαλίες στα κονδύλια του Προσφυγικού. Ελάτε να συζητήσουμε για αυτά που ήδη τα έχουμε δρομολογήσει».

Μήπως σας βολεύει αυτή η κατάσταση;

Στη συνέχεια ο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο πόρισμα Παρασκευόπουλου και ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «ανέχεστε τις καταλήψεις δημόσιων χώρων; Είναι δυνατόν εντός του πανεπιστημιου να βρίσκεται μία συλλογικότητα που απειλεί και τραμπουκίζει και εσείς σφυρίζετε σαν μη συμβαίνει τίποτα;. Υπαρχει πανεπιστημιο στην Ευρωπη που να παρουσιάζει αυτή την εικόνα σαν του Μετσόβιου; Είστε σοβαρός; Πού υπάρχει αυτή η εικόνα. Εχετε πάει στην Πατησίων να δείτε τι γίνεται με το παρεμπόριο; Έχετε δει αυτά να συμβαίνουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γιατί λέτε ότι εμείς αναδεικνύουμε μία πραγματικότητα και δυσφημουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο; Εμείς καθοδηγούμε τα δημοσιευματα σε ξένα ΜΜΕ;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε, επίσης, «μήπως σας βολεύει αυτή η κατασταση; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες να κάνουν μία εκπαίδευση να ξεχυθούν στην Αθήνα την επόμενη μέρα όπως την έκαψαν το 2008; Θυμομαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Εχετε την ιστορία σας και επειδή επιμένετε για άλλη μία φορά να διαστρεβλωνετε, η μήτρα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας είναι η μήτρα η άκρας εξωκοινοβουλευτικης αριστερας. Την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν θα ανεχτουμε να ξαναδούμε αυτά τα φαινόμενα».

Στερείτε τη χώρα από μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια για να ικανοποιήσετε μειοψηφίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αφορμή τη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

«Αναφερθήκατε στη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το Κολουμπια. Τι είναι το Κολούμπια; Είναι ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Εσεις με την εμμονή σας, είστε αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα. Αν έρθει αύριο ένα μεγάλο ίδρυμα πχ το Νιάρχος, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρας, όπως στην Τουρκία, και να βάλει κάποιος χρήματα για ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το κάνει και εσείς για να ικανοποιήσετε καποιες αριστερα μειοψηφίες σας στερείτε αυτό από τη χωρα». 

«Με την αλαζονική σας πρωτολογία σα ευχαριστώ που κανατε τους καθηγητες και φοιτητες να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από εσας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Οι ιδέες να διακινούνται ελεύθερα, αν οδηγούν σε εγκλήματα είναι άλλο

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περιοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος που η διακινηση των ιδεων μας αρέσουν ή όχι να κινούνται ελευθερα. Αν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα είναι άλλο. Αναδεικνύεται ένα ζήτημα για να κερδίσετε πολιτικες εντυπωσεις χωρίς να στηρίζεται στην πραγματικότητα».

Έκανε λόγο επίσης για διαρκή εμμονή και ιδεοληψία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σε αυτό το τόπο το αίμα από τρομοκρατικές πράξεις έχει διπλή αναφορά ήλπιζα να διοθρωνατε αυτή την άποψη σας. Κάνετε διπλό λάθος Νεκροί υπήρχαν και από τι πλευρές του ιδεολογικού χάρτη. Αναφέρθηκα στο Φύσσα, θα αναφερθώ και στο πρόσφατο παρελθόν είναι το αίμα και του Τεμπονέρα. Δεν βαζουμε στο ζύγι το αίμα που χύθηκε».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr