Πρόταση για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια από τους ΑΝΕΛ – Αναλυτικά τι ορίζει η πρόταση

Πρόταση για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια από τους ΑΝΕΛ – Αναλυτικά τι ορίζει η πρόταση

Ιδιωτικά ΠανεπιστήμιαΤην ίδρυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Τα ιδιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα έχουν υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν, υπό μορφή υποτροφίας το 15% των θέσεων τους σε επιλαχόντες φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης θα προβλέπεται δυνατότητα σύμπραξης με τα δημόσια Πανεπιστήμια.


Τα Ιδρύματα αυτά, αφενός μεν θα τελούν σε διοικητική, οικονομική και υπηρεσιακή αυτοτέλεια, αφετέρου όμως θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Κράτους για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου σπουδών με τήρηση αντίστοιχων προδιαγραφών.

Οπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται ο περιορισμός της φυγής σπουδαστών στην αλλοδαπή και της παραμονής τους στη χώρα με πλείστες ωφέλειες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όσο και για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε σχέση με το κόστος σπουδών των προστατευομένων τέκνων.

Η Αιτιολογική Έκθεση

Η Πρόταση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr