Επίσημη παρουσίαση του νέου Ερευνητικού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας CyCAT

Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας - CyCAT με έδρα το ΑΠΚΥ

Με σημαντική προστιθέμενη αξία στην ερευνητική δράση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), αλλά και στην ερευνητική υποδομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στις 9 Οκτωβρίου 2018 το Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (Cyprus Center for Algorithmic Transparency - CyCAT).

Κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου Ερευνητικού Κέντρου CyCAT, την οποία χαιρέτισε ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, έγινε εκτενής αναφορά στη σημασία των αλγορίθμων και τη χρησιμότητά τους στη διαδικασία αναζήτησης και επιλογής πληροφοριών στο διαδίκτυο, αλλά και στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι αλγόριθμοι δεν διέπονται από ιδιαίτερη διαφάνεια ούτε είναι ουδέτεροι στο φιλτράρισμα των πληροφοριών που παρέχονται στον χρήστη, στοιχείο που γεννά την ανάγκη ελέγχου και λογοδότησής τους. 


Στην εκδήλωση παρουσίασης του CyCAT, η συντονίστρια και Επίκουρη Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Jahna Otterbacher αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του έργου, οι οποίοι εστιάζουν α) στη διεξαγωγή βασικής έρευνας για την κατανόηση της φύσης των κοινωνικών και πολιτισμικών προκαταλήψεων και μεροληψιών σε συστήματα πρόσβασης στην πληροφορία, β) στην προώθηση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης (digial literacy), γ) στην κατάρτιση ομάδων-στόχος, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, σε θέματα αλγοριθμικής διαφάνειας και την ενίσχυση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και δ) στην περαιτέρω καλλιέργεια μιας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.   

Στο Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας, πέρα από το ΑΠΚΥ, στο οποίο εδρεύει το CyCAT, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια University of Sheffield και University of Edinburgh του Ηνωμένου Βασιλείου, το University of Trento της Ιταλίας και το University of Haifa από το Ισραήλ, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon2020–Twinning. Την ερευνητική ομάδα του CyCAT από πλευράς ΑΠΚΥ συμπληρώνουν ο Καθηγητής Μιχαλίνος Ζεμπύλας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λοΐζος Μιχαήλ.  

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό κέντρο CyCAT μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.CyCAT.io και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr