Τσίπρας στη Βουλή: Έγκλημα εκ προμελέτης οι ΕΒΕ

Τσίπρας στη Βουλή: Έγκλημα εκ προμελέτης οι ΕΒΕ

«Αποκλείσατε τουλάχιστον 30.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος. Όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει...»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον αποκλεισμό «των χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές», εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έγκλημα εκ προ μελέτης». 


Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την υπουργό και τον πρωθυπουργό για έγκλημα εκ προμελέτης, το οποίο αδικεί χιλιάδες υποψήφιους, τις οικογένειές τους, αλλά θα φέρει και τραγικές επιπτώσεις στην παιδεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

«Έχετε το θάρρος να τους κοιτάξετε στα μάτια; Που ως άλλη Ηρώδης έρχεστε και σφαγιάζετε τα όνειρά τους και των οικογενειών τους; Γιατί;» είπε  ο Α. Τσίπρας προς την υπουργό, η οποία είναι παρούσα στην αίθουσα, για να προσθέσει «θα σας το πω ευθέως. Γιατί ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην ανοιχτή επιστολή του αριστούχου μαθητή (που δημοσιεύθηκε χθες στα «Φοιτητικά Νέα»), ο οποίος δεν μπορεί λόγω Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής να μπει στη σχολή της επιλογής του και σημείωσε «μην απαντήσετε σε μένα. Να απαντήσετε στον Διονύση. Στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους».

«Εάν σας απασχολεί τόσο η μαθησιακή εξέλιξη των φοιτητών μας γιατί δεν σας απασχολεί και για αυτούς που θα αποκτήσουν πτυχία κολεγίων; Τα οποία πρωτίστως είχατε φροντίσει να εξισώσετε; Γιατί δεν βάζετε βάσεις στα ιδιωτικά κολέγια; Αλλά εκεί υπάρχει μόνο η βάση του εισοδήματος» τόνισε χαρακτηριστικά για να στρέψει τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό λέγοντας «το είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο».

«Και όσοι έχουν να ξηλωθούν ας πάνε στα κολέγια. Δεν έχουμε κάτι με τα κολέγια ούτε με τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά τους. Έχουμε πρόβλημα με την αθλιότητα Μητσοτάκη-Κεραμέως να οδηγήσει  με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί» σημείωσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20-30 χιλιάδων μαθητών. Εκ προμελέτης έγκλημα που αφορά και μια σειρά από τμήματα που δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο. Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά και ο πρωθυπουργός αποδεικνύεστε έως οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων που πέρασαν από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας». 

Επανέλαβε την έκκλησή του: «Σας το λέμε για μια ακόμη φορά. Ακόμα δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Μην εφαρμόσετε την ΕΒΕ. Δώστε στους 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές».

Επιστολή υποψηφίου προς Κεραμέως: "Ένας αποτυχημένος επιτυχόντας"

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr