Ανησυχίες ενός υποψήφιου που δίνει ξανά Πανελλαδικές σχετικά με την κατανομή των θέσεων

Ανησυχίες ενός υποψήφιου που δίνει ξανά Πανελλαδικές σχετικά με την κατανομή των θέσεων

Επιστολές Υποψηφίων Πανελλαδικών 2021: Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι, για το 6% των που αποδίδονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στους υποψήφιους των ΓΕΛ, θα γίνει κατανομή μεταξύ των υποψήφιων σε ποσοστά ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων που θα υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο το τρέχον έτος. Πως θα μπορούσε αυτό να μεταφραστεί σε αριθμούς; Η απάντηση είναι απλή και ας μην έχουμε ακόμη στατιστικά με τα ποσοστά των υποψηφίων.

Θα προσεγγίσω το πρόβλημα αναφερόμενος σε στατιστικά που αφορούν συγκεκριμένα το τμήμα ιατρικής το οποίο ενδιαφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου. Το έτος 2019-2020 είχαμε 2.223 υποψήφιους στο 3ο πεδίο που επέλεξαν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα, ενώ 10982 ήταν εκείνοι που διαγωνίστηκαν με το νέο. Αυτό σε ποσοστά μεταφράζεται ως 16.9% και 83,1% αντίστοιχα. Βάση κοινής λογικής αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως το φετινό ποσοστό των μηχανογραφικών που θα υποβάλλει μηχανογραφικό ενώ έχει εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, θα αποτελεί το 16,9 % από το σύνολο των υποψηφίων. Δηλαδή από το 6% του ποσοστού των θέσεων οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μόλις το 16,9% από αυτό το ποσοστό.


Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος διαγωνίζονται για το 1% των θέσεων το οποίο στο σύνολο των ιατρικών σχολών μεταφράζεται ως 7 θέσεις.

Σ’ αυτό το σημείο να υπενθυμίσω, την αδικία που δημιουργήθηκε πέρυσι, αφού το ποσοστό των θέσεων που τελικά διεκδίκησαν οι εν λόγω υποψήφιοί ήταν μόλις το 9,51% αντί για 16,9. Δόθηκαν λοιπόν 64 θέσεις από τα τμήματα της ιατρικής αντί για τις περίπου 120 που αντιστοιχούσαν. Και ενώ μιλάμε μόνο για ένα τμήμα βλέπουμε ότι 56 άτομα μαζί με εμένα βρέθηκαν εκτός σχολής στην οποία πασχίζουν επί 2 χρονιά να εισαχθούν.

Από αυτά τα 56 άτομα τα οποία αδικήθηκαν πέρυσι, μόλις τα 7 θα δουν φέτος να εισάγονται 49 άτομα θα συνεχίσουν να εισπράττουν αδικία η οποία ξεκίνησε πέρυσι και δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται φέτος. Και μιλάμε μόνο για τη σχολή της ιατρικής αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν εκτός της 1ης τους επιλογής είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συναισθηματικά φορτισμένος γράφοντας αυτό το κείμενο, νιώθοντας όπως ακριβώς ένιωσα την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός μπορώ. Σίγουρα δεν θα ήταν σωστό οι υποψήφιοι νέου και παλαιού συστήματος να διεκδικήσουν το ίδιο ποσοστό θέσεων αφού διαγωνίστηκαν σε διαφορετικά θέματα και με βάση τα αποτελέσματα θα υπάρξει ωφελιμότητα για όσους διαγωνίστηκαν με το παλαιό. Με αυτόν τον τρόπο θα διορθώσουμε μια αδικία με μια άλλη αδικία. Θα ήταν όμως θεμιτό να δοθεί ένας ελάχιστος αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα μη επηρεαζόμενος από το ποσοστό των μηχανογραφικών που θα υποβληθούν. Αν για παράδειγμα έχουμε 5 θέσεις ως ελάχιστο αριθμό εισαχθέντων σε κάθε τμήμα ιατρικής , θα έχουμε 30 επιτυχόντες διορθώνοντας αρκετά το περσινό σφάλμα.

ΥΓ. Αν το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να γνωρίζει αν το κάθε τμήμα μπορεί να υποστηρίξει τον επιπλέον αριθμό υποψηφίων, ας αφήσουμε τους πρυτάνεις των κάθε τμημάτων να αποφασίσουν.

Με εκτίμηση Σ.Π.,

Αναγνώστης «Φοιτητικά Νέα»
Υποψήφιος των Πανελλαδικών 2021

Είσαι υποψήφιος των Πανελλαδικών 2021;*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr