Οδηγός Επιτυχίας για τις Πανελλαδικές 2021 στις ημέρες Covid-19

Οδηγός Επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις ημέρες Covid-19

Πανελλήνιες 2021: Το παρακάτω Έγγραφο Οδηγό Επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις ημέρες Covid-19, απέστειλε στα Λύκεια το Υπουργείο Παιδείας.

Ο οδηγός που συντάχθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β ́ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού, εγκρίθηκε  από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. και απευθύνεται σε μαθητές/τριες που βρίσκονται στην τελική φάση προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά την παρούσα περίοδο.


Οδηγός Επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις ημέρες Covid-19

1. ∆ιατήρηση καθηµερινής ρουτίνας 

Tα µαθήµατα γίνονται διαδικτυακά. Kάτι τέτοιο µπορεί να σε αποσυντονίσει και να σε αποµακρύνει από το στόχο σου. Είναι σηµαντικό να διατηρήσει ένα ηµερήσιο πρόγραµµα που θα οργανώσει µε βάση τις ανάγκες σου και θα αφορά όλες τις πτυχές τη καθηµερινότητα: τον ύπνο, τα γεύµατα, τη µελέτη και τον χρόνο χαλάρωση. Η καθηµερινή ρουτίνα είναι σηµαντική και δηµιουργεί ασφάλεια και µία κανονικότητα, ενώ καταπολεµά το άγχος και αποµακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήµατα.

Ένα ακόµη µυστικό είναι να ξεκινά το πρωινό µε περιποίηση εαυτού και να φορά ρούχα σπιτιού - όχι πυτζάµες. Ένα περιποιηµένο και καθαρό χώρο ή δωµάτιο που φροντίζει καθηµερινά, βοηθά επίσης στην γενικότερη οργάνωση τη ηµέρα.

2. Ύπνος, ∆ιατροφή και Άσκηση 

Προσπάθησε να κοιµάσαι αρκετά (~8 ώρες ) και τι ώρες που ο ύπνος είναι πιο βαθύς και ανανεώνει τον οργανισµό (βράδυνες ώρες). Ο καλό ύπνο ξεκουράζει και βοηθά τη µνήµη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δηµιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Ο ύπνος βοηθά ακόµη στη ρύθµιση τη όρεξη και των γευµάτων, ώστε να µην γίνονται υπερβολές στη διατροφή.

Διατήρησε τέσσερα περίπου γεύµατα µε όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση. Μπορεί ακόµη να κάνεις περιπάτους , τρέξιµο ή οποιαδήποτε ήπια σωµατική άσκηση επιλέξεις για µισή ώρα καθηµερινά.

3. Οργάνωση της ηµερήσιας ύλης 

Οργάνωσε όσο καλύτερα µπορείς την ηµερήσια ύλη και χρησιµοποίησε χρωµατιστούς µαρκαδόρους στα σηµεία που σε δυσκολεύουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της µελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωµατίου, για να µην αποσυντονίζεσαι από µηνύµατα που πιθανόν λαµβάνεις. Μην ξεχνάς πως έχεις διανύσει µεγάλο δρόµο για να φτάσεις ως εδώ και ήδη βρίσκεσαι λίγο πριν το τέρµα. Καλό θα ήταν να µην αφήνεις για αύριο ότι µπορείς να κάνεις σήµερα.

Προγραµµάτισε την ηµερήσια ύλη και µην παρασύρεσαι από σενάρια π.χ. ότι οι εξετάσεις θα γίνουν αργότερα κλπ.

4. Χαλάρωσε µε τον τρόπο σου 

Η χαλάρωση σε βοηθά να ανασυντάσσεσαι και είναι απαραίτητη. Ο χρόνος και τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Μπορεί να µιλήσεις µε τους φίλους σου, να ακούσεις µουσική, να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης (βλέπε παρακάτω), να βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί.

5. ∆ιαχείριση άγχους

Η οργάνωση περιορίζει το άγχος.

Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται, αυτό σε πιέζει και σου δηµιουργεί άγχος.

Βάλε προτεραιότητες – ποιο είναι επείγον και πιο λιγότερο και ξεκίνα βάζοντας ένα καθηµερινό πρόγραµµα προχωρώντας σταθερά.

Μπορείς να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης που βοηθούν πολύ: σε ένα δωµάτιο µε ησυχία, κάθισε σε οποιοδήποτε σηµείο επιλέξεις στηρίζοντας την πλάτη σου και άρχισε να αναπνέεις αργά και βαθιά, από τη µύτη, χαλαρώνοντας όλο το σώµα.

Σκέψου ένα ήρεµο και πολύ όµορφο µέρος, όπως µία ηλιόλουστη παραλία το καλοκαίρι. Σκέψου ευτυχισµένες στιγµές ή επιτυχίες στο παρελθόν που σου έδωσαν χαρά και διώξε κάθε αρνητικό συναίσθηµα. Σκέψου επίσης ότι κάνει το καλύτερο που µπορείς – µια ειλικρινή προσπάθεια προ το στόχο - και αυτό είναι αρκετό.

6. Θετική Σκέψη

Για αρχή να κάνουµε τη σκέψη ότι κάθε επιπλέον δυσκολία µπορεί αρχικά να σε «ξεβολέψει», ωστόσο αν χειριστεί την κατάσταση µπορεί να σου προσφέρει εµπειρία, δύναµη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα σε βοηθήσουν να προσαρµόζεσαι πιο εύκολα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1:

Οι δυσκολίε έχουν πάντα µια θετική πλευρά Αναλαµβάνουµε δράση όταν έρθουµε αντιµέτωποι µε ένα πρόβληµα (π.χ. COVID 19), και τη µεγαλύτερη πρόοδο την κάνουµε τότε. Επίση, υπάρχουν αντικειµενικά διευκολύνσεις , όπως περισσότερος χρόνος για διάβασµα και µείωση της εξεταστέας ύλης λόγω της πανδηµίας COVID 19.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2:

Σηµασία έχει το πώς αντιλαµβάνεσαι αυτό που συµβαίνει

Έχε θετική σκέψη, διατήρησε το κέφι σου και µια όµορφη καθηµερινή ρουτίνα. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή θα ξεπεραστεί και µέσα από την εµπειρία αυτή µπορείς να σµιλέψεις τον χαρακτήρα σου και να αποκτήσεις ανθεκτικότητα.

7. Έχε πάντα εναλλακτικές λύσεις 

Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα. Έχε το στόχο και προσπάθησε µε όλες τις δυνάµεις σου, ωστόσο εάν τα πράγµατα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει έχε και ένα δεύτερο πλάνο στο µυαλό σου. Αυτό συµβαίνει συχνά στη ζωή και καλό είναι να είµαστε προετοιµασµένοι - να προσαρµοζόµαστε ανάλογα.

8. Κάνε όνειρα για το µέλλον

Κάνε νοερές σκέψεις και φαντάσου τον εαυτό σου τον επόµενο χρόνο. Πάλεψε για να γίνει αυτή η εικόνα που θέλει. Αυτό θα σου δώσει ώθηση, αφού θα λειτουργήσει ω κίνητρο για να προσπαθήσει.

9. Σκέψου την σχετικότητα των πραγµάτων

Εκτίµησε τα αγαθά που έχει και σκέψου ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα στερούνται (π.χ. η πανδηµία έχει πολύ αρνητικότερες συνέπειες σε άλλες χώρες). Εκµεταλλεύσου θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπάθησε να αντιληφθείς ότι αυτό είναι ένα µικρό διάστηµα προσπάθεια και όλη η ζωή βρίσκεται µπροστά σου - µπορεί να την ζήσει υπέροχα!

10. Εάν δυσκολεύεσαι επικοινώνησέ το

Μην ξεχνάς πω δεν είσαι µόνη/ο , γι ' αυτό να µοιράζεσαι τι σκέψεις και τους προβληµατισµούς σου µε ανθρώπους γύρω σου - γονείς, φίλους, καθηγητές . Μια δυσκολία που την µοιραζόµαστε είναι πάντα µια πιο “εύκολη” δυσκολία. Μπορεί επίση να συµµετέχεις µε πολλούς τρόπους στην πλατφόρµα we-knowhow.gr και να τηλεφωνήσει στη Γραµµή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015 καθηµερινά 9.00-15.00 χωρίς χρέωση.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr