Βάσεις 2021: Οι αλλαγές που φέρνει το ν/σ στις βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2021: Οι αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ - Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Με το σύστημα των ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) θα εξεταστούν από το καλοκαίρι του 2021 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.


Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή,  για τον υπολογισμό της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο υπολογίζονται τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για τον υπολογισμό των μορίων υπολογίζονται και οι σχετικοί συντελεστές βαρύτητας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει το εύρος το εύρος της διακύμανσης της βάσης, ( πιθανότατα από 80% έως 120% και το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα), το οποίο ονομάζεται συντελεστής ΕΒΕ.

Παράδειγμα:

Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των υποψηφίωντου πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90%  κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ.Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα Ξεχωριστά ο υπολογισμός ΕΒΕ για τα ειδικά μαθήματα

Σημειώνεται πως για τα τμήματα που απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικές δοκιμασίες, απαιτείται ξεχωριστά η επίτευξη της ΕΒΕ στο πρόσθετο εξεταζόμενο μάθημα, πέραν της επίτευξης της ΕΒΕ της σχολής/τμήματος που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας του ειδικού μαθήματος, λαμβάνονται υπόψιν οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα και έχουν εξεταστεί στο εν λόγω μάθημα/πρακτική δοκιμασία, ανεξάρτητα από το επιστημονικό τους πεδίο ή αν σπουδάζουν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Τι ισχύει στα τμήματα ΑΕΙ που εντάσσονται σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία

Για τα τμήματα που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, τότε για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψιν ο μικρότερος μέσος όρος στα εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται τα εν λόγω τμήματα.

Πότε ορίζονται οι συντελεστές ΕΒΕ

Η ελάχιστη και η μέγιστη δυνατή τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ για τα τμήματα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας έως τις 30 Ιουνίου κάθε σχολικού έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος.

Για κάθε ακαδημαϊκό τμήμα, ο συντελεστής της ΕΒΕ ορίζεται με απόφαση της συγκλήτου, σε διάστημα δύο μηνών από την προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το σύνολο των συντελεστών ΕΒΕ συγκεντρώνεται σε μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται πως τα τμήματα μπορούν να ορίζουν διαφορετικό συντελεστή ΕΒΕ για τα ειδικά μαθήματα/πρακτικές δοκιμασίες και διαφορετικό συντελεστή για τα υπόλοιπα μαθήματα.

Τι θα ισχύει φέτος

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, ο καθορισμός του εύρους των συντελεστών ΕΒΕ από το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον σχολικό έτος ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Αντίστοιχα, τα ακαδημαϊκά τμήματα οφείλουν να επιλέξουν το ποσοστό του συντελεστή ΕΒΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr