Υποψήφιος 3ου ΕΠ: Υποψήφιοι άνω των 18.000 μορίων δεν θα μπορέσουν να μπούν στην σχολή που επιθυμούν

Υποψήφιος 3ου ΕΠ: Υποψήφιοι άνω των 18.000 μορίων δεν θα μπορέσουν να μπούν στην σχολή που επιθυμούν

Πανελλήνιες 2020: Υποψήφιος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 του 3ου επιστημονικού πεδίου διαγωνιζόμενος με το Παλαιό σύστημα, προωθεί μέσω του «Φοιτητικά Νέα» ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: 

"Συγχαρητήρια στην Δημοκρατία σας, στο πιο όμορφο πολίτευμα που επινόησε η ανθρώπινη ύπαρξη και καταφέρατε να την μαυρίσετε με τα πολιτικά σας παιχνίδια.


Συγχαρητήρια στην αξιότιμη κυρία Νίκη Κεραμέως, στο επιτελείο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην κυβέρνηση που προστάτεψαν την αριστεία, αφού οι μαθητές με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων δεν θα μπορέσουν να μπούνε στην σχολή που επιθυμούν χάρη στο οριζόντιο ποσοστό που δόθηκε στα παιδιά που διαγωνίστηκαν με το Παλαιό σύστημα.

Βέβαια ζούμε στην μοναδική χώρα που η λέξη αριστεία έχει διαφορετική έννοια. Για την ελληνική κυβέρνηση αριστεία είναι η διαφορά της τάξης των 1.000-1.500 μορίων σε σχολές όπως η ιατρική, η οδοντιατρική, η κτηνιατρική, η φαρμακευτική και οι σχολές που ανήκουν σε αυτό το πολυσυζητημένο 3ο πεδίο, μεταξύ νέου και παλαιού συστήματος. Για του λόγου το αληθές η ιατρική με τα χαμηλότερα μόρια εισαγωγής για το Νέο σύστημα είναι 17.400, ενώ για το Παλαιό σύστημα 18.430. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι το ποσοστό 9,51% ήταν ίδιο για όλους τους υποψήφιους με το παλαιό σύστημα ανεξαρτήτως κατεύθυνσης εξασφάλισε την είσοδο σε πανεπιστήμια για όλους τους υποψήφιους που διαγωνίστηκαν στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Το αποτέλεσμα είναι σχολές όπως οι οικονομικές επιστήμες στην Κομοτηνή να έχουν βάση 1.904 μόρια.

Για να γίνει κατανοητό από όλους τι σημαίνει το οριζόντιο ποσοστό ας συγκρίνουμε το 3ο με το 4ο επιστημονικό πεδίο για το παλαιό σύστημα. Στην πρώτη κατηγορία οι διαγωνιζόμενοι είναι 2.233, ενώ στο πεδίο των οικονομικών οι υποψήφιοι είναι 1.322 μια αναλογία περίπου 8:5. Ας υποθέσουμε τώρα ότι υπάρχουν μόνο οι δύο αυτές κατευθύνσεις και κάθε κατεύθυνση έχει μια μόνο σχολή που έχει 100 θέσεις έκαστος. Για να τηρηθεί η αναλογία στο ένα πεδίο οι μαθητές είναι 16, ενώ στο άλλο 10. Το Υπουργείο δίνει και στις δύο κατευθύνσεις το ίδιο ποσοστό 10%. Αυτό σημαίνει ότι από κάθε πεδίο θα περάσουν στο Πανεπιστήμιο 10 υποψήφιοι. Από το πεδίο των οικονομικών περνάνε και οι 10, ενώ από το 3ο επιστημονικό πεδίο περνάνε οι 10 και 6 μένουν εκτός. Έτσι ο μαθητής που μπορεί να συγκέντρωσε 1000 μόρια στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα περάσει στο Πανεπιστήμιο, ενώ στο 3ο πεδίο ακόμη και αν ο 11ος συγκέντρωσε 18.000 δεν θα μπορέσει να περάσει. Το δυστυχές είναι ότι από το 3ο επιστημονικό πεδίο δεν μένουν εκτός 6 παιδιά, αλλά 1000.

Αν θέλαμε να μιλήσουμε για πραγματική δικαιοσύνη και Δημοκρατία, εύκολα θα βρίσκαμε την λύση: το ποσοστό να τροποποιηθεί ανά κατεύθυνση, έτσι ώστε ίδιο ποσοστό μαθητών να εξασφαλίζει μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα να διατηρηθεί το 9,51%, ώστε να μην προσβληθεί η υπουργική απόφαση. Μια πολύ εύκολη λύση, η οποία απορρίφθηκε από το επιτελείο του Υπουργείου. Το ερώτημα που με βασανίζει μέρες ολόκληρες είναι το γιατί; Γιατί το Υπουργείο να μην παραδεχτεί το σφάλμα του και να σπεύσει να το διορθώσει; Είναι τόσο μεγάλος ο εγωισμός τους; Η πιο λογική απάντηση μου φαντάζει ότι είναι πολιτικά σοφότερο να ευχαριστήσεις τους 11.020 υποψήφιους του 3ο επιστημονικού πεδίου με το Νέο σύστημα, τους 1.027 υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου και τους 1.322 υποψήφιους του 4ου επιστημονικού πεδίου με το Παλαιό σύστημα, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες βάσεις, παρά να τους δυσαρεστήσεις όλους για 2.233 μαθητές.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ρεπορτάζ φέρουν τους τίτλους “μείωση των αριστούχων- χάθηκαν οι πρώτοι”. Όχι, λοιπόν, δεν χάθηκαν. Είμαστε μέσα σε αυτούς τους 2.233 μαθητές, άλλα επιλέξατε να αποσιωπήσετε τις φωνές μας.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, είδαμε πολλά. Είδαμε να διατυμπανίζεται πτώση των βάσεων, ενώ για το Παλαιό σύστημα υπήρχε άνοδος, μα κανείς δεν μίλησε. Είδαμε έμπειρους στατιστικολόγους να μας υποστηρίζουν δίνοντας μας ελπίδες και μετά από επικοινωνίες με κυβερνητικά στελέχη να αλλάζουν παντελώς στάση.

Πόσες φορές σηκώσαμε τα τηλέφωνα σε δικούς μας ανθρώπους, που ήθελαν να μας συγχαρούν ακούγοντας ότι έπεσαν οι βάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Πόσο επίπονο ήταν να τους εξηγήσουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε, γιατί αυτό το κράτος μας απορρίπτει.

Όπως έγραψε σε μια επιστολή του ένας υποψήφιος του 3ου επιστημονικού πεδίου, διαγωνιζόμενος με το παλαιό σύστημα : εγώ ήθελα να αριστεύσω και να σπουδάσω στον τόπο μου , στον τόπο που μεγάλωσα και αγάπησα. Αλλά σήμερα αυτός ο τόπος με αρνήθηκε και μόνο άσχημα συναισθήματα μπορώ να αισθανθώ για αυτό το κράτος. Η Ελλάδα σήμερα διώχνει τους αριστούχους της . Και αν κάτι κατάφερε να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι το αυριανό εισιτήριο μου για το εξωτερικό . Συνήθιζα να λέω ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία , όμως θα ήθελα όσο τίποτα να είχα την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω την επιστήμη που ονειρευόμουν από μικρός στο εξωτερικό . Μα η Δημοκρατία δεν είναι ίδια για όλους.

Τέλος, θα ήθελα να αφήσω ένα μήνυμα στους 2.232 υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου. Οι γονείς μου συνήθιζαν να μου λένε ότι οι φίλοι είναι αυτοί με τους οποίους μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες. Εμείς μοιραζόμαστε τα ίδια βάσανα και τις ίδιες στεναχώριες, πονάμε για τον ίδιο λόγο και πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα. Φίλοι μου, σήμερα κλάψτε, όπως έκλαψα και κλαίω ακόμη και τώρα που συντάσσω αυτό το κείμενο . Μην θρηνείτε, όμως, για τα όνειρα σας, αλλά για την αδικία που νιώσαμε σήμερα. Γιατί τα όνειρα μας δεν κατάφεραν ακόμη να τα γκρεμίσουν. Στις 2 Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για την δικαίωση μας. Η Δημοκρατία μπορεί να λάμψει, έστω και αργά. Μέχρι εκείνη την ημέρα θα περάσω κάθε μέρα της ζωής μου πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, όσο ψυχοφθόρο κι αν είναι να ελπίζεις σε κάτι το οποίο φαίνεται απραγματοποίητο. Ας μείνουμε όλοι μαζί, ας προσευχηθούμε και ας ελπίσουμε. Έχουμε ο ένας τον άλλον και όσο είμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες. Ας μην εγκαταλείψουμε τα όνειρα μας τώρα."

Ένας υποψήφιος του 3ου επιστημονικού πεδίου διαγωνιζόμενος με το Παλαιό σύστημα.

Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τους Πρωτοετείς Φοιτητές 2020-2021 πατήστε εδώ.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr