Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσαν υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσαν υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ κλήθηκε να αποφασίσει, άμεσα, πριν από την αναμενόμενη Ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα», πριν από λίγο, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι του τρίτου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα για το ποσοστό 9,51 των θέσεων εισακτέων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.


Πιο αναλυτικά, αναρτήθηκε στις σελίδες ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υποθέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η απόρριψη των δύο αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης με τις υπ. αρ. Ν 178 και 179 27/8/2020 αποφάσεις της επιτροπής αναστολών.

Η εν λόγω υπόθεση συζητήθηκε χθες στην επιτροπή αναστολών του ΣτΕ και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κλήθηκαν να αποφασίσουν άμεσα, πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό Σύστημα. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία , όπως αναφέρεται, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας. Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των αιτήσεων - δηλώσεων συμμετοχής των υποψηφίων με το παλαιό και με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!

Στις αιτήσεις τους επικαλούνται νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας - ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στην αίτηση ακύρωσης που οι υποψήφιοι έχουν καταθέσει αυτή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr