Συζητείται στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η προσφυγή υποψηφίων των Πανελλαδικών 2020

Συζητείται στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η υπόθεση των υποψηφίων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020. Με Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν, ζητούν να ακυρωθούν οι Αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας, κας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα», σιτς 26 Αυγούστου 2020, συζητείται στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση των υποψηφίων του τρίτου πεδίου με το παλαιό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


Πιο αναλυτικά, συζητείται, αύριο, 26 Αυγούστου, στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η υπόθεση των υποψηφίων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου («Επιστήμες Υγείας και Ζωής») με το Παλαιό Σύστημα (κατά των Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες αποδίδεται στους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ). Η Επιτροπή Αναστολών καλείται να αποφασίσει, άμεσα, πριν  από την αναμενόμενη Ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η Απόφασή της μπορεί να υποχρεώσει το Υπουργείο  να επανεξετάσει την κατανομή των θέσεων εισακτέων μεταξύ των υποψηφίων του Παλαιού και του Νέου Συστήματος, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση και- πολύ περισσότερο- η εμπλοκή στην Ανακοίνωση των Βάσεων

Σύμφωνα με την επιτροπή των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου παλαιού συστήματος: "Πέρα από την παραπάνω δίκη Αναστολής Εκτέλεσης, υπενθυμίζουμε ότι οι Αιτήσεις Ακύρωσης των εν λόγω Υπουργικών Αποφάσεων, έχουν εισαχθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «λόγω της όλως εξαιρετικής σπουδαιότητάς τους» και έχει οριστεί δικάσιμος για τη συζήτησή τους η Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020.

Επισημαίνουμε ότι το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση  του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!!!

Θα μπορούσε, δηλαδή, ύστερα από σχετική -πονηρή- συνεννόηση των αποφοίτων προηγουμένων ετών, να υπάρξουν αθρόες Αιτήσεις-Δηλώσεις Συμμετοχής υποψηφίων με το Παλαιό Σύστημα, οι οποίοι, χωρίς να συμμετέχουν στις εξετάσεις, θα εξασφάλιζαν, υπέρ των υποψηφίων με το Παλαιό Σύστημα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 9,51%...!!!

Από τους αναρτηθέντες, στις 14.07.2020, στον ιστότοπο του Υπουργείου, Πίνακες «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ» «ΓΕΛ ΝΕΟ (Ημ.)_ΠΑΝ. 2020» και «ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ (Ημ.)_ΠΑΝ. 2020», προκύπτουν, άλλωστε, τα εξής:

(α) Στους 2295 εξετασθέντες υποψηφίους, δηλαδή στο 17,28% του συνόλου των εξετασθέντων υποψηφίων Παλαιού και Νέου Συστήματος, 2295:(2295+10989)x100= 17,28%, της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, που εξετάσθηκαν, με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, στα μαθήματα του 3ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ», αποδόθηκε, χωρίς καμία αξιολόγηση, με οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κριτήριο, «ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων …. που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020», και

(β) Στους 10989 εξετασθέντες υποψηφίους, δηλαδή στο 82,72% του συνόλου των εξετασθέντων υποψηφίων Παλαιού και Νέου Συστήματος, 10989:(2295+10989)x100=82,72%,  της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, που εξετάσθηκαν, με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, στα μαθήματα του 3ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ», αποδόθηκε, χωρίς καμία αξιολόγηση, με οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κριτήριο, ποσοστό θέσεων 90,49% «επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων …. που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020».

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Σε σημερινό Υπόμνημά τους προς την Επιτροπή Αναστολών, οι υποψήφιοι επισημαίνουν τα εξής:

1. Στο έγγραφο των Απόψεών του προς το Δικαστήριο, το Υπουργείο δεν αντικρούει τη θεμελίωση του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης στο αναμφισβήτητο και αυταπόδεικτο δημόσιο συμφέρον  που συνδέεται με την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 988/2014 Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλούνται οι αιτούντες.

2. Περαιτέρω, οι παραπάνω Απόψεις του Υπουργείου ΟΥΤΕ περιέχουν την παραμικρή αναφορά στην ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη, βλάβη σε βάρος τους, η οποία απειλείται από την επικείμενη ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ΟΥΤΕ επικαλείται οποιονδήποτε λόγο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη της Αίτησης Αναστολής.

3. Για την οξύτητα και τη σοβαρότητα της ζητούμενης αναστολής εκτέλεσης παραπέμπουν σε σημερινό δημοσίευμα της επιγραμμικής έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (https://www.tanea.gr/2020/08/25/greece/education/panelladikes-voutia-ton-vaseon-stis-iatrikes-sxoles/), όπου το Υπουργείο εμφανίζεται να επισπεύδει τη σχετική ανακοίνωση («Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας από αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα»), ΕΝΩ μέχρι την περασμένη Παρασκευή, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δημοσιευόταν ότι «Οι Βάσεις εισαγωγής πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου και, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και φέτος», αλλά και ότι «…υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι ανακοινώσεις των Βάσεων να πάρουν μια ολιγοήμερη παράταση και να γίνουν στις 31 Αυγούστου (Δευτέρα) ή και την 1η Σεπτεμβρίου (Τρίτη).»

4. Οι αιτούντες προβάλλουν ότι η κατά τα ανωτέρω δημοσιεύματα σπουδή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενδεχομένως και αύριο, ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Αναστολών, δημιουργεί την ανάγκη επανυποβολής του αιτήματός τους να παραστούν διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, αύριο 26.08.2020, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών, όπου, καλούμενο και το αντίδικο Υπουργείο, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει το αληθές ή μη αυτών των δημοσιευμάτων και να δικαιολογήσει τη σπουδή του σε σχέση με τον οφειλόμενο σεβασμό, προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας".

Για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για την εξέλιξη του παρόντος θέματος πατήστε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr