Υποψήφιος περί Πανελληνίων: "Αν δεν περάσω θα ξαναδώσω πανελλαδικές και τρίτη και τέταρτη φορά"

Υποψήφιος περί Πανελληνίων: "Αν δεν περάσω θα ξαναδώσω πανελλήνιες και τρίτη και τέταρτη φορά"

Επιστολές Πανελλαδικών: Γράφει στα «Φοιτητικά Νέα» υποψήφιος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 με το παλαιό σύστημα: 

"Δίνοντας για δεύτερη χρόνια πανελλήνιες συνειδητοποίησα από πρώτο χέρι αυτό που λένε πως ο θεσμός αυτός είναι αναχρονιστικός και άδικος. Πρωτοφανείς ασάφειες στα θέματα της Χημείας, διφορούμενες απαντήσεις στην Βιολογία με ερωτήματα που ξεφεύγουν από τα όρια του σχολικού βιβλίου και υποκειμενικά ερωτήματα στην έκθεση όπου ο κάθε διορθωτής αξιολογεί με βάση τις δικές του απόψεις και κρίσεις.


Για να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα: Στο πρώτο θέμα στην βιολογία υπήρχε το ερώτημα σε ποιους οργανισμούς εντοπίζονται μικρά ριβονουκλειπρωτεϊνικά σωματίδια. Το σχολικό βιβλίο κατεύθυνσης,λοιπόν, αναφέρει ότι τα περισσότερα γονίδια των ευκαρυωτικών οργανισμών και των ιών που τους προσβάλλουν είναι ασυνεχή ή διακεκομμένα, ενώ παρακάτω επισημαίνεται ότι τα ριβονουκλεοπρωτεϊνικά σωματίδια συμμετέχουν στην ωρίμανση του mRNA στους οργανισμούς όπου έχουν ασυνεχή γονίδια. Στο βιβλίο γενικής παιδείας και στην παράγραφο για την δομή των ιών αναφέρεται ότι οι ιοί είναι υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα και εξασφαλίζουν από τον ξενιστή τους τα «περισσότερα» ένζυμα και υλικά που τους είναι απαραίτητα για τον πολλαπλασιασμό τους (έτσι γενικά χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά). Από πού λοιπόν πρέπει να συμπεράνει ο μαθητής ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι «μόνο στα ευκαρυωτικά κύτταρα»;

Στην χημεία ασάφειες υπήρχαν και στα θέματα Σωστού/Λάθους και στο Β’ Θέμα, ενώ για την έκθεση έχουν γίνει ήδη γνωστά.

Όσον αφορά την διόρθωση των γραπτών, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αποκλίσεις δέκα μορίων (στην κλίμακα του εκατό) ανάμεσα στους δυο διορθωτές. Και ας θεωρήσουμε ότι στην έκθεση το πρόβλημα αυτό πάντα υπήρχε. Είναι λογικό στο μάθημα της χημείας και της βιολογίας ο ένας διορθωτής να αξιολογεί το γραπτό με 19 και ο άλλος με 18 ; Ποσό μάλλον όταν τα μόρια που συγκεντρώνεις με τις βαθμολογίες μόνο των πρώτων διορθωτών είναι κατά περίπου 500-600 πιο πάνω από αυτά που συγκεντρώνεις τελικά.

Για τους θεματοδότες είναι γνωστό πια πως απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και τα προβλήματα των μαθητών, κάνοντας, προφανώς, κάποια επίδειξη δύναμης(;) στους μαθητές. Αυτό που πραγματικά είναι στενάχωρο είναι η συμπεριφορά των διορθωτών, οι οποίοι όντας καθηγητές δημοσίων σχολείων γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος και βιώνουν τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας. Παρόλα αυτά διορθώνουν με μια λυπηρή αυστηρότητα και έναν κατ’ επίφαση ακαδημαϊσμό. Δεν ζητάω βέβαια να παραβλέπουν λάθη, αλλά όταν ο ένας διορθωτής βάζει 100 προφανώς το γραπτό είναι τέλειο και δεν δικαιολογεί το 92 του άλλου διορθωτή.

Προσωπικά κύριοι αν τελικά δεν περάσω θα ξαναδώσω πανελλήνιες και τρίτη και τέταρτη, αν χρειαστεί, φορά γιατί πολύ απλά δεν θα κάνω την χάρη σε κανέναν διορθωτή και σε κανέναν θεματοδότη να ορίσει με το τι θα ασχοληθώ στην υπόλοιπη ζωή μου. Υπάρχουν όμως παιδιά που δεν θα το κάνουν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και την αντοχή (όπως είναι λογικό) να ξαναπεράσουν όλη αυτήν τη διαδικασία.

Κλείνοντας, θα ήθελα απλά να ρωτήσω κάποιον υπεύθυνο (με την ψευδαίσθηση ότι θα απαντήσει, γιατί όπως ανέφερα και πιο πάνω απέχουν από την πραγματικότητα) σε ποιον τομέα ακριβώς αξιολογείται κανείς στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην διαχείριση του χρόνου; Στην αντιμετώπιση του άγχους; Στην οικονομική ευχέρεια να κάνει μαθήματα σε φροντιστήριο; ή μήπως σε όλα τα παραπάνω;

Γιατί στις γνώσεις και στην προετοιμασία σίγουρα δεν αξιολογείται."

Νίκος Ζ.

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr