Σε πόση ώρα θα γίνει γνωστό το θέμα της Έκθεσης

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Σε πόση ώρα θα γίνει γνωστό το θέμα της Έκθεσης

Πανελλήνιες 2020: Με το θέμα έκθεσης 2020 και την Νεοελληνική Γλώσσα και με μέτρα προστασίας της υγείας εξαιτίας του κορονοϊού, ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα (15/06) οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ. Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι στο «παλαιό». Τα «Φοιτητικά Νέα» βρίσκονται στο πλευρό των υποψηφίων.

Μετά τη δυνατή ώρα αποχώρησης δεν επιτρέπονται οι διευκρινίσεις, καθώς έχουν ήδη αποχωρήσει κάποιοι μαθητές.


Η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί για τις 8:30 π.μ. Η διάρκεια των εξετάσεων είναι 3 ώρες. Το θέμα της Έκθεσης θα γίνει γνωστό για τους υπόλοιπους στις 10:00 π.μ.. Συντονιστείτε στα «Φοιτητικά Νέα» για να δείτε πρώτοι τα θέματα και τις προτεινόμενες λύσεις.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου, την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους, δύο στιλό, μολύβι και γόμα. Επίσης επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό ενώ δεν επιτρέπεται το κινητό.

Στην Έκθεση την Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία η εξέταση των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2020 είναι ενιαία και γίνεται σε αδίδακτα κείμενα, λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά. Για την Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε δραστηριότητες και να απαντούν σε ερωτήματα/ ερωτήσεις που απορρέουν από κείμενα που αναφέρονται σε κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες, όπως αυτοί ορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών. 

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριες στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας καλούνται να κατανοούν τη γλωσσική μορφή των κειμένων και τα κειμενικά τους χαρακτηριστικά, τη σχέση που έχει η γλώσσα και η οργάνωση του κειμένου με την περίσταση και τον σκοπό της επικοινωνίας, να ερμηνεύουν και να προσεγγίζουν κριτικά τα κείμενα με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναπαριστώνται ιδέες, αντιλήψεις, προκαταλήψεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον κόσμο.

Επίσης θα πρέπει να συγκρίνουν κείμενα ως προς τις δύο προηγούμενες διαστάσεις με στόχο τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των κειμένων ως προς τη γλώσσα, το μέσο, τους σημειωτικούς τρόπους, το κειμενικό είδος, τις αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, τον τρόπο προσέγγισης του θέματος κλπ, να παράγουν κείμενα, με βάση τα μελετώμενα κείμενα με στόχο:

- τον μετασχηματισμό των γλωσσικών και νοηματικών δομών (σημασιών) των κειμένων ή/και

- τη συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου των κειμένων και τη διατύπωση και έκφραση δικών τους απόψεων, σε επικοινωνιακό πλαίσιο, σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται στα κείμενα αναφοράς.

Για τη Λογοτεχνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιούν συνδυαστικά έναν αριθμό κειμενικών στοιχείων, ώστε:

- στην περίπτωση αφηγηματικού ή πεζού κείμενου, να αναδιηγούνται συνοπτικά την ιστορία που αφηγείται το κείμενο ή, στην περίπτωση ποιητικού κειμένου, να ανιχνεύουν το νοηματικό του υπόστρωμα μέσα από την αναγνώριση και τον συσχετισμό των κειμενικών δεικτών,

- στην περίπτωση του πεζού κειμένου, να προσεγγίζουν τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου και να εντοπίζουν στοιχεία που φωτίζουν τη δράση τους ή, στην περίπτωση ποιητικού κειμένου, να περιγράφουν τη διάθεση/στάση του ποιητικού υποκείμενου συσχετίζοντας σύμβολα και γλωσσικές επιλογές,

- να τοποθετούνται/ανταποκρίνονται με ένα ερμηνευτικό σχόλιο στο θέμα ή ερώτημα που οι ίδιοι/-ες πιστεύουν ότι θέτει το κείμενο, αξιοποιώντας συνδυαστικά κειμενικούς δείκτες μεταξύ τους ή και με στοιχεία συγκειμένου, με σκοπό να τεκμηριώνουν τις προσωπικές θέσεις και ανταποκρίσεις τους.

Τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται η πληρότητα των απαντήσεων των μαθητών και των μαθητριών είναι: η ποιότητα (αλήθεια και ακρίβεια των δεδομένων), η ποσότητα (η επάρκεια των στοιχείων), η συνάφεια του περιεχομένου με τον επικοινωνιακό στόχο και η σαφήνεια σε επίπεδο έκφρασης και διατύπωσης του περιεχομένου.

Τα «Φοιτητικά Νέα» θα καλύψουν σε ζωντανό χρόνο όλα τα μαθήματα και θα παρουσιάζει στους υποψηφίους τα θέματα και σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα παρουσιάζουν ΠΡΩΤΟΙ τις απαντήσεις στα θέματα όλων των μαθημάτων.


Μέσα από την ροή ειδήσεων της αρχικής σελίδας του «Φοιτητικά Νέα» στον σύνδεσμο foititikanea.gr και μέσα από την κατηγορία των Πανελληνίων 2020 η ομάδα του «Φοιτητικά Νέα» θα δημοσιεύει σε άμεσο χρόνο τα θέματα, τις προτεινόμενες λύσεις/απαντήσεις και τα σχόλια για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2020. 

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr