Πανελλήνιες 2020: Η προκήρυξη για την εισαγωγή στις Πυροσβεστικές Σχολές

Πανελλήνιες 2020: Η προκήρυξη για την εισαγωγή στις Πυροσβεστικές Σχολές

Πανελλαδικές 2020: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τη προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών και σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι


ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Ο αριθμός θέσεων των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών και στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας θα καθοριστεί με τις προβλεπόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Οικονομικών, κατ’ άρθρο 4 του ν. 2226/1994 όπως ισχύει, κατ’ άρθρο 39 παράγραφος 13 του ν. 4662/2020 και κατ’ άρθρο 20 του ν. 4270/2014 όπως ισχύει και μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ακολουθήσει συμπλήρωση της παρούσας προκήρυξης με τον καθορισμένο αριθμό των θέσεων ανά  κατηγορία, μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, της παρ. 1.δ. του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4662/2020 (Α΄27). 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

1. Οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες), πρέπει:

α. Να είναι Έλληνες πολίτες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση πρέπει να έχει παρέλθει ένα (1) έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.

β. Να μην υπερβαίνουν το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους, κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής, ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1995 και μεταγενέστερα. Κατ’ εξαίρεση, για όσους υπάγονται στην ειδική κατηγορία των Εθελοντών Πυροσβεστών ΠΣ, το ως άνω ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται στο τριακοστό τρίτο (33ο) έτος ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1988 και μεταγενέστερα.

γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για εισαγωγή  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την ενημερωτική σελίδα για τις Σχολές Πυροσβεστικής. 

δ. Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να τις έχουν αναβάλει νομίμως ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές. Οι υποψήφιοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από το υπόλοιπο αυτής κατά το χρόνο κατάταξής τους.

ε. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας.

στ. Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.

ζ. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κατάταξη στις παραγωγικές

σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα νοσήματα, οι παθήσεις και οι βλάβες που καθιστούν έναν υποψήφιο μη ικανό για εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθορίζονται βάσει του π.δ. 11/2014 (Α΄17) όπως ισχύει. Στο παράρτημα (Α) της παρούσας προκήρυξης εμφαίνονται, ενδεικτικά, νοσήματα και σωματικές ατέλειες που αποκλείουν τους υποψηφίους από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

η. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

θ. Να μην έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή για έγκλημα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολής του πολιτεύματος, προσβολής κατά της πολιτειακής εξουσίας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, εκβίασης, απάτης, υπεξαίρεσης (κοινή και στην Υπηρεσία), απιστίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εμπρησμό (με πρόθεση ή από αμέλεια) ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Επίσης, να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά. Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διά βουλεύματος, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αλλά δεν εισάγονται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αν είναι επιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα κατάταξης. Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατάταξη εκτός εάν έχει εκδοθεί έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής το, κατά το άρθρο 47 παράγραφο 1 του Συντάγματος, διάταγμα που αίρει το σχετικό κώλυμα.

ι. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

ια. Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.

ιβ. Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).

ιγ. Για όσους είχαν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί επειδή προσκόμισαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.

2. Τα ανωτέρω προσόντα και προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο Διαγωνισμό, εκτός του τίτλου σπουδών για τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου, καθώς και κατά την ημερομηνία κατάταξης, εκτός της ηλικίας, ενώ τα ανωτέρω κωλύματα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο Διαγωνισμό έως και την κατάταξη του υποψηφίου.

3. Για τους υποψηφίους που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, με βαθμό Πυροσβέστη, Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη και Πυρονόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος κεφαλαίου σε συνδυασμό με τα κάτωθι οριζόμενα:

α. Δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής ήτοι να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1986 και μεταγενέστερα και απαιτείται να συντρέχουν σ’ αυτούς τα προβλεπόμενα προσόντα και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 73 του π.δ. 174/1983, όπως ισχύει.

β. Να έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και διαγωγή, λαμβάνοντας υπόψη την υπηρεσιακή απόδοση, το ζήλο και το ενδιαφέρον για την υπηρεσία, τη συμμόρφωσή τους στους κανόνες πειθαρχίας και τη διαγωγή.

Για τη σύνταξη των προτάσεων ικανότητας και τη γνωμάτευση σ’ αυτές εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις για τη σύνταξη των εκθέσεων ικανότητας.

γ. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν τεθεί σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, εφόσον μέχρι την έναρξη των εξετάσεων εξακολουθούν να τελούν σε διαθεσιμότητα ή δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απαλλακτική απόφαση του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου. Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν τιμωρηθεί κατά την τελευταία πενταετία με την ποινή της «αργίας δια προσκαίρου παύσεως» ή της «αργίας δι' απολύσεως».

4. Οι οριζόμενες διατάξεις στις ανωτέρω παραγράφους 3β και 3γ και του άρθρου 73 του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλογικά και για τους εισακτέους, χωρίς εξετάσεις, της παρ. 1.δ. του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122), όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4662/2020 (Α΄27).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους υποψηφίους (υποχρεωτικά δικαιολογητικά) για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό είναι τα ακόλουθα:

α. Δύο (2) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας, στο πίσω μέρος των οποίων θα αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο, ευκρινώς.

β. Φωτοαντίγραφο της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο το τρέχον έτος ή της βεβαίωσης συμμετοχής από την οποία προκύπτει ο κωδικός του υποψηφίου. Σε περίπτωση αδυναμίας του υποψηφίου να υποβάλει την ανωτέρω αίτηση-δήλωση συμμετοχής γίνεται δεκτό φωτοαντίγραφο του δελτίου ή της βεβαίωσης εξεταζομένου πανελλαδικών εξετάσεων.

γ. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (ή δελτίου υπηρεσιακής ταυτότητας για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας) και ελλείψει αυτού, φωτοαντίγραφο των σελίδων του διαβατηρίου στις οποίες αναγράφονται ο αριθμός διαβατηρίου και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου-υποψηφίου. Σε περίπτωση που στοιχεία των ως άνω δικαιολογητικών έχουν μεταβληθεί, δηλώνονται σε υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986.

δ. Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται αρχικά ηλεκτρονικά και στη συνέχεια με την αυτοπρόσωπη μετάβαση στην κατά τόπο ΔΙΠΥΝ κατά τα προβλεπόμενα στο κεφάλαιο IV της παρούσας προκήρυξης και αφού εκτυπωθεί από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, ο υποψήφιος την υπογράφει και την υποβάλλει σε αυτήν. Στην ανωτέρω αίτηση-υπεύθυνη δήλωση οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι: i) έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου II της παρούσας προκήρυξης και δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του ιδίου κεφαλαίου (χωρίς να απαιτείται αναλυτική περιγραφή αυτών), ii) τα αναφερόμενα στην αίτησή τους στοιχεία είναι αληθή και όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά από αυτούς είναι γνήσια και ακριβή, iii) δέχονται να υποβληθούν, σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών πριν την εισαγωγή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία, iv) συναινούν στην επεξεργασία των στοιχείων τους κατά τα προβλεπόμενα των οριζόμενων διαδικασιών στο π.δ. 44/2016 και στην παρούσα προκήρυξη Διαγωνισμού και v) προτίθενται να δηλώσουν Σχολή/ες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη δήλωση προτίμησης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Μηχανογραφικό Δελτίο).

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να προσκομίσουν βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική ή Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο VI παρ. 3 της παρούσας προκήρυξης, δεν υποχρεούνται να παραλάβουν δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό σημείωμα αλλά να δηλώσουν τη βούλησή τους στην παραπάνω αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

Οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, παρατίθενται στο παράρτημα (Β) της παρούσας προκήρυξης.

2. Οι υποψήφιοι που υπάγονται σε ειδική κατηγορία του άρθρου 3 του π.δ. 44/2016, εφόσον δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού δικαιώματος, υποβάλουν επιπλέον τα εξής δικαιολογητικά:

α. Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου καθώς και αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ειρηνικής περιόδου:

αα) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986,  του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά το τελευταίο, πριν την υποβολή της δήλωσης, μήνα. Για τα τέκνα πυροσβεστικών υπαλλήλων που έχουν υπαχθεί στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας (v.δ. 330/1947), υποβάλλεται σχετική περί τούτου βεβαίωση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΠΣ) /Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων.

αβ) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας για την οικογενειακή τους κατάσταση ή σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

β. Τα τέκνα αναγνωρισμένων, βάσει της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης:

βα) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, Θυμάτων και Αγωνιστών (ΔΕΠΑΘΑ) ή οικείας Περιφέρειας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του υποψηφίου έχει αναγνωρισθεί ως αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης.

ββ) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας για την οικογενειακή τους κατάσταση ή σχετική υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

γ. Τα τέκνα και αδερφοί υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, που πέθαναν στην υπηρεσία πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα αυτής:

Βεβαίωση του ΑΠΣ / Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων ή βεβαίωση της Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται και πιστοποιητικό του οικείου Δήμου ή Κοινότητας για την οικογενειακή του κατάσταση ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

δ. Τα τέκνα Ελλήνων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ή έχουν ανικανότητα σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, συνεπεία τρομοκρατικής πράξης:

δα) Απόφαση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής εάν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο κ.λπ. ή της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής εάν πρόκειται για ιδιώτη, από την οποία να προκύπτει το ποσοστό ανικανότητας (παρ. 7 άρθρου 2 ν. 1977/1991).

δβ) Πόρισμα του κατά τόπον αρμοδίου Προέδρου Πρωτοδικών, ως προς το χαρακτήρα της πράξης ως τρομοκρατικής, ύστερα από την ανάκριση που έχει διενεργηθεί (παρ. 6 άρθρου 2 ν. 1977/1991).

δγ) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης, από την οποία να προκύπτει ότι ο παθών συνταξιοδοτήθηκε συνεπεία τραυματισμού ή θανάτου από τρομοκρατική πράξη (παρ. 6 άρθρου 2 ν. 1977/1991).

δδ) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει αδέλφια, σε υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 οφείλει να δηλώσει ότι, κανένα από τα αδέλφια του δεν έχει εισαχθεί στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, χρησιμοποιώντας το εν λόγω ευεργέτημα.

ε. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες ΠΣ που έχουν τουλάχιστον τριετή συνολική ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία, βεβαίωση, σύμφωνα με το παράρτημα (Γ) / υπόδειγμα Γ2, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανήκουν και στην οποία να εμφαίνεται ο συνολικός χρόνος ευδόκιμης εθελοντικής υπηρεσίας που έχουν προσφέρει καθώς και ότι είναι εν ενεργεία ή τελούν σε αναστολή. Ως Εθελοντές Πυροσβέστες ΠΣ νοούνται οι εν ενεργεία και οι τελούντες σε αναστολή της ιδιότητάς τους δυνάμει των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 25 του ν. 4029/2011.

στ. Οι Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, βεβαίωση Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου, να προκύπτει ότι μετεγγράφησαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω τριών (3) Νομών. Από τις ανωτέρω βεβαιώσεις, να προκύπτει ότι οι υποψήφιοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με σχετική διατύπωση επί αυτών.

3. Για τους υποψηφίους που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, και οι οποίοι διεκδικούν τις καθ΄ υπέρβαση θέσεις στη Σχολή Αξιωματικών σύμφωνα με την παρ. 1β του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122) όπως ισχύει, (με βαθμό Πυροσβέστη, Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη και Πυρονόμου), απαιτείται αντίγραφο του ατομικού βιβλιαρίου των υποψηφίων εξαιρουμένων των αδειών, μεταθέσεων και μετακινήσεων καθώς και προτάσεις ικανότητας από τις Διοικήσεις τους. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά αποστέλλονται υπηρεσιακά στην αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών με μέριμνα αυτής. Υπόδειγμα πρότασης ικανότητας υποψηφίου που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρατίθεται στο παράρτημα (Γ) / υπόδειγμα Γ1 της παρούσας προκήρυξης.

4. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι που καλούνται προς κατάταξη υποβάλουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2 του κεφαλαίου VIII της παρούσας προκήρυξης. Επίσης, το ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων αναζητά αυτεπάγγελτα τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του ίδιου κεφαλαίου και προβαίνει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας- εγκυρότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

1. Υποψήφιοι που έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου II της παρούσας προκήρυξης, δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του ίδιου κεφαλαίου και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για  τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, τις ημερομηνίες από την Πέμπτη 28/05/2020 έως και την Πέμπτη 04/06/2020 (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου). Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα είναι δυνατή η υποβολή της παραπάνω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Ακολούθως, ο υποψήφιος εκτυπώνει εις διπλούν το σχετικό αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του κεφαλαίου III της παρούσας προκήρυξης. Στο αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής ενσωματώνεται βεβαίωση ελέγχου αναστήματος και ημερομηνίας γέννησης που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών. Το αποδεικτικό αυτό σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις αναστήματος ή/και ηλικίας, επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών. Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος δεν εκτυπώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση αλλά μόνο το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτής (εις διπλούν).

2. Ο υποψήφιος φροντίζει να γνωρίζει τον «Αριθμό Αίτησης» που έλαβε η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον τρέχοντα διαγωνισμό, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΠΣ, προκειμένου να παρακολουθεί ευχερώς τους πίνακες που προβλέπεται να δημοσιευθούν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

3. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης οι υποψήφιοι μεταβαίνουν αυτοπροσώπως τις ημερομηνίες από την Παρασκευή 29/05/2020 έως και την Παρασκευή

05/06/2020 και από ώρα 08:00΄ έως ώρα 16:00΄ (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου), στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών (ΔΙΠΥΝ), στα γεωγραφικά όρια των οποίων βρίσκεται η κατοικία τους, εξαιρουμένων των υποψηφίων που είναι μόνιμοι κάτοικοι νησιών, πλην Κρήτης, οι οποίοι δύνανται να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΙΠΥΝ δηλώσουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών που ορίζεται στο κεφάλαιο V της παρούσας προκήρυξης, να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους, να μετρηθεί το ανάστημά τους, να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του Κεφαλαίου III της παρούσας προκήρυξης και να παραλάβουν το δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό σημείωμα. Ειδικά οι υποψήφιοι που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα μεταβαίνουν στις ΔΙΠΥΝ στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάγεται η Υπηρεσία τους. Εφιστούμε την προσοχή των υποψηφίων για τον έγκαιρο και κατάλληλο προγραμματισμό των αναγκαίων μετακινήσεών τους, προκειμένου να μεταβούν αυτοπροσώπως στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών.

4. Οι υποψήφιοι, κατά τις ημέρες προσέλευσής τους στις Υπηρεσίες όπου λειτουργούν οι Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, προσέρχονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις τρέχουσες ισχύουσες διατάξεις για τις ημέρες αυτές, σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών. Οι υποψήφιοι φροντίζουν, με δική τους ευθύνη, να επικοινωνήσουν άμεσα (από 08:00 έως και 16:00, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου) μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό, με τη ΔΙΠΥΝ/ΔΙΠΥ ή το παράρτημα αυτής, στην οποία θα μεταβούν αυτοπροσώπως στην Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, προκειμένου να λάβουν τις σχετικές οδηγίες προσέλευσης. Τα τηλέφωνα όλων των ΔΙΠΥΝ/ΔΙΠΥ ή των παραρτημάτων αυτών φαίνονται στο παράρτημα Δ΄.

5. Για τους υποψήφιους που εισέρχονται στους χώρους παρουσίασης στις Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, την οποία οφείλουν να προμηθευτούν οι ίδιοι. Οι Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών φροντίζουν, με ευθύνη των Προέδρων τους, να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικού υγρού, φυσικός εξαερισμός αιθουσών κ.λπ.) σύμφωνα με τις τρέχουσες ισχύουσες διατάξεις κατά τις ημέρες λειτουργίας τους, καθώς και τα οριζόμενα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

6. Για τυχόν έκτακτες απαγορεύσεις μετακινήσεων σε νομούς, νήσους, δήμους, κοινότητες ή άλλες περιοχές της Επικράτειας, λόγω μέτρων προφύλαξης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά τις ημέρες της αυτοπρόσωπης παρουσίας των υποψηφίων στις ΔΙΠΥΝ/ΔΙΠΥ ή παραρτήματα αυτών, και οι οποίες αποκλείουν τη μετακίνηση των υποψηφίων, δύναται να οριστούν ειδικότερες διαδικασίες με τροποποίηση της παρούσας προκήρυξης, κατόπιν απόφασης του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Τυχόν τροποποιήσεις της παρούσας προκήρυξης κοινοποιούνται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr και οι υποψήφιοι ενημερώνονται με δική τους ευθύνη.

7. Οι διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών ΔΙΠΥΝ εμφαίνονται στο παράρτημα (Δ) της παρούσας προκήρυξης. Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να προσκομίσουν βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο VI παράγραφος 3 της παρούσας προκήρυξης,  δεν υποχρεούνται να παραλάβουν δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό σημείωμα αλλά να δηλώσουν τη βούλησή τους στην παραπάνω αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

8. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς να επακολουθήσει η

αυτοπρόσωπη κατάθεσή της από τον υποψήφιο στην αρμόδια Επιτροπή ή κατατίθεται εκπρόθεσμα ή ταχυδρομικά ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ή σε περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί με αυτήν κάποιο εκ των απαιτούμενων δικαιολογητικών του κεφαλαίου ΙΙΙ της παρούσας προκήρυξης, δεν γίνεται δεκτή, θεωρείται ως μηδέποτε υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη για το Διαγωνισμό. Επίσης, ο υποψήφιος μετά την υποβολή και πρωτοκόλληση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης δεν έχει δικαίωμα να την ανακαλέσει ή να μεταβάλλει τα δηλωθέντα σε αυτή στοιχεία, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό από το Διαγωνισμό και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

9. Σε περίπτωση επιστροφής των δικαιολογητικών από την Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών της ΔΙΠΥΝ και ύπαρξης αμφισβήτησης επί του αναστήματος ή της ηλικίας, ο υποψήφιος έχει το δικαίωμα να μεταβεί αυτοπροσώπως, από Τρίτη 09/06/2020 έως και την Πέμπτη 11/06/2020, από ώρα 08:00΄ έως και ώρα 14:00΄, στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, που ορίζεται στο Κεφάλαιο V της παρούσας προκήρυξης με έδρα την Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά Αττικής. Ο υποψήφιος οφείλει να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά με το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο έχει ενσωματωθεί βεβαίωση ελέγχου αναστήματος και ηλικίας και επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών. Η ανωτέρω Επιτροπή επιλύει σε δεύτερο βαθμό τη σχετική διαφορά αποφαινόμενη με πράξη της οριστικώς επί της αμφισβητήσεως. Η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παραλαβής Δικαιολογητικών εμφαίνονται στο παράρτημα (Δ) της παρούσας προκήρυξης. Σχεδιάγραμμα πρόσβασης στην Πυροσβεστική Ακαδημία εμφαίνεται στο παράρτημα (Ζ) της παρούσας προκήρυξης.

10. Επισημαίνεται ότι όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά των επιτυχόντων του Διαγωνισμού, θα ελεγχθούν αυτεπάγγελτα από το ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων για τη γνησιότητα- εγκυρότητα αυτών πριν την κατάταξή τους.

11.Για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να δηλώσουν την ή τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη δήλωση προτίμησης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Μηχανογραφικό Δελτίο), σύμφωνα με τα οριζόμενα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος ορίζονται ονομαστικά τα τακτικά με τα αναπληρωματικά μέλη όλων των Επιτροπών, οι οποίες είναι τριμελείς με πρόεδρο τον ανώτερο κατά βαθμό και μεταξύ ομοιοβάθμων τον αρχαιότερο Αξιωματικό, η ημερομηνία έναρξης και λήξης των εργασιών τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Χρέη γραμματέα εκτελούν τα νεώτερα μέλη των επιτροπών εκτός εάν άλλως ορίζεται στην απόφαση συγκρότησης. Τα πρακτικά που συντάσσουν οι Επιτροπές του παρόντος κεφαλαίου θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένα.

Οι Επιτροπές είναι οι κάτωθι:

1. Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών.

Σε κάθε Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙΠΥΝ), συγκροτούνται Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, αποτελούμενες από Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων, μετά

από πρόταση των Διοικητών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕΠΥΔ), ελλείψει δε αυτών από Πυρονόμους Γενικών Καθηκόντων. Το έργο-αρμοδιότητες των Επιτροπών αυτών ορίζονται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης.

2. Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών.

α. Συγκροτείται Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών με έδρα την Πυροσβεστική Ακαδημία, αποτελούμενη από Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων. Η Επιτροπή αυτή επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της ηλικίας ή του αναστήματος του υποψηφίου. Για την εξακρίβωση του αναστήματος του υποψηφίου προβαίνει σε επανειλημμένες μετρήσεις (χωρίς υποδήματα) σε διαφορετικές ημέρες (τουλάχιστον δύο) και σε πρωινές ώρες, κατά τις οποίες το ύψος του ανθρώπινου σώματος δεν μειώνεται, όχι όμως πέραν της 12/07/2020 ημέρα Παρασκευή και αποφαίνεται οριστικά επί της αμφισβητήσεως με σχετικό πρακτικό. Στη συνέχεια προβαίνει στις λοιπές ενέργειες των Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών ΔΙΠΥΝ.

β. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, για οποιοδήποτε σχετικό με τις αρμοδιότητές της θέμα ανακύψει, απευθύνεται στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπονται οι υποψήφιοι στην τελευταία, ούτε στο Επιτελείο ΑΠΣ. Η αλληλογραφία πραγματοποιείται μέσω της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού.

Συγκροτείται Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, με έδρα την Πυροσβεστική Ακαδημία, αποτελούμενη από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόεδρο Ανώτατο και μέλη Ανώτερους Αξιωματικούς και έργο-αρμοδιότητες που ορίζονται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης. Για την μηχανογραφική υποστήριξη της επιτροπής ορίζεται, τουλάχιστον τριμελής, ομάδα υποστήριξης.

4. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή ικανών ή αποκλειστέων (μόνο για υποψηφίους που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα).

α. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή ικανών και αποκλειστέων υποψηφίων, συγκροτείται και έχει αρμοδιότητες κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 73 του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει. Τα πρακτικά και οι πίνακες ικανών και αποκλειστέων αποστέλλονται στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Κατά απόφασης αποκλεισμού υποψηφίου υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 74 του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει.

β. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή ικανών ή αποκλειστέων υποψηφίων, συγκροτείται και έχει αρμοδιότητες κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 74 του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει.

5. Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης.

Για τη διενέργεια της υγειονομικής εξέτασης συγκροτείται Υγειονομική Επιτροπή, με έδρα που καθορίζεται με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ), η οποία απαρτίζεται από υγειονομικούς Αξιωματικούς-ιατρούς (ΥΙ) του Πυροσβεστικού Σώματος που εξετάζουν και αποφαίνονται για τη σωματική ικανότητα και καταλληλότητα των υποψηφίων από υγειονομικής πλευράς. Το έργο-αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής ορίζονται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης. Για την υποστήριξη του έργου της επιτροπής αυτής ορίζεται ομάδα υποβοήθησης.

6. Επιτροπές Αθλητικών Δοκιμασιών.

Για τη διενέργεια των αθλητικών δοκιμασιών συγκροτούνται ανά αγώνισμα, Επιτροπές Αθλητικών Δοκιμασιών, με έδρα το αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο που καθορίζεται με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων. Κάθε μία από αυτές απαρτίζεται από Αξιωματικούς Γενικών Καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος, διαφορετικούς ανά αγώνισμα, κατά προτίμηση κατόχους πτυχίου ΤΕΦΑΑ ή έχοντες την ιδιότητα του αθλητή. Για την υποστήριξη του έργου των Επιτροπών αυτών ορίζεται ομάδα συνοδών αγωνισμάτων η οποία αποτελείται από αθλητές υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος. Το έργο-αρμοδιότητες των Επιτροπών αυτών ορίζονται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης.

7. Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών.

Για τη διενέργεια των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών συγκροτείται Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών, με έδρα που καθορίζεται με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, η οποία απαρτίζεται από έναν (1) ανώτερο ή ανώτατο Αξιωματικό Γενικών Καθηκόντων και δύο

(2) Ψυχολόγους ή Ψυχιάτρους, που ανήκουν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Ψυχολόγοι ή Ψυχίατροι δύνανται να προέρχονται και από Υγειονομικούς Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων ή από ιατρούς Κρατικού Νοσοκομείου. Το έργο-αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής ορίζεται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης. Για την υποστήριξη του έργου της επιτροπής αυτής ορίζεται ομάδα υποβοήθησης.

8. Υγειονομική Επιτροπή Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Συγκροτείται Υγειονομική Επιτροπή στην Πυροσβεστική Ακαδημία με πρόεδρο τον ιατρό που υπηρετεί σε αυτήν και μέλη δύο υγειονομικούς Αξιωματικούς-ιατρούς (ΥΙ) που υπηρετούν στην Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος με έργο-αρμοδιότητες που ορίζονται στο παράρτημα (Ε) της παρούσας προκήρυξης.

9. Όλες οι Επιτροπές φροντίζουν, με ευθύνη των Προέδρων τους, να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικού υγρού, φυσικός εξαερισμός αιθουσών κ.λπ.) σύμφωνα με τις τρέχουσες ισχύουσες διατάξεις κατά τις ημέρες λειτουργίας τους, καθώς και τα οριζόμενα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VΙ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΠΚΕ)

1. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας περιλαμβάνουν υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (TESTS), ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο ανωτέρω Σχολών.

2. Οι ΠΚΕ περατώνονται από τις αρμόδιες Επιτροπές του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμευτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκδοθεί και θα διενεργηθούν σε αντίστοιχα και κατάλληλα εξεταστικά κέντρα στην Αττική. Οι υποψήφιοι που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, υποβάλλονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις και παρουσιάζονται ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής. Στην Υγειονομική Επιτροπή παρουσιάζονται και οι εισακτέοι χωρίς εξετάσεις, της παρ. 1.δ. του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4662/2020 (Α΄27).

3. Βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή.

α. Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικές εξετάσεις από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή στις οποίες κρίθηκαν ικανοί με τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν δοκιμάζονται από τις Επιτροπές ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλλουν τη σχετική βεβαίωση ικανότητας σε οποιαδήποτε Επιτροπή ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος (Επιτροπή Υγειονομικής Εξέτασης, Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών ή Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών) ή στη ΔΙΠΥΝ που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έως και την ημέρα λήξης της διενέργειας των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε περίπτωση που οι προκαταρκτικές

εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών ή Λιμενικών Αρχών διενεργούνται σε μεταγενέστερο χρόνο των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος, η εν λόγω βεβαίωση προσκομίζεται το αργότερο τη μεθεπόμενη ημέρα (ημερολογιακά) της ολοκλήρωσης των ΠΚΕ στη Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή, στις ανωτέρω Επιτροπές.

β. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών, Αστυνομικών ή Λιμενικών Αρχών, ολοκληρώνονται την προηγούμενη ημέρα της λήξης διενέργειας των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος ή ολοκληρώνονται ταυτόχρονα με αυτές, για την προσκόμιση της εν λόγω βεβαίωσης (αποκλειστικά για τις βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα λήξης των ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος), ακολουθείτε ο κανόνας υποβολής της μεθεπόμενης ημέρας (ημερολογιακά).

γ. Η βεβαίωση ικανότητας μπορεί να προσκομίζεται και από άλλο πρόσωπο εκτός του υποψήφιου, επισυνάπτοντας σχετική εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής. Όσοι προσκομίζουν την ανωτέρω βεβαίωση, θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί ως υποψήφιοι για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Οι βεβαιώσεις ικανότητας παραλαμβάνονται από μέλος της οικείας Επιτροπής με αποδεικτικό.

δ. Προϋπόθεση για υποβολή βεβαίωσης ικανότητας αποτελεί ότι οι υποψήφιοι δεν παρουσιάστηκαν και δεν εξετάστηκαν, ούτε κρίθηκαν σε Επιτροπή ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι υποψήφιοι που διακόψουν ή δεν ολοκληρώνουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, για οποιοδήποτε λόγο, κρίνονται μη ικανοί και δεν γίνεται δεκτή, τυχόν προσκομιζόμενη από αυτούς, βεβαίωση ικανότητας από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή. Βεβαιώσεις ικανότητας που τυχόν προσκομίσουν υποψήφιοι οι οποίοι όμως έχουν κριθεί ως μη ικανοί από τις αρμόδιες Επιτροπές των προκαταρκτικών εξετάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επιστρέφονται και οι υποψήφιοι αυτοί κρίνονται, από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, ως μη ικανοί για κατάταξη.

ε. Η υποβολή της βεβαίωσης ικανότητας δεν μπορεί να γίνει σε χρόνο πέραν ημερομηνίας που καθιστά αντικειμενικά επισφαλή την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κύρωση των πινάκων ικανών και μη ικανών υποψηφίων και την αποστολή του πίνακα ικανών στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία θα καθοριστεί με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων.

στ. Στη βεβαίωση ικανότητας αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, ο κωδικός αριθμός του που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο αριθμός τηλεφώνου, το ανάστημα του υποψηφίου και ότι κρίθηκε ικανός για τις Σχολές του ΠΣ. Από την ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει κριθεί ικανός κατά το έτος υποβολής υποψηφιότητας, ήτοι το έτος 2020, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η βεβαίωση δεν γίνεται αποδεκτή.

4. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται από τις αρμόδιες Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών των ΔΙΠΥΝ για την προαναφερόμενη διαδικασία, καθώς και για την υποχρέωσή τους να είναι ενήμεροι σχετικά με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών τους εξετάσεων. Για την ακριβή τοποθεσία των εξεταστικών κέντρων και το χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, με το πρόγραμμα αυτών, οι υποψήφιοι ενημερώνονται με δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr. Το πρόγραμμα θα εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της υποβολής των αιτήσεων.

5. Οι υποψήφιοι που παρουσιάζονται ενώπιον κάθε Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος, οφείλουν να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο ή υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας), από το οποίο προκύπτει η ταυτοπροσωπία αυτών.

6. Οι υποψήφιοι που κρίνονται μη ικανοί σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων, δεν συνεχίζουν την εξέτασή τους στα υπόλοιπα στάδια. Για αυτούς το αποτέλεσμα της εξέτασης ανακοινώνεται με τοιχοκόλληση σχετικού πίνακα στο εξεταστικό κέντρο που κρίθηκαν μη ικανοί.

7. Υγειονομικές Εξετάσεις.

α. Οι υποψήφιοι μετά την παραλαβή του δελτίου υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικού σημειώματος από τις Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών (ΔΙΠΥΝ ή Δευτεροβάθμια Πυροσβεστικής Ακαδημίας), οφείλουν να μεταβούν αμελλητί σε Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο παραπεμπτικό σημείωμα, στην οικεία στήλη του οποίου, ο αρμόδιος κατά περίπτωση ιατρός γνωματεύει για τα αποτελέσματα, θέτοντας την υπογραφή του και τη σφραγίδα του. Από τη Γραμματεία του νοσοκομείου θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής των γνωματευόντων

 ιατρών. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν όλες οι υγειονομικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν από ένα δημόσιο νοσοκομείο, δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να πραγματοποιήσουν αυτές που υπολείπονται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, πάντα όμως με τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των γνωματευόντων ιατρών από τη Γραμματεία του εκάστοτε νοσοκομείου.

β. Η ψυχιατρική εξέταση πραγματοποιείται σε Κρατικό ή Στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε κέντρο ψυχικής υγείας ή σε κινητή μονάδα ψυχικής υγείας. Για την ψυχιατρική εξέταση οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να υποβληθούν σε ψυχομετρικό έλεγχο (υποβολή σε ψυχολογικό τεστ) δεδομένου ότι αυτός θα διενεργηθεί από την αντίστοιχη Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών.

γ. Όλες οι υγειονομικές εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την παραλαβή του δελτίου υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικού και πριν την παρουσίαση των υποψηφίων στην Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης. Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των υγειονομικών εξετάσεων, παρατίθεται στο παράρτημα (Η) απόσπασμα του δελτίου υγειονομικής εξέτασης – παραπεμπτικού σημειώματος, μη εκτυπώσιμο, στο οποίο εμφαίνονται όλες οι ιατρικές ειδικότητες στις οποίες απαιτείται εξέταση των υποψηφίων.

δ. Οι υποψήφιοι παρουσιάζονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής Εξέτασης φέροντας υποχρεωτικά μαζί τους το δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό συμπληρωμένο με γνωματεύσεις από όλα τα ιατρικά τμήματα-ειδικότητες που αναφέρονται σ’ αυτό και με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής των ιατρών από τη Γραμματεία του νοσοκομείου. Η Επιτροπή αποφαίνεται για τη σωματική ικανότητα και υγειονομική καταλληλότητα των υποψηφίων, σύμφωνα με τα ισχύοντα για κατάταξη στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού προηγουμένως τους αναστημομετρήσει, μετρήσει το βάρος (χωρίς υποδήματα) για να υπολογίσει το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μετρήσει, εφόσον απαιτείται, την περίμετρο της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) και εξετάσει μακροσκοπικά (αρτιμέλεια, όψη, θρέψη, ομιλία, κινητικότητα αρθρώσεων).

ε. Υποψήφιος που δεν προσκομίζει στην Υγειονομική Επιτροπή δελτίο υγειονομικής εξέτασης- παραπεμπτικό ή προσκομίζει αυτό ελλιπώς συμπληρωμένο (ή μη θεωρημένο ως ανωτέρω), δεν εξετάζεται, κρίνεται μη ικανός και αποκλείεται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών.

στ. Η εν λόγω Επιτροπή δύναται να παραγγέλλει την επανεξέταση υποψηφίου από Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εφόσον προκύπτουν αμφιβολίες για την υγεία και την άρτια σωματική του διάπλαση.

ζ. Η Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Για τους κρινόμενους μη ικανούς δεν επιτρέπεται επανεξέταση για κανένα λόγο και αποκλείονται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών.

η. Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν τη βεβαίωση ικανότητας, που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του παρόντος κεφαλαίου, θεωρούνται αυτοδίκαια ικανοί και δεν έχουν την υποχρέωση να εξεταστούν από την Υγειονομική Επιτροπή Εξέτασης, ούτε να υποβάλουν δελτίο υγειονομικής εξέτασης-παραπεμπτικό.

θ. Ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής Εξέτασης παρουσιάζονται και οι εισακτέοι, χωρίς εξετάσεις, της παρ. 1.δ. του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4662/2020 (Α΄27), οι οποίοι ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και υποβάλλονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις.

8. Αθλητικές Δοκιμασίες.

α. Οι υποψήφιοι που κρίθηκαν ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις από την αρμόδια Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζονται ενώπιον Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, με κατάλληλη αθλητική περιβολή και υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα κάτωθι αγωνίσματα:

αα) Δρόμος 100 μ. σε μέγιστο χρόνο 16΄΄ (μια προσπάθεια).

αβ) Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

αγ) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

αδ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες). αε) Δρόμος 1.000 μ. σε μέγιστο χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μια προσπάθεια).

β. Οι υποψήφιοι που προσέρχονται να συμμετάσχουν στις αθλητικές δοκιμασίες αλλά παρουσιάζουν εμφανείς ενδείξεις σοβαρής ασθένειας ή φέρουν σοβαρά τραύματα ή κατάγματα  ή βρίσκονται σε κατάσταση τέτοια που καθιστά αδύνατη και επικίνδυνη για τους ίδιους τη συμμετοχή τους εντός του χρονοδιαγράμματος των αθλητικών δοκιμασιών σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, αποκλείονται από αυτές με απόφαση της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών ύστερα από επιτόπια εξέταση και έγγραφη βεβαίωση ιατρού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος υποχρεωτικά παρίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών.

γ. Εάν κατά το χρόνο της εξέτασης υποψηφίου στις αθλητικές δοκιμασίες παρουσιασθεί κώλυμα σε οποιοδήποτε αγώνισμα αυτής ή ο υποψήφιος τραυματιστεί και δεν μπορεί να ολοκληρώσει αυτό, ο τελευταίος υποχρεούται να δηλώσει το κώλυμα ή τον τραυματισμό του αμέσως ενώπιον της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών και δύναται να αιτηθεί εγγράφως την αναβολή της εξέτασης. Η πάθηση – τραυματισμός βεβαιώνεται εγγράφως από ιατρό του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Επιτροπή δύναται κατά την κρίση της, να αναβάλει για μία μόνο φορά (άπαξ) την εξέταση σε άλλο χρόνο (ημέρα και ώρα), όχι όμως πέραν του καθορισμένου για τη διενέργεια των αθλητικών δοκιμασιών χρόνο όπως προκύπτει από το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων. Υποψήφιος που αποχώρησε από το εξεταστικό κέντρο, αφού κρίθηκε μη ικανός σε κάποιο αγώνισμα, και ο οποίος επανέρχεται για να δηλώσει κώλυμα ή τραυματισμό εκ των υστέρων, δεν δικαιούται αναβολή εξέτασης.

δ. Η Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Για τους κρινόμενους μη ικανούς δεν επιτρέπεται επανεξέταση για κανένα λόγο και αποκλείονται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών.

ε. Οι υποψήφιοι συμμετέχουν στις αθλητικές δοκιμασίες αποκλειστικά με δική τους ευθύνη.

στ. Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν τη βεβαίωση ικανότητας, που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του παρόντος κεφαλαίου, θεωρούνται αυτοδίκαια ικανοί και δεν έχουν την υποχρέωση να δοκιμαστούν στην Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών.

9. Ψυχοτεχνικές Δοκιμασίες.

α. Για τη διερεύνηση των ψυχικών ικανοτήτων των υποψηφίων που κρίθηκαν ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις καθώς και στις αθλητικές δοκιμασίες από τις αρμόδιες Επιτροπές του Πυροσβεστικού Σώματος, διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες ήτοι τεστ προσωπικότητας που συνίσταται, στη σχεδίαση ανθρώπινης μορφής (Σ.Α.Μ.- draw a person test) και αυτοπεριγραφή / ετεροπεριγραφή, καθώς και συνέντευξη ενώπιον Επιτροπής Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών.

β. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.

γ. Η Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Για τους κρινόμενους μη ικανούς δεν προβλέπεται επανεξέταση και αποκλείονται των περαιτέρω εξετάσεων και διαδικασιών.

δ. Οι υποψήφιοι που υποβάλλουν τη βεβαίωση ικανότητας, που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του παρόντος κεφαλαίου, θεωρούνται αυτοδίκαια ικανοί και δεν έχουν την υποχρέωση να δοκιμαστούν στην Επιτροπή Ψυχοτεχνικών Δοκιμασιών.

10. Στο παράρτημα (ΣΤ) παρατίθενται οδηγίες για τους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

ΙΚΑΝΟΙ-ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Με βάση τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού αποφαίνεται για την ικανότητα ή μη των υποψηφίων για κατάταξη και συντάσσει σχετικούς πίνακες, οι οποίοι υποβάλλονται στο ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων. Στους πίνακες αναγράφεται και ο Αριθμός Αίτησης που έλαβε ο υποψήφιος κατά την υποβολή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΠΣ, για συμμετοχή του στον τρέχοντα διαγωνισμό.

α. Οι υποψήφιοι που κρίνονται ικανοί σε όλα τα στάδια των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς και εκείνοι που δεν προσήλθαν στις προκαταρκτικές εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά προσκόμισαν εμπρόθεσμα τη σχετική βεβαίωση ικανότητας της παραγράφου 3 του κεφαλαίου VΙ της παρούσας προκήρυξης, κρίνονται ως ικανοί για κατάταξη από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι ικανοί υποψήφιοι για κατάταξη συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κρίνονται μόνο για τη Σχολή Πυροσβεστών. Επίσης, οι υποψήφιοι που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και κρίνονται ως ικανοί από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Επιτροπή των άρθρων 73 και 74 αντίστοιχα του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών.

β. Οι υποψήφιοι που κρίνονται μη ικανοί σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς και εκείνοι που δεν προσήλθαν στις προκαταρκτικές εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και δεν προσκόμισαν τη σχετική βεβαίωση ικανότητας της παραγράφου 3 του κεφαλαίου VΙ της παρούσας προκήρυξης, κρίνονται ως μη ικανοί για κατάταξη από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Ομοίως, οι υποψήφιοι που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα και κρίνονται ως αποκλειστέοι από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 73 του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, χωρίς να ακυρωθεί η κρίση αυτή από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 74 του παραπάνω προεδρικού διατάγματος, δεν συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών.

2. Με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος κυρώνονται οι πίνακες ικανών και μη ικανών ιδιωτών υποψηφίων για κατάταξη οι οποίοι κοινοποιούνται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr. Η αναγραφή των μη ικανών υποψηφίων, στους εν λόγω πίνακες, δεν γίνεται ονομαστικά, αλλά με τον Αριθμό Αίτησης που έλαβε ο υποψήφιος κατά την υποβολή της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΠΣ, για συμμετοχή του στον τρέχοντα διαγωνισμό. Επίσης, με όμοια απόφαση κυρώνονται οι πίνακες ικανών και αποκλειστέων υποψηφίων που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα οι οποίοι κοινοποιούνται σε όλες τις Υπηρεσίες του ΠΣ με την Εγκύκλιο 54 ΑΠΣ.

3. Οι κυρωμένοι πίνακες ικανών υποψηφίων αποστέλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την επεξεργασία και έκδοση των αποτελεσμάτων.

4. Οι πίνακες ισχύουν για ένα έτος από την κύρωσή τους και μετά καταστρέφονται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την εκκαθάριση των αρχείων, εκτός αν υπάρχει εκκρεμής σχετική δίκη, οπότε διατηρούνται με μέριμνα του ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, μέχρι τη δημοσίευση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIIΙ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Επιτυχόντες του Διαγωνισμού.

α. Η τελική επιλογή των υποψηφίων για κάθε Σχολή, πραγματοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, καλύπτοντας τις θέσεις ανά κατηγορία και ειδική κατηγορία με τη σειρά επιτυχίας αυτών. Οι κυρωμένοι πίνακες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr.

β. Σε περίπτωση που ισοβαθμούν υποψήφιοι και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2009/1992 (Α΄18), η σειρά καθορίζεται με δημόσια κλήρωση που διενεργείται με μέριμνα του ΑΠΣ / Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων, στην οποία καλούνται να παρευρεθούν, με αποδεικτικό επίδοσης, οι ενδιαφερόμενοι. Η μη προσέλευση αυτών δεν αναβάλλει τη διαδικασία της κλήρωσης. Η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση εισακτέων (επιτυχόντων) του διαγωνισμού.

2. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους κυρωμένους πίνακες εισαγομένων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (επιτυχόντες), καλούνται να υποβάλλουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αστυνομική ταυτότητα.

β. Αντίγραφο τίτλου σπουδών.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 περί μη παραπομπής σε δίκη, περί μη άσκησης ποινικής δίωξης, καθώς και ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο έχουν εισαχθεί με το σύστημα των εξετάσεων του ΥΠΑΙΘ σε πανελλαδικό επίπεδο.

δ. Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ της αρμόδιας ΔΟΥ.

ε. Αριθμό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ), για όσους υποψήφιους διαθέτουν.

στ. Λοιπά δικαιολογητικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής - κατάταξης και θα ζητηθούν από τους επιτυχόντες με την πρόσκλησή τους.

3. Οι επιτυχόντες υποβάλλονται σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την Υγειονομική Επιτροπή Πυροσβεστικής Ακαδημίας του Κεφαλαίου V της παρούσας προκήρυξης και οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται αδαπάνως για το Δημόσιο.

4. Το ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων, αναζητά αυτεπάγγελτα:

α. Αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.

β. Πιστοποιητικό Εισαγγελίας ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

γ. Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης.

δ. Επίσης προβαίνει σε αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας-εγκυρότητας όλων των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν από τους επιτυχόντες. Όσων τα δικαιολογητικά αποδεικνύονται ότι δεν είναι γνήσια-έγκυρα, θεωρούνται αποτυχόντες του Διαγωνισμού και εκτός των ποινικών ευθυνών τους, ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 6 του παρόντος κεφαλαίου.

5. Εισακτέοι του Διαγωνισμού.

Οι επιτυχόντες, μετά τον έλεγχο της Υγειονομικής Επιτροπής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έλεγχο των δικαιολογητικών για τους οποίους διαπιστώνεται ότι συντρέχουν όλα τα προσόντα και προϋποθέσεις και δεν εμπίπτουν σε κώλυμα κατάταξης, αποτελούν τους εισακτέους του Διαγωνισμού.

6. Διαγραφή από τον πίνακα εισαγομένων (επιτυχόντων).

α. Με αιτιολογημένη απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους, διαγράφονται από τον πίνακα εισαγομένων και δεν κατατάσσονται στο ΠΣ οι επιτυχόντες (ιδιώτες):

αα) Στους οποίους διαπιστώθηκε ότι στερούνται έστω και ενός προς κατάταξη προσόντος ή προϋπόθεσης ή εμπίπτουν σε κώλυμα του κεφαλαίου II της παρούσας προκήρυξης.

αβ) Στους οποίους ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία.

αγ) Παραιτούνται μετά τη δημοσίευση των κυρωμένων πινάκων εισαγομένων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πριν από την είσοδό τους στη Σχολή. Ως παραίτηση θεωρείται και η μη παρουσίασή τους στη Σχολή.

αδ) Διαπιστώθηκε η μη γνησιότητα-εγκυρότητα υποβληθέντος δικαιολογητικού.

β. Με αιτιολογημένη απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του, πέραν των τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, διαγράφεται από τον πίνακα επιτυχόντων αυτός που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις περιπτώσεις της ανωτέρω υποπαραγράφου 6α.

7. Κατάταξη εισακτέων.

α. Οι ιδιώτες εισακτέοι φοιτητές της Σχολής Αξιωματικών και εισακτέοι σπουδαστές της Σχολής Πυροσβεστών, κατατάσσονται με τη σειρά επιτυχίας τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί και Δόκιμοι Πυροσβέστες αντιστοίχως, και εισάγονται στην Πυροσβεστική Ακαδημία με απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην οποία προσδιορίζεται η ημερομηνία κατάταξης. Με την ανωτέρω υπουργική απόφαση εισάγονται στη Σχολή Αξιωματικών και οι εισακτέοι που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, της παρ. 1.δ. του άρθρου 4 του ν. 2226/1994 (Α΄122), όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4662/2020 (Α΄27). Η κλήση παρουσίασης των Δοκίμων στην Πυροσβεστική Ακαδημία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια (έγγραφα, είδη που οφείλουν να φέρουν μαζί τους κ.λπ.) καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Δόκιμοι ξεκινούν την εκπαίδευση αφού δώσουν τον όρκο του δημοσίου υπαλλήλου ενώπιον του Διοικητή αυτής (εξαιρουμένων των επιτυχόντων που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα).

β. Σε περίπτωση που κατά την κατάταξη διαπιστωθεί η κυοφορία Δόκιμης Ανθυποπυραγού ή Δόκιμης Πυροσβέστριας, αυτή, με απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, εξέρχεται της αντίστοιχης Σχολής και καλείται για επαναφοίτηση στην μετά τον τοκετό εκπαιδευτική σειρά. Εξερχόμενη επιτυχώς, εντάσσεται στην ίδια επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς που ήταν επιτυχούσα. Στην περίπτωση που, καλούμενη στην επόμενη σειρά, συντρέχει νέα κύηση, εισάγεται για φοίτηση στη Σχολή, το αργότερο την αμέσως επόμενη εκπαιδευτική περίοδο εφόσον κριθεί ικανή, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Μετά την αποφοίτησή της εντάσσεται, ανάλογα με τη βαθμολογία της, στον πίνακα των συναδέλφων της με τους οποίους αποφοιτά μαζί. Αντίστοιχα ρυθμίζεται και η περίπτωση επιτυχόντος Δόκιμου Ανθυποπυραγού ή Δόκιμου

Πυροσβέστη, στον οποίο συντρέχει αδυναμία κατάταξης ή εισαγωγής για συγκυριακούς λόγους υγείας.

γ. Όσοι δεν παρουσιασθούν την ημερομηνία που ορίζεται για κατάταξη, θεωρούνται αυτοδίκαια ότι παραιτούνται του σχετικού δικαιώματος, εκτός αν η μη έγκαιρη προσέλευσή τους οφείλεται αποδεδειγμένα σε λόγους ανωτέρας βίας. Το δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο της καθυστέρησης κρίνεται σε κάθε περίπτωση από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθυστέρηση για λόγους ανώτερης βίας δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία κατάταξης.

δ. Η Πυροσβεστική Ακαδημία προβαίνει στην κατάταξη των παρουσιαζομένων, συντάσσοντας για κάθε έναν από τους κατατασσόμενους πρακτικό κατάταξης και αποδοχής του διορισμού τους ως Δοκίμων Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών ανάλογα, καθώς και φύλλο Μητρώου. Αναφέρει αμέσως στο ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων, τα ονοματεπώνυμα των καταταγέντων και των μη καταταγέντων για οποιονδήποτε λόγο και υποβάλλει, ακολούθως, όλα τα δικαιολογητικά κατάταξης, τα πρωτότυπα των πρακτικών κατάταξης και ορκωμοσίας και τα φύλλα Μητρώου.

ζ. Οι κατατασσόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο τηρείται στο ΑΠΣ / Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων.

8. Αναπλήρωση κενών θέσεων από επιλαχόντες του Διαγωνισμού.

α. Αν μέσα στον πρώτο μήνα από την ημερομηνία κατάταξης κενωθούν, για οποιοδήποτε λόγο, θέσεις, με απόφαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από πρόταση του Διοικητή της οικείας Σχολής, εισάγονται ισάριθμοι επιλαχόντες κατά σειρά επιτυχίας από την αντίστοιχη κατηγορία-ειδική κατηγορία και ανατίθεται στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να καλέσει τους πρώτους κατά σειρά κατάταξης από τον πίνακα επιλαχόντων που εκδίδει το ΥΠΑΙΘ. Δεν είναι δυνατή η κατάταξη επιλαχόντα, όταν έχει παρέλθει το ανώτατο χρονικό όριο, το οποίο αποτελεί λόγο διακοπής της φοίτησης.

β. Με την ίδια ως άνω διαδικασία συμπληρώνονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος κεφαλαίου.

γ. Αν οι επιλαχόντες, που ανήκουν στις κατηγορίες-ειδικές κατηγορίες, δεν καλύπτουν τις κενωθείσες θέσεις, αυτές καλύπτονται από επιλαχόντες σύμφωνα με την αλληλοσυμπλήρωση των κατηγοριών-ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

δ. Σε περίπτωση που ισοβαθμούν επιλαχόντες, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στην υποπαράγραφο 1β του παρόντος κεφαλαίου.

ε. Για τη διαδικασία κατάταξης-εισαγωγής των επιλαχόντων ισχύουν τα προβλεπόμενα του παρόντος Κεφαλαίου σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στις προβλεπόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

9. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν κατατάχθηκαν, διατηρούνται στο αρχείο του Επιτελείου ΑΠΣ για όσο διάστημα έχουν ισχύ οι κυρωμένοι πίνακες. Όπως σε κάθε δημόσιο διαγωνισμό, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των υποψηφίων σε στοιχεία που αφορούν τους λοιπούς συνυποψήφιούς τους, τηρουμένων των διατάξεων – περιορισμών που θέτει ο ν. 2472/1997, όπως ισχύει.

10. Δόκιμος Ανθυποπυραγός ή Δόκιμος Πυροσβέστης που εισήχθη στην αντίστοιχη Σχολή βάσει ψευδών ή ανακριβών δικαιολογητικών, εκτός από τις τυχόν ποινικές ευθύνες που έχει, αποβάλλεται από αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου Κανονισμού Σπουδών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και ανακαλείται η απόφαση κατάταξης/εισαγωγής του.

11. Δόκιμος Ανθυποπυραγός ή Δόκιμος Πυροσβέστης ο οποίος παραιτηθεί ή διαγραφεί για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια των σπουδών του, οφείλει να παραδώσει το σύνολο των ατομικών εφοδίων και του εξοπλισμού που χρεώθηκε από την ημερομηνία της κατάταξής του μέχρι και την ημερομηνία διαγραφής του από την οικεία Σχολή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΧ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Διάρκεια φοίτησης-σπουδών.

α. Η φοίτηση-σπουδές στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας διέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 174/1983 όπως ισχύει, του Κανονισμού Προπτυχιακών Σπουδών της οικείας Σχολής και τις κείμενες διατάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμες με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.

β. Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών διαρκεί τέσσερα (4) έτη και οργανώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα με βάση τον κανονισμό προπτυχιακών σπουδών.

γ. Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών πραγματοποιείται σε δύο (2) κύκλους ακαδημαϊκών σπουδών. Ο Πρώτος Κύκλος Σπουδών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτόν οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας και ως στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται στον Δεύτερο Κύκλο Σπουδών, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, τοποθετούμενοι στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου πραγματοποιούν εκ περιτροπής, ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση πυροσβεστικού έργου, σε Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Αττικής. Η ολοκλήρωση των δύο Κύκλων Σπουδών είναι υποχρεωτική, σε αντίθετη περίπτωση οι φοιτούντες αποβάλλονται από τη Σχολή Πυροσβεστών και ανακαλείται η απόφαση κατάταξής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ αποβάλλονται από τη Σχολή και σε περίπτωση αποτυχίας σε εξεταζόμενο μάθημα για τρίτη φορά (αποτυχία για τρίτη φορά στο ίδιο μάθημα). Η διάρκεια της φοίτησης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δύο (2) ετών, παρά μόνο για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγω κύησης.

δ. Οι Δόκιμοι Πυροσβέστες του Πρώτου Κύκλου Σπουδών και οι πρωτοετείς Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί, κατά τη διάρκεια της θεωρητικής τους εκπαίδευσης, διαμένουν και σιτίζονται εντός της οικείας Σχολής. Η δαπάνη του συσσιτίου που παρέχεται, βαρύνει τους ανωτέρω.

2. Στρατιωτικές υποχρεώσεις.

α. Για όσους εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται στο σύνολο της προβλεπόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

β. Όλοι οι ιδιώτες Δόκιμοι των Σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών υποβάλλονται και σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική εκπαίδευση, εκτός της βασικής στρατιωτικής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προβλεπόμενη ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

γ. Οι φοιτητές ή σπουδαστές που διαγράφονται από τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005 (Α΄302).

3. Όσοι εισάγονται στις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών, υποχρεούνται στην απόκτηση Άδειας Ικανότητας Οδηγού - Χειριστή ΥΟΜ κατηγορίας ΠΣ-Β, για τους Δόκιμους

Ανθυποπυραγούς, και ΠΣ-Β και ΠΣ-Γ, για τους Δόκιμους Πυροσβέστες, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 62/2018 (Α΄121) «Ρύθμιση θεμάτων έκδοσης Αδειών Ικανότητας Οδηγού - Χειριστή Υπηρεσιακών Οχημάτων - Μηχανημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και κυκλοφορίας αυτών». Δόκιμοι που αποτυγχάνουν, επαναλαμβάνουν την εκπαιδευτική λειτουργία στο αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας παραπέμπονται στο οικείο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της αποπομπής από την Πυροσβεστική Ακαδημία, λόγω οδηγικής ακαταλληλότητας. Οι αποπεμφθέντες, που δεν ανήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την εισαγωγή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία (ιδιώτες), απολύονται οριστικά από αυτό. Η αποπομπή - απόλυση αποφασίζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου. Οι αποπεμφθέντες, που ανήκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την εισαγωγή τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία, επαναφέρονται στην πρότερη υπηρεσιακή τους κατάσταση με το βαθμό και τη σειρά αρχαιότητας, που είχαν πριν από την είσοδό τους στην Πυροσβεστική Ακαδημία.

4. Δόκιμοι που κατά τη διάρκεια φοίτησής τους απολέσουν κάποιο από τα προς κατάταξη προσόντα, εκτός του ορίου ηλικίας ή για πειθαρχικούς λόγους αποβάλλονται οποτεδήποτε από την Πυροσβεστική Ακαδημία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκπαίδευσης.

5. Δόκιμοι που διαγράφονται από τις Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και την 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνον αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στη Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης γίνεται με απόφαση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη διαγραφή του. Όσοι Δόκιμοι των σχολών Αξιωματικών και Πυροσβεστών διαγράφονται για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής τους υπό τις ίδιες προϋποθέσεις το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από αυτό  της διαγραφής τους. Η εισαγωγή των σπουδαστών αυτών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος της επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για την οποία έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα στη Σχολή ή Τμήμα το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, γίνεται με απόφαση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το επόμενο, από αυτό της διαγραφής τους, ακαδημαϊκό έτος, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της διαγραφής του. Κατά την εφαρμογή των ανωτέρω και εφόσον από τη γνωμάτευση της οικείας, κατά περίπτωση, ΑΥΕ προκύπτει ότι ο Δόκιμος που διαγράφεται δεν είναι ικανός κατηγορίας Ι-1, η εισαγωγή του σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής του επιτρέπεται για όλες τις λοιπές Σχολές ή Τμήματα εκτός των Σχολών που προβλέπεται για τους εισακτέους ικανότητα κατηγορίας Ι-1.

6. Οι απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα επί τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία αποφοίτησης από τη Σχολή, δυνάμει της παραγράφου 5 του άρθρου 36 του ν. 4029/2011 όπως ισχύει. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 683/1977 (Α΄247) όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλόγως και για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που παραιτούνται ή αποπέμπονται πριν τη συμπλήρωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στο Σώμα του προηγούμενου εδαφίου. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών υπέχουν υποχρέωση δεκαετούς (10) παραμονής στο ΠΣ μετά την ονομασία τους σε Αξιωματικούς, δυνάμει του άρθρου 1 του ν. 683/1977 όπως ισχύει. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1339/1983 (Α΄35) όπως ισχύει.

7. Η παρούσα προκήρυξη να αναρτηθεί σύμφωνα με την εγκύκλιο 54/ΑΠΣ καθώς και να αποσταλεί στους αποδέκτες αυτής σύμφωνα με τον πίνακα αποδεκτών. Το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ και το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ παρακαλούνται όπως ενημερώσουν τα εξεταστικά τους κέντρα ΠΚΕ ώστε να εκδώσουν τους συγκεντρωτικούς πίνακες υποψηφίων στους οποίους χορήγησαν βεβαίωση ικανότητας για το Πυροσβεστικό Σώμα και να τους αποστείλουν στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού για τη διασταύρωση των στοιχείων.

8. Το Γραφείο Τύπου ΑΠΣ / Δνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, να αποστείλει την παρούσα προκήρυξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον ημερήσιο τύπο. Η παρούσα να αναρτηθεί και να εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα του ΠΣ www.fireservice.gr με μέριμνα του ανωτέρω Γραφείου.

9. Στην παρούσα προκήρυξη, επισυνάπτονται τα κάτωθι παραρτήματα:

  • Παράρτημα (Α) Νοσήματα και σωματικές ατέλειες που αποκλείουν τους υποψηφίους από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
  • Παράρτημα (Β) Οδηγίες συμπλήρωσης ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.
  • Παράρτημα (Γ), Υπόδειγμα Γ1 Πρότασης ικανότητας υποψηφίου που ανήκει στο ΠΣ, Υπόδειγμα Γ2 Βεβαίωσης συνολικής ευδόκιμης εθελοντικής υπηρεσίας.
  • Παράρτημα (Δ) Διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας των Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών.
  • Παράρτημα (Ε) Έργο-αρμοδιότητες Επιτροπών Παραλαβής Δικαιολογητικών, Διενέργειας του Διαγωνισμού και Προκαταρκτικών Εξετάσεων.
  • Παράρτημα (ΣΤ) Οδηγίες για τους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στις ΠΚΕ που διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Παράρτημα (Ζ) Σχεδιάγραμμα πρόσβασης στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
  • Παράρτημα (Η) Απόσπασμα Δελτίου Υγειονομικής Εξέτασης – Παραπεμπτικού Σημειώματος (μη εκτυπώσιμο).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α)

Νοσήματα και σωματικές ατέλειες που αποκλείουν τους υποψηφίους από τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

1. Τα νοσήματα, οι παθήσεις και οι βλάβες που καθιστούν έναν υποψήφιο μη ικανό για εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθορίζονται βάσει του π.δ. 11/2014 όπως ισχύει.

2. Επισημαίνεται ότι ο πλήρης πίνακας εμπεριέχεται στο ως άνω Προεδρικό Διάταγμα (Γενικός Πίνακας Νοσημάτων, Παθήσεων και Βλαβών). Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα εκ των ανωτέρω:

 ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Παχυσαρκία, μεγάλη ιδιοσυστασιακή αδυναμία έξεως, ρευματοειδής αρθρίτιδα, χρόνιες αρθρίτιδες, νοσήματα κολλαγόνου, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, ενεργός φυματίωση οποιουδήποτε οργάνου και υπολείμματα φυματίωσης μετά τη θεραπεία, αγκύλωση ή δυσκαμψία αρθρώσεων, παλαιά κατάγματα με ατελή πώρωση, παλαιά κατάγματα που φέρουν υλικό οστεοσύνθεσης, ουλές εκτεταμένες, δυσμορφίες που δυσκολεύουν τις κινήσεις των άκρων και του κορμού, κ.λπ.

 ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Όλες οι συστηματικές παθήσεις του νευρικού συστήματος, υπολείμματα από παλαιές μηνιγγίτιδες και εγκεφαλίτιδες, τραυματικές βλάβες και υπολείμματα τραυματικών βλαβών του εγκεφάλου (εγκεφαλική θλάση, διάσειση κ.λπ.), αγγειακές βλάβες και υπολείμματα αγγειακών βλαβών του Κ.Ν.Σ., επιληψία, μυϊκές ατροφίες, παραλύσεις ή παρέσεις νεύρων, σπασμωδικές ακούσιες μυϊκές συστολές (ΤΙΚ), αναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου, μυασθένεια, κ.λπ.

 ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Ψυχωσικές διαταραχές (σχιζοφρενικές, παραληρητικές), μείζονες συναισθηματικές διαταραχές (καταθλιπτική διαταραχή, διπολικές διαταραχές), διαταραχές του λόγου (βατταρισμός, βραδυγλωσσία κ.λ.π.) νευρωσικές (σωματόμορφες) διαταραχές, εθισμός σε φάρμακα και τοξικές ουσίες, διαταραχές προσωπικότητας (σχιζοειδική, σχιζοτυπική, αντικοινωνική, ιδεοψυχαναγκαστική κ.λ.π.), ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές ταυτότητος φύλου, νοητική υστέρηση, διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές της μάθησης με έναρξη στην παιδική ηλικία, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία, κ.λπ.

 ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Ακμή πολύμορφη με αποστήματα, αιμαγγειώματα έστω και περιορισμένα που εντοπίζονται στο πρόσωπο ή μεγάλα αιμαγγειώματα στο κορμό, γυροειδής αλωπεκία οξυτενή κονδυλώματα πολύ εκτεταμένα, χρόνια κνίδωση, λεύκη σε ακάλυπτα μέρη του σώματος, ψωρίαση, σπίλοι εκτεταμένοι του προσώπου ή που από τη θέση τους υπόκεινται σε πιέσεις ή τριβές, ουλές και χρόνια εξανθήματα στο πρόσωπο που προκαλούν έντονη δυσμορφία, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΚΟΗΣ Έκδηλη δυσμορφία των πτερυγίων και των δύο ώτων ή ολική απώλεια του ενός πτερυγίου, απλή ξηρά διάτρηση του τυμπανικού υμένα, συγγενείς ή επίκτητες αποφράξεις του ενός ή και των δύο ακουστικών πόρων, λαβυρινθικός ίλιγγος, βαρηκοΐα μονόπλευρος ή αμφίπλευρη κρινόμενη ανάλογα με την ακουστική οξύτητα, κ.λπ.

 ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν άριστη ακουστική οξύτητα και η επιτρεπόμενη απώλεια δεν πρέπει να ξεπερνά για κάθε αυτί τα 20 (dΒ) στις συχνότητες 500-1000- 2000 Ηz και από 3000-4000-6000 Ηz η συνολική απώλεια να μην ξεπερνά τα 180 (dΒ) και στα δύο (2) αυτιά.

 ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Παραμορφώσεις και δυσμορφίες του προσώπου, παλαιά κατάγματα των γνάθων που εμποδίζουν τη μάσηση, παθήσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης, εκτεταμένος προγναθισμός, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Εκτεταμένες βλάβες και δυσλειτουργίες βλεφάρων, πτώση του ενός ή και των δύο βλεφάρων, βλεφαρόσπασμος του ενός ή και των δύο οφθαλμών, νυσταγμός ή νυσταγμοειδείς κινήσεις ματιών, στραβισμός, έλλειψη του φακού, αστιγματισμός ανώτερος από 4,5 διοπτρίες, ελλιπή χρωματική αντίληψη, εξόφθαλμος, γλαύκωμα, κ.λπ.

Οπτική οξύτητα: Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα 10/10 χωρίς ή με διόρθωση στον κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4 1/2 σφαιρικές διοπτρίες (σφαιρικό ισοδύναμο).

Ως σφαιρικό ισοδύναμο καθορίζεται το άθροισμα σφαίρας συν το ήμισυ του κυλίνδρου.

Η επιτυγχανόμενη διόρθωση εκτιμάται σε όλες τις περιπτώσεις με κλασικά γυαλιά και όχι με φακούς επαφής.

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΡΙΝΟΣ Στένωση και των δύο ρινικών κοιλοτήτων που εμποδίζουν μέτρια την αναπνοή, διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, χρόνια ατροφική ρινίτιδα, κάθε διαταραχή της όσφρησης, κιρσοί και άλλες βλάβες της ρινός που προκαλούν επανειλημμένες ρινορραγίες, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΛΑΙΜΟΥ – ΛΑΡΥΓΓΑ Ραιβόκρανο, αλλοιώσεις της φωνής, αφωνία οιασδήποτε αιτιολογίας, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΦΑΡΥΓΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ Τραυματικές ή παθολογικές στενώσεις, εκκολπώματα, γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, κ.λπ.

 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ – ΧΕΙΛΕΩΝ Λυκόστομα έστω και μικρό και μετά από επιτυχημένη εγχείρηση, λαγώχειλος έστω και περιορισμένος, απώλεια δοντιών όταν εμποδίζει τη μάσηση, εκτεταμένες ρικνωτικές και δύσμορφες ουλές του στόματος, βλάβες της γλώσσας που δυσκολεύουν την ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ Συγγενείς ή επίκτητες ανωμαλίες στη διάπλαση του θώρακα, που ελαττώνουν τη χωρητικότητα και προκαλούν μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας, ξένα σώματα στο κύτος του θώρακα, υπολείμματα πλευρίτιδας, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχιεκτασίες, ατελεκτασίες, αυτόματος ιδιοπαθής πνευμονοθώρακας, αερώδεις κύστεις πνεύμονα, διαφραγματοκήλη, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΩΝ Συγγενείς παθήσεις της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, επίκτητες βαλβιδικές παθήσεις της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, πρόπτωση μιτροειδούς, χειρουργημένες ή επίκτητες παθήσεις της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, μυοκαρδιοπάθειες πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς οποιουδήποτε τύπου, περικαρδίτιδες υποτροπιάζουσες, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και της αγωγής του ερεθίσματος, αρτηριακή υπέρταση έστω και μικρού βαθμού, διγλώχιν αορτική βαλβίδα, μόνιμος κολποκοιλιακός αποκλεισμός οποιουδήποτε βαθμού ή πλήρης αποκλεισμός δεματίου του Ηis, σύνδρομο Wolf-Parkinson-White, περιορισμένοι κιρσοί χωρίς λειτουργικές διαταραχές, αραιές έκτακτες συστολές, σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, μόνιμη τέλεια αρρυθμία, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Οι κήλες των προσθίων ή των πλαγίων κοιλιακών τοιχωμάτων ή του  πυελικού εδάφους χωρίς επιτυχή χειρουργική επέμβαση που προκαλούν λειτουργικές διαταραχές, βουβωνοκήλες με σύστοιχη ατελή κάθοδο του όρχεως, προηγηθείσες εγχειρήσεις για πεπτικό έλκος, υποτροπιάζοντα πεπτικά έλκη, ελκώδης κολίτιδα, χρόνιες ειδικές και μη κολίτιδες ακόμη και με ήπια συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στην κατάλληλη θεραπεία, νόσος Crohn, μετατραυματική σπληνεκτομή, μεγαλοσπληνία, κίρρωση ήπατος, χρόνιες ηπατίτιδες, ασυμπτωματική χολολιθίαση, ιδιοπαθής έμμεση υπερχολερυθριναιμία, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Βαριές ή μέτριες αναιμίες ακαθόριστης αιτιολογίας, κληρονομικές αιμολυτικές αναιμίες, μεγαλοβλαστικές αναιμίες, ετεροζυγωματικές μορφές μεσογειακών συνδρόμων όταν συνοδεύονται από αιμολυτική αναιμία μέτριας βαρύτητας, διαταραχές των αιμοπεταλίων (θρομβοπάθειες), μυοσφαιρινουρία από κόπωση, λεμφώματα (σε ενέργεια ή πρόσφατη ύφεση), λευχαιμίες, αιμορραγικές θρομβωτικές διαθέσεις, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, επίμονη χρόνια οσφυαλγία, σκολίωση ή λόρδωση ή κύφωση της σπονδυλικής στήλης μετρίου βαθμού και άνω, συμπιεστικό κάταγμα σώματος έστω και ενός μόνο σπονδύλου που αφορά λιγότερο από το 25% του ύψους του και που χρονολογείται από έτους περίπου, αυχενική πλευρά με λειτουργικές διαταραχές, σύνδρομο σκαληνών μυών με λειτουργικές διαταραχές, πλευροκλειδικό σύνδρομο με λειτουργικές διαταραχές, ραιβόκρανο συγγενές ή επίκτητο, σπονδυλολίσθηση με λειτουργικές διαταραχές, καλοήθεις όγκοι Σ.Σ., χειρουργηθείσα κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου με λειτουργικές διαταραχές, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΩΝ – ΟΥΡΗΤΗΡΩΝ Νεφρεκτομή από οποιαδήποτε αιτία, μονήρης νεφρός, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, χρονία σπειραματονεφρίτιδα, συγγενείς και επίκτητες ανωμαλίες νεφρών και ουρητήρων, λιθίαση νεφρών και ουρητήρων, πολυκυστική νόσος των νεφρών, μεταμόσχευση νεφρού, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ Συγγενείς ή επίκτητες παθήσεις της ουροδόχου κύστης με λειτουργικές διαταραχές, λίθοι - θηλώματα - κακοήθη νεοπλάσματα ουροδόχου κύστης, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΥΡΗΘΡΑΣ – ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Επισπαδίας ή υποσπαδίας, κρυψορχία ή εκτοπία του ενός όρχεως όταν ο άλλος παραμένει υγιής, η συγγενής ή επίκτητη έλλειψη του ενός όρχεως για οποιαδήποτε αιτία, ενώ ο άλλος παραμένει υγιής, κ.λπ.

 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Κάθε συγγενής ή επίκτητη ανωμαλία, ως προς τον αριθμό το σχήμα και τις σχέσεις των μελών (επιμήκυνση, βράχυνση πάνω από 3 εκατ., βλαισότητα,

ραιβότητα ψευδάρθρωση) εάν επιφέρει φανερή δυσμορφία ή δυσκολία των λειτουργιών αυτών, καθ' έξιν εξάρθρημα του ώμου, πλατυποδία με βλαισότητα του ποδιού και λειτουργικές διαταραχές, έλλειψη ή αγκύλωση του αντίχειρα, έλλειψη ή αγκύλωση του δείκτη, απώλεια του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, κ.λπ.

 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Διαταραχές εμμήνου ρύσεως που ανταποκρίνονται στην κατάλληλη θεραπεία και προκαλούν λειτουργικές διαταραχές, οξείες και χρόνιες παθήσεις των εξαρτημάτων (σάλπιγγες και ωοθήκες), ενδρομητρίωση με λειτουργικές διαταραχές, απλή υστερεκτομή, μαστεκτομή, σημαντική ιδιοπαθής υπερτρίχωση, συρίγγια, κυστεοκολπικά, ουρηθροκολπικά, ορθοκολπικά μετά από αποτυχία χειρουργικής επέμβασης, ακράτεια ούρων από υπερένταση μετά από την αποτυχία της κατάλληλης θεραπείας, κ.λπ.

 ΚΥΗΣΗ Οι υποψήφιες που τυχόν ευρίσκονται σε κατάσταση κύησης, προς αποφυγή επιπλοκών στο κυοφορούμενο έμβρυο, οφείλουν να ενημερώνουν τον εξεταστή ιατρό πριν υποβληθούν σε ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνεται στην υποχρεωτική για όλους τους υποψηφίους υγειονομική εξέταση καθώς και τον γυναικολόγο για τη γνωμάτευση περί δυνατότητας συμμετοχής στις  αθλητικές δοκιμασίες.

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ως ΔΜΣ νοείται το πηλίκο του σωματικού βάρους των υποψηφίων σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα.

(Ι/1) Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του/της σε μέτρα, όταν για μεν τους άνδρες βρίσκεται μεταξύ 19 και 27 kg/m2, για δε τις γυναίκες, μεταξύ 18 και 25 kg/m2.

(Ι/2) Η παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος από 27,1 έως 35 kg/m2 για τους άνδρες και 25,1 έως 35 kg/m2 για τις γυναίκες, που δεν προκαλεί κώλυμα στη βάδιση και στις υποχρεώσεις του στρατιωτικού βίου, εφόσον η περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) υπερβαίνει τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες. Αν η περίμετρος μέσης είναι μικρότερη ή ίση αυτών των ορίων κρίνονται Ι/1.

Παράδειγμα 1: Άνδρας υποψήφιος με ύψος 1,72 μέτρα και βάρος 75 κιλά έχει ΔΜΣ: 75 / (1,72 x 1,72) = 25,35 (εντός ορίων).

Παράδειγμα 2: Γυναίκα υποψήφια με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 68 κιλά έχει ΔΜΣ: 68 / (1,75 x 1,75) = 22,20 (εντός ορίων).

Παράδειγμα 3: Άνδρας υποψήφιος με ύψος 1,71 μέτρα και βάρος 95 κιλά έχει ΔΜΣ: 95 / (1,71 x 1,71) = 32,49, με περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) τα 105 εκατοστά (εκτός ορίων).

Παράδειγμα 4: Άνδρας υποψήφιος με ύψος 1,77 μέτρα και βάρος 101 κιλά έχει ΔΜΣ: 101 / (1,77 x 1,77) = 32,24, με περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) τα 98 εκατοστά (εντός ορίων).

Παράδειγμα 5: Γυναίκα υποψήφια με ύψος 1,70 μέτρα και βάρος 75 κιλά έχει ΔΜΣ: 75 / (1,70 x 1,70) = 25,95, με περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) τα 89 εκατοστά (εκτός ορίων).

Παράδειγμα 6: Γυναίκα υποψήφια με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 79 κιλά έχει ΔΜΣ: 79 / (1,73 x 1,73) = 26,40, με περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) τα 86 εκατοστά (εντός ορίων).

Παράδειγμα 7: Άνδρας υποψήφιος με ύψος 1,71 μέτρα και βάρος 55 κιλά έχει ΔΜΣ: 55 / (1,71 x 1,71) = 18,81 (εκτός ορίων).

Παράδειγμα 8: Γυναίκα υποψήφια με ύψος 1,70 μέτρα και βάρος 52 κιλά έχει ΔΜΣ: 52 / (1,70 x 1,70) = 17,99 (εκτός ορίων).

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Την ενημερωτική σελίδα όλα τα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr