Υποψήφιος Πανελλαδικών: "Καταργείται η δυνατότητα ισάξιας συμμετοχής"

Υποψήφιος Πανελλαδικών: "Καταργείται η δυνατότητα ισάξιας υποψηφιότητας"

Πανελλήνιες 2020: Η επιστολή που απέστειλε υποψήφιος των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την μειωμένη εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 που ανακοινώθηκε χθες.

Ο υποψήφιος στην επιστολή του, εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την απόφαση αυτή, αφήνοντας πίσω τους υποψηφίους με το παλιό σύστημα.


"Αξιότιμη Υπουργέ κυρία Κεραμέως,

Είμαι απόφοιτος δημοσίου γενικού λυκείου και φέτος είναι η δεύτερη χρόνια κατά την οποία θα διεκδικήσω μια πολυπόθητη θέση στο λιμενικό σώμα ή την ελληνική αστυνομία μέσω του εισαγωγικού συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων με το παλαιό σύστημα. Είναι όπως γνωρίζετε μια διαδικασία που ο παράγοντας του άγχους είναι πολύ σημαντικός και αστάθμητος, καθώς καλούμαστε όλοι οι υποψήφιοι να κριθούμε μέσα σε ακριβώς τρεις ώρες για κάθε μάθημα, δηλαδή πρέπει να αξιοποιήσουμε τον κόπο τόσων ετών, άπειρες ώρες διαβάσματος και μαθημάτων σε μόλις τρεις ώρες. Σας παραθέτω την παρούσα επιστολή με αφορμή την μειωμένη εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 που ανακοινώθηκε χθες και θα ήθελα να εκφράσω πιστεύοντας ότι εκπροσωπώ ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων, την δυσαρέσκεια μου για αυτή σας την απόφαση.

Αρχικά αναφέρατε πως η μείωση ισχύει για το νέο σύστημα σε αποφοίτους και μη, και επικαλείστε το γεγονός ότι η παλαιά ύλη διδάχτηκε πλήρως από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ η νέα ύλη όχι. Στην παρούσα περίπτωση είναι πολύ άδικο απέναντι στους αποφοίτους που δίνουν με το παλαιό σύστημα, διότι οι απόφοιτοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο σύστημα. Έτσι οι απόφοιτοι που επέλεξαν το νέο σύστημα εφόσον δεν το διδάσκονται από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά το μελετούν ατομικά, η παύση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων καθώς και τα διαδικτυακά μαθήματα δεν τους επηρέασαν επ ουδενί. Συνεπώς δεν δικαιούνται κάποια μείωση. Έτσι πρέπει απαραίτητα εφόσον οι απόφοιτοι με το νέο σύστημα δικαιούνται μείωση της ύλης, να δικαιούνται και οι απόφοιτοι με το παλιό σύστημα.

Γνωρίζουμε όλοι πως στην παρούσα φάση της ζωής μας βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού και ουδείς εξαιρετέος. Ολοι οι υποψήφιοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά όμως οι απόφοιτοι που περνούν για δεύτερη συνεχή χρονιά αυτήν την τραγικά αγχωτική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η τεράστια μείωση της ύλης στο νέο σύστημα θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση στις βάσεις. Έτσι με την απόφαση σας αυτή, βάση στατιστικών δίνεται απειροελάχιστες ελπίδες στους αποφοίτους υποψήφιους που εξετάζονται με το παλαιό σύστημα καθώς έχουν ήδη ένα πολύ μικρό ποσοστό στην διεκδίκηση μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που με βάση τα προηγούμενα έτη ήταν περίπου γύρω στο 10%, σε αντίθεση με το συντριπτικό ποσοστό των 90% που έχουν οι εξεταζόμενοι με το νέο σύστημα. 

Συνοψίζοντας λοιπόν, θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός πως πρέπει να ανακοινώσετε κάποια μείωση και στους αποφοίτους οι οποίοι εξετάζονται με το παλαιό σύστημα ειδάλλως η εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλείται υποκειμενική, διότι με αυτή σας την διάκριση φαίνεται να καταρρίπτετε τον κόπο τόσων ετών ενός μεγάλου μέρους των εξεταστέων διότι έτσι δεν τους παρέχετε την δυνατότητα ισάξιας υποψηφιότητας."

Με εκτίμηση, Ορ. Θεοφίλου
Υποψήφιος Πανελλαδικών 2020

*Τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

SOS: Για να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές 2020 πατήστε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr