ΑΕΝ: Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών (2019-2020)

ΑΕΝ: Ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών (2019-2020)

ΑΕΝ (2019-2020): Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) .

Ο αριθμός των σπουδαστών κατανέμεται ως εξής:


  • 670 Πλοίαρχοι και
  • 487 Μηχανικοί

Με νέα απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας θα καθοριστούν οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων (για να ενημερωθείτε πρώτοι μόλις αναρτηθεί η απόφαση με τις προθεσμίες πατήστε εδώ). Με όμοια απόφαση θα ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/σπουδαστριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια ΑΕΝ παράτυπων ή ανακριβών Δικαιολογητικών.  

Η Απόφαση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα»  

Άρθρο 1

Αριθμός εισακτέων

1. Καθορίζουμε τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε (670 Πλοίαρχοι και 487 Μηχανικοί).

2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών/σπουδαστριών ανά Σχολή των Α.Ε.Ν., καθώς και οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών και υγειονομικών εξετάσεων.

Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα ελέγχου της γνώσης κολύμβησης των σπουδαστών/σπουδαστριών που τελικά θα εισαχθούν στις Σχολές των Α.Ε.Ν., καθώς και η διαδικασία αποκλεισμού από την εισαγωγή, σε περίπτωση διαπίστωσης κατάθεσης από υποψήφιο/-α σπουδαστή/-στρια ΑΕΝ παράτυπων ή ανακριβών δικαιολογητικών.

3. Ανεξαρτήτως των ποσοστών του συνολικού αριθμού εισακτέων των Γενικών Κατηγοριών που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος, με την υπογραφή σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να αποφασίζεται αύξηση του αριθμού των σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών. Στην περίπτωση αυτή, οι σπουδαστές/-στριες θα επιλέγονται από υποψηφίους/-ιες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας.

Άρθρο 2

Προέλευση υποψηφίων - Κατανομή θέσεων

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατά το άρθρο 1 του παρόντος Κανονισμού εισαγόμενοι σπουδαστές/σπουδάστριες κατανέμονται ως ακολούθως:

1.1. ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Καλύπτει ποσοστό 75% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες συμμετέχοντες/-ουσες στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως:

1.1.α. Σε ποσοστό 55% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο).

ι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων.

1.1.β. Σε ποσοστό 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων.

ι) Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).

Στα ποσοστά της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας των παρ.

1.1.α, και 1.1.β, περιλαμβάνεται και το ποσοστό 10% των υποψηφίων κατόχων Βεβαίωσης Συμμετοχής των δύο τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.

1.2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλύπτει ποσοστό 25% του συνολικού αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/-ιες που καταθέτουν Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως:

1.2.α. Σε ποσοστό 9% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Γενικών Λυκείων.

1.2.β. Σε ποσοστό 2% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων των Τομέων: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Οχημάτων, Πληροφορικής, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Πληροφορικής, καθώς και της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας. 1.2.γ. Σε ποσοστό 13% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικού τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού, καθώς και αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου του Τομέα Πλοιάρχων και Μηχανικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (TE.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού.

1.2.δ. Σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων, αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων λοιπών τομέων και Ομάδων Προσανατολισμού, καθώς και υποψήφιους αποφοίτους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (TE.Ε.) του Β΄ κύκλου σπουδών TE.Ε. των Τομέων: Δομικών έργων, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καθ΄ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων.

Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75).

2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Γενικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται για αυτούς/-ές.

3. ΓΕΝΙΚΑ

3.1 Οι υποψήφιοι/-ες του παρόντος άρθρου με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις στην ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού, την οποία έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή και εφόσον δεν επιλεγούν σ΄ αυτή καταλαμβάνουν θέσεις στην ειδικότητα, την οποία έχουν δηλώσει ως δεύτερη επιλογή.

3.2 Οι τυχόν κενές θέσεις που θα προκύψουν από τις παρ. 1.1.α.ι και 1.1.β.ι της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας μεταφέρονται στους υποψηφίους γενικής επιλογής των παρ. 1.1.α.

3.3 Οι κενές θέσεις που θα προκύψουν μετά την τελική επεξεργασία και έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής για τους υποψηφίους της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας μεταφέρονται στους υποψηφίους της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας.

Άρθρο 3

Γενικά Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να είναι κάτογος τίτλου απόλυσης Λυκείου ή άλλου ισότιμου τίτλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή αντίστοιχου τίτλου του εξωτερικού, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 παρ. 2.1 του παρόντος κανονισμού.

2. Να έγει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα Μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας. 

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης (γεννηθέντες από 01-01-1992 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμοδότηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έγει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του/της δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ΄ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά Υποψηφίων

Πρώτης Γενικής Κατηγορίας

1. Οι υποψήφιοι/-ες της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων και να υποβάλλουν επιπροσθέτως αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. (Στην αίτηση δηλώνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλες οι Σχολές της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων που έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων). Επιπλέον, πρέπει μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

1.1 Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 64/1984 (Α΄ 21) και του π.δ. 436/1989 (Α΄ 188).

Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες.

1.2. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

1.3. Φωτοαντίγραφο δελτίου εξεταζόμενου/-ης στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

1.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

1.5. Βεβαίωση ΑΜΚΑ (όσοι έχουν) η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον AMΚΑ.

Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας

2. Οι υποψήφιοι/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πρέπει, μέσα στην προθεσμία που θα ορίζεται από την σχετική προκήρυξη, να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

2.1. Τίτλο σπουδών: Απολυτήριο τίτλο Λυκείου ή Αποδεικτικό απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

Ο/Η κάτοχος περισσοτέρων από ένα τίτλων απόλυσης υποβάλλει μόνο τον τίτλο εκείνο, με τον οποίο επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδικασία επιλογής και δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος/-α το ίδιο έτος με περισσότερους από έναν τίτλους απόλυσης.

Αν ο τίτλος απόλυσης προέρχεται από ξενόγλωσσο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, πρέπει να είναι θεωρημένος, από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την γνησιότητά του και ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας του σχολείου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση υποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, για την ισοτιμία του τίτλου απόλυσης με τους αντίστοιχους ελληνικούς.

Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από αλλοδαπό σχολείο, ο/η υποψήφιος/-α πρέπει να υποβάλλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας εκπαιδευτικής Αρχής της χώρας έκδοσης του τίτλου για την δυνατότητα του/της υποψηφίου/-ας να εγγραφεί και φοιτήσει, κατά περίπτωση, σε ανώτατη ή ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία εδρεύει το σχολείο. Επίσης, στην ίδια βεβαίωση ή σε ξεχωριστή να αναγράφεται η ακριβής μέση γενική βαθμολογία του τίτλου απόλυσης και οι αναλυτικές βαθμολογίες των μαθημάτων από τις οποίες προέκυψε αυτή η μέση γενική βαθμολογία, που να εκφράζονται στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20). Στην περίπτωση κατά την οποία η μέση γενική βαθμολογία δεν εκφράζεται σε εικοσάβαθμη κλίμακα απαιτείται αναγωγή αυτής, η οποία πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων.

Επιπρόσθετα, απαιτείται, προκειμένου για τίτλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης, βεβαίωση ισοτιμίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, ενώ για τίτλους τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της Επιτροπής Ισοτιμιών του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ).

Όλα τα δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από ξένη Αρχή, πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

2.2. Γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η ΥΕΑΝΕΘ του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας. Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 64/1984 (Α΄ 21) και του π.δ. 436/1989 (Α΄ 188).

Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΝΕΡ 1ο ή Λιμενικής Αρχής). Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των ΥΕΑΝΕΘ είναι οριστικές και ανέκκλητες.

2.3. Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

2.4. Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

2.5. Πιστοποιητικό θαλάσσιας Υπηρεσίας, (εφόσον υπάρχει)

2.5.1. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία συμβεβλημένα με το NAT, πιστοποιητικό του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας/Τμήμα Δ΄ (ΔΝΕΡ Δ΄) (2ας Μεραρχίας 18 - Πειραιάς) ή φωτοαντίγραφο Ναυτικού Φυλλαδίου στο οποίο να φαίνονται απαραιτήτως οι ημερομηνίες ναυτολόγησης και απόλυσης θεωρημένες από αρμόδια αρχή.

2.5.2. Αν έχουν ναυτολογηθεί σε Πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τρίτης χώρας, μη συμβεβλημένα με το NAT, πιστοποιητικό θαλάσσιας υπηρεσίας θεωρημένο από Ελληνική Λιμενική ή Προξενική Αρχή και φωτοαντίγραφο σελ. 4-5 Ναυτικού φυλαδίου.

Η ανωτέρω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε εν ενεργεία εμπορικά πλοία, 1.500 ο.χ. (500 κ.ο.χ.) και άνω, θα πρέπει να έχει διανυθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής δικαιολογητικών που θα καθοριστεί με τη σχετική προκήρυξη εισαγωγής και να μη συμπίπτει με το χρόνο φοίτησης του υποψήφιου στις διδακτικές περιόδους του Λυκείου ή ΕΠΑΛ.

Για τους υποψήφιους της περίπτωσης 1.2.γ του άρθρου 2 του παρόντος (απόφοιτοι Ναυτικού -Ναυτιλιακού Τομέα ειδικότητας Πλοιάρχου Μηχανικού) που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 25 του π.δ. 50/2008 (Α΄ 81), όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 παρ. 8 του π.δ. 43/2010 (Α΄ 86) ως προς την περίοδο ναυτολόγησης, η θαλάσσια υπηρεσία λαμβάνεται υπόψη ανεξαρτήτως της περιόδου φοίτησης.

2.6. Τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, (εφόσον υπάρχει).

2.6.1. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών ή πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α΄, υποβάλλουν τους αντίστοιχους τίτλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄.

2.6.2. Πιστοποιητικά άλλα, πλην των αναφερομένων στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄, προκειμένου να αξιολογηθούν για την απόδειξη της γνώσης της αγγλικής γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από:

Ι. Βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική Αρχή ως προς το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας ή

II. βεβαίωση του αρμοδίου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

2.6.3 Σε περίπτωση που υποψήφιος/-α έχει συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας και δεν του/της έχει αποσταλεί το πιστοποιητικό αγγλικής γλώσσας του Παραρτήματος Α΄, δύναται να γίνει αποδεκτή βεβαίωση του αρμόδιου φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων που να πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή του/της στις εξετάσεις. Λοιπά παραστατικά (βεβαιώσεις εξεταστικών κέντρων, βεβαιώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις, κάρτες δεξιοτήτων κ.λπ.) δεν γίνονται αποδεκτά. Το Πιστοποιητικό αγγλικής γλώσσας θα κατατίθεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Β΄ κατά την ημερομηνία εγγραφής του/της στην ΑΕΝ επιτυχίας.

2.7. Βεβαίωση ΑΜΚΑ (όσοι έχουν) η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον AMΚΑ.

3. Για τα δικαιολογητικά (τίτλους απόλυσης, πιστοποίησης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, κ.λπ.) υποψηφίων της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας που θα εισαχθούν στις ΑΕΝ θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία έλεγχος γνησιότητας. Στην περίπτωση που για τον έλεγχο γνησιότητας πιστοποιητικών γνώσης της αγγλικής γλώσσας απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού, θα προσκομίζεται βεβαίωση γνησιότητας από τον αρμόδιο Φορέα  με μέριμνα του υποψηφίου/-ιας, εφόσον έχει εισαχθεί σε ΑΕΝ.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Oι υποψήφιοι/-ες που ανήκουν στις Ευεργετικές Διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του παρόντος [που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 380/1976 (Α΄ 178), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92)], εφόσον δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού ευεργετήματος υποβάλουν απαραίτητα και τα ακόλουθα κατά περίπτωση συμπληρωματικά δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄:

1. Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι στην ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί για το λόγο αυτό:

(α) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με το απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά τον τελευταίο, πριν από την υποβολή της δήλωσης, μήνα.

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, ή σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986.

2. Τα τέκνα αναγνωρισμένων ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά το χρόνο έκδοσης της παρούσας:

(α) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, θυμάτων και Αγωνιστών (ΔΕΠΑΘΑ) ή οικείας Νομαρχίας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του υποψηφίου έχει αναγνωριστεί ως αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης.

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, ή σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).

3. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους:

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης και

(β) πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) που είναι σε ισχύ από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.

4. Γονείς τριών τέκνων και τα τέκνα τους:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας [άρθρο 3, ν. 3454/2006 (Α΄75)].

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

β) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο/η ίδιος/α ή ο γονέας του/ης, αντίστοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωσή τους τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

Την ιδιότητα τρίτεκνου η τέκνου τρίτεκνης οικογένειας αποκτούν οι:

(α) Γονέας ή γονείς που έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετηθέντων ή εκτός γάμου γεννηθέντων και

(β) Τα τέκνα αυτών όπου αυτό προβλέπεται.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

5. Για αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει:

(α) ο θάνατος του/των γονέων και,

(β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

6. Γι΄ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από  μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Β΄ 457)], που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και

(β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Άρθρο 5

Έλεγχος και παραλαβή δικαιολογητικών από τις ΑΕΝ

Η παραλαβή από τις Α.Ε.Ν. των δικαιολογητικών των υποψηφίων, πραγματοποιείται μόνο μέσα στα χρονικά όρια που καθορίζονται για τον σκοπό αυτό από τη σχετική προκήρυξη και ολοκληρώνεται μετά από έλεγχο της πληρότητας και κανονικότητάς τους.

Σε περίπτωση που υποψήφιος/-α Πρώτης Γενικής Κατηγορίας επιθυμεί, για την εισαγωγή του/της στις ΑΕΝ να συμμετάσχει και στη Δεύτερη Γενική Κατηγορία (μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και μέσω αξιολόγησης του απολυτηρίου), υποβάλει ηλεκτρονικά μία και μόνο αίτηση και υποχρεούται να καταθέσει όλα τα αναφερόμενα και για τις δύο γενικές κατηγορίες δικαιολογητικά μία φορά και εντός της προθεσμίας που θα ισχύει για την Πρώτη Γενική Κατηγορία.

Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο. Εξαίρεση αποτελεί η υποβολή του απολυτήριου τίτλου των υποψηφίων της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας, το οποίο μπορεί να κατατεθεί όταν αυτό εκδοθεί και τους χορηγηθεί και οπωσδήποτε εντός της προθεσμίας, η οποία θα καθορισθεί για τους υποψήφιους της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας. Δικαιολογητικά υποψηφίου/-ιας που είναι ελλιπή δεν παραλαμβάνονται, πλην της πιο πάνω εξαίρεσης.

Η διαδικασία παραλαβής και ελέγχου των δικαιολογητικών στις Α.Ε.Ν. θα γίνεται από επιτροπές παραλαβής των ΑΕΝ, όπως αναλυτικά θα περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

Οι Α.Ε.Ν. θα παραλαμβάνουν δικαιολογητικά που αφορούν μόνο στους Έλληνες υποψηφίους του άρθρου 3.

Η κατάθεση δικαιολογητικών λοιπών κατηγοριών εισαγομένων (αλλοδαπών κ.λπ., άρθρο 9 παρόντος) γίνεται απευθείας στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ από τους ενδιαφερόμενους.

Άρθρο 6

Τρόπος επιλογής σπουδαστών/σπουδαστριών

1. Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας των υποψηφίων της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας κατά ειδικότητα θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαβιβάσει, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ κατά ειδικότητα.

Η ανακοίνωση των εισαγομένων ανά ειδικότητα θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως ο νόμος ορίζει.

Υποψήφιος/-α, ο/η οποίος/-α έχει καταθέσει αίτηση προκειμένου να συμμετέχει για την εισαγωγή του/της στις ΑΕΝ και με τις δυο διαδικασίες (μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και μέσω απολυτηρίου λυκείου), εφόσον εισάγεται, σε οποιαδήποτε ειδικότητα, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ της διαδικασίας επιλογής του/της μέσω της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας.

2. Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας εισαγωγής των υποψηφίων στις Σχολές, για τους/ τις υποψηφίους/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας πραγματοποιείται με την αντίστοιχη μηχανογραφική εφαρμογή του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄.

Οι υποψήφιοι/-ες διαχωρίζονται και εντάσσονται στις υποκατηγορίες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας ανάλογα με τον Απολυτήριο τίτλο που κατέχουν.

Στη συνέχεια κατατάσσονται κατά σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και με απόλυτη βαθμολογική σειρά, που προκύπτει από τον τελικό βαθμό επιλογής τους.

Ο τελικός βαθμός επιλογής διαμορφώνεται από:

(α) το Γενικό Βαθμό του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος πολλαπλασιάζεται επί χίλια 1000) και ελέγχεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας,

(β) τυχόν γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 2.000, 2.200 και 2.500 μόρια για τα επίπεδα ΚΑΛΗ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ και ΑΡΙΣΤΗ αντίστοιχα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α) και

(γ) τυχόν πραγματοποιηθείσα θαλάσσια υπηρεσία, προσαυξάνοντας το Γενικό Βαθμό απόλυσης κατά 20 μόρια για κάθε ημέρα ναυτολόγησης. Η εν λόγω θαλάσσια υπηρεσία θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 60 ημερολογιακών ημερών και μέχρι 270 ημερολογιακών ημερών. θαλάσσια υπηρεσία μικρότερη των 60 ημερών και μεγαλύτερη των 270 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη.

3. Η τελική κατανομή όλων των εισαγομένων στις Σχολές των Α.Ε.Ν. γίνεται από το ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ. ανάλογα με τη Γενική Κατηγορία, στην οποία ανήκουν, τη σειρά προτίμησης ειδικοτήτων και αντίστοιχων Σχολών που έχουν δηλώσει και τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση χιλιοστού.

4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον τελικό βαθμό κατάταξης δύο ή περισσοτέρων υποψήφιων στην τελευταία θέση της Σχολής ή Σχολών στην οποία διαμορφώθηκε  ο τελικός βαθμός κατάταξης, θα λαμβάνεται υπόψη ο τελικός βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» (Γενικής Παιδείας) και θα εισάγεται ο/η υποψήφιος/-α με το μεγαλύτερο βαθμό στο ανωτέρω μάθημα. Εάν παρά ταύτα προκύπτει εκ νέου ισοβαθμία, θα εισάγονται όλοι πλέον οι ισοβαθμήσαντες/-σες υποψήφιοι/-ες υπό την προϋπόθεση ότι στην αίτησή τους έχουν δηλώσει ως προτίμηση τις συγκεκριμένες Σχολές.

5. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όλων των Κατηγοριών είναι ο/η υποψήφιος/-α να έχει κριθεί υγειονομικά κατάλληλος/-η στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις Σχολές των Α.Ε.Ν. και καθορίζονται στη σχετική προκήρυξη εισαγωγής.

Άρθρο 7

Διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων από ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ των δικαιολογητικών των υποψηφίων - έκδοση τελικών αποτελεσμάτων.

Η διαδικασία παραλαβής και επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών από το ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ θα γίνεται από επιτροπές, όπως αναλυτικά θα περιγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

1. Μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών ελέγχων των δικαιολογητικών των υποψηφίων, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο υποψηφίων ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας, οι οποίοι/-ες έχουν κριθεί υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, το οποίο αποστέλλεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Μετά την επιβεβαίωση της ακρίβειας των εισαχθέντων στοιχείων με τα στοιχεία των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί από τις Α.Ε.Ν., για τους/τις υποψηφίους/-ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας, καθώς και του αρχείου (έντυπου και ηλεκτρονικού) εισαγομένων της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκδίδονται τα αποτελέσματα εισαγωγής - κατανομής σπουδαστών/-στριών, με χρήση μηχανογραφικής εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στο ΥΝΑΝΠ/Α. ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ.

3. Μετ ά την εκτέλεση του αλγορίθμου επιλογής - κατανομής, εκτυπώνονται καταστάσεις επιτυχόντων/-ουσών, αλφαβητικά οι οποίες υπογράφονται από τον υπεύθυνο εκτέλεσης του αλγορίθμου επιλογής - κατανομής, τον Τμηματάρχη ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ και τον/την Διευθυντή/-τρια ΔΕΚΝ και θεωρούνται από το Γενικό Γραμματέα ΥΝΑΝΠ.

4. Καταστάσεις υποψηφίων που δεν εισήχθησαν εκδίδονται μόνο για τους/τις υποψήφιους/-ες της Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας κατά υποκατηγορία.

Άρθρο 8

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Παρουσίαση σπουδαστών/-στριών - Κάλυψη κενών θέσεων

1. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με τοιχοκόλλησή τους στα καταστήματα του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ [(Πειραιάς, Ακτή Βασιλειάδη Πύλη ΕΙ - Ε2) και (Πειραιάς, Γρ. Λαμπράκη 150)] και αναρτώνται στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.yen.gr και http://www hcg.gr με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΗΔΕΠ Β΄/Γρ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, εκδίδεται σχετική ανακοίνωση τύπου με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Γραφείου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων.

2. Πίνακες υποψηφίων Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας, που δεν εισήχθησαν, αναρτώνται κατά υποκατηγορία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (http://www.yen.gr) και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (http:// www.hcg.gr).

3. Σε κάθε Α.Ε.Ν. διαβιβάζονται πίνακες εισαγομένων σε αυτή σπουδαστών/σπουδαστριών. Οι σπουδαστές/ σπουδάστριες που έχουν επιλεγεί υποχρεούνται να παρουσιαστούν για εγγραφή και φοίτηση στις Σχολές τους, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, διαφορετικά αποκλείονται της εγγραφής τους στην ΑΕΝ.

4. Στη περίπτωση κατά την οποία μετά την παρέλευση του χρόνου των δέκα ημερών της προηγουμένης παραγράφου προκύψουν κενές θέσεις, αυτές θα καλυφθούν νια μία και μόvo φορά από υποψήφιους/-ες Δεύτερης Γενικής Κατηγορίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 και την παράγραφο 1 του άρθρου 8 της παρούσας. Τυχόν κενές θέσεις που, ενδεχομένως, υπάρξουν κατά την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου δεν θα καλυφθούν.

5. Οι εισαγόμενοι/-ες:

(α) υποχρεούνται με την εγγραφή τους να προσκομίσουν και καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής, στην οποία έχουν εισαχθεί για φοίτηση, Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75). στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν έχουν εγγραφεί ή φοιτούν σε άλλη Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

(β) μόνο της Πρώτης Γενικής Κατηγορίας (δεν αφορά υποψήφιους/-ες που συμμετείχαν και με ης δύο Γενικές

Κατηγορίες), θα προσκομίσουν και θα καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής στην οποία έχουν εισαχθεί, τον τίτλο απόλυσής τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄,

(γ) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής στη Σχολή τους, κατόπιν σχετικής αίτησης, μπορούν να παραλαμβάνουν τον πρωτότυπο τίτλο απόλυσης ή πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας που τυχόν έχουν καταθέσει.

6. Δικαιολογητικά υποψηφίων που δεν εισάγονται, παραλαμβάνονται μόνο από την ΑΕΝ στην οποία υποβλήθηκαν με την αίτηση υποψηφιότητας.

Άρθρο 9

Κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή σπουδαστών/-στριών

1. Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 2 και πέρα από τον οριζόμενο κατά Σχολή αριθμό εισακτέων, γράφονται στις Α.Ε.Ν., ανεξάρτητα από τη βαθμολογία τους, οι παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων:

1.1. Αλλοδαποί - Αλλογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αλλοδαποί μη Έλληνες το γένος και την υπηκοότητα, που και οι δύο γονείς τους δεν είναι Έλληνες.

1.2. Κύπριοι ομογενείς: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν Κύπριοι ομογενείς που ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι Κύπριος στην καταγωγή.

1.3 Απόφοιτοι ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου) που ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι Έλληνας στην καταγωγή.

Άρθρο 10

Προϋποθέσεις εισαγωγής κατ΄ εξαίρεση σπουδαστών/-στριών

1. Για να γίνει καταρχήν δεκτή αίτηση οποιουδήποτε/ οποιασδήποτε υποψήφιου/-ας των κατ΄ εξαίρεση εισαγομένων του άρθρου 9 σπουδαστών/-τριών, πρέπει:

α) να είναι ηλικίας μέχρι 27 ετών και

β) να έχει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στις ανώτερες σχολές της χώρας που το εκδίδει. Ειδικά για τους απόφοιτους ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου), ο υποψήφιος πρέπει να έχει τίτλο ή πιστοποιητικό/βεβαίωση σπουδών ομογενειακού σχολείου που επιτρέπει την πρόσβαση σε ανώτερες και ανώτατες σχολές της Ελλάδας.

2. Ειδικά για τους Αλλογενείς - Αλλοδαπούς, η εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ν. γίνεται μόνον εφόσον υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία ή πρωτόκολλο μορφωτικής συνεργασίας με τη χώρα του/της ενδιαφερόμενου/-ης ή η υποψηφιότητά τους για επιλογή, προτείνεται επίσημα από την αντίστοιχη Διπλωματική Αρχή.

3. Ο αριθμός των κατά κατηγορία και εθνικότητα εισαγόμενων κατ΄ εξαίρεση στις Α.Ε.Ν. σπουδαστών/-στριών του άρθρου 9 ορίζεται με Κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

4. Η κατανομή των εισαγόμενων κατ΄ εξαίρεση σπουδαστών/-τριών του άρθρου 9, κατά Σχολή και Ειδικότητα, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σχετική Υγειονομική εξέτασή τους, που γίνεται με μέριμνα του ΥΝΑΝΠ/Α. ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΕΚΝ από την ΥΕΑΝΕΘ/ΠΕΙΡΑΙΑ, εκτός των Κυπρίων για την υγειονομική εξέταση των οποίων ισχύει η ρύθμιση της παρ. 5. Όσοι υποψήφιοι/-ες των κατηγοριών αυτών κριθούν υγειονομικά κατάλληλοι/-ες, κατανέμονται σε όλες τις Α.Ε.Ν. της χώρας ανάλογα με τις δυνατότητες υποδοχής κάθε ΑΕΝ.

5. Oι Κύπριοι/-ες υποψήφιοι/-ες που επιλέγονται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου για τις Α.Ε.Ν., υποβάλλονται σε υγειονομική εξέταση σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Έλληνες υποψήφιους. Η ανωτέρω εξέταση θα λαμβάνει χώρα στα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου, που ορίζονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η γνωμάτευση της υγειονομικής εξέτασης του άρθρου 4 του παρόντος συνυποβάλλεται στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ. ΑΚΤ./ΔΕΚΝ Β΄ μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά κάθε υποψήφιου/-ας.

Άρθρο 11

Δικαιολογητικά υποψηφίων κατ΄ εξαίρεση εισαγομένων

1. Οι υποψήφιοι για κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή στις Α.Ε.Ν. πρέπει να υποβάλλουν, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα πιο κάτω, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

1.1. Αίτηση, όπως τα υποδείγματα «A1», «A2» και «A3» που επισυνάπτονται του παρόντος κανονισμού.

1.2. Πιστοποιητικό γέννησης, με φωτογραφία του υποψήφιου, θεωρημένη για την ταυτοπροσωπία.

1.3. Τίτλο απόλυσης από σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο). Αν ο τίτλος απόλυσης είναι από ξένο σχολείο, ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλλει και βεβαίωση του σχολείου ή της αρμόδιας Εκπαιδευτικής Αρχής της ξένης χώρας για τη δυνατότητα εισαγωγής του υποψηφίου κατά περίπτωση σε Ανώτατη ή Ανώτερη Σχολή της χώρας στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Ειδικά για τους απόφοιτους ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου), ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλει πιστοποιητικό-βεβαίωση σπουδών, βεβαίωση ότι το σχολείο ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Τουρκίας και ο χορηγούμενος τίτλος διασφαλίζει στον κάτοχο το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστημιακές Σχολές, βεβαίωση πως με απόφαση των τουρκικών εκπαιδευτικών Αρχών στα τέκνα ελλήνων υπηκόων που σπουδάζουν σε ομογενειακά σχολεία αντί απολυτηρίου χορηγείται πιστοποιητικό/βεβαίωση σπουδών.

1.4. Πιστοποιητικό ποινικού Μητρώου της χώρας του, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του, με εξαίρεση τους αποφοίτους ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου Τουρκίας.

 

 

1.5. Αντίγραφο ποινικού Μητρώου για δικαστική χρήση του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο να έχει εκδοθεί το πολύ ένα τρίμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής του (εξαιρούνται οι Κύπριοι και οι απόφοιτοι ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου Τουρκίας που καταθέτουν σχετική ΥΔ. κατά το υπόδειγμα αίτησης «Α2» και «A3» αντίστοιχα.

1.6. Πιστοποιητικό γνώσης ελληνικής γλώσσας, από τα Πανεπιστήμια Αθηνών ή Θεσσαλονίκης. Το πιστοποιητικό αυτό δεν απαιτείται αν ο/η υποψήφιος/-α έχει τίτλο απόλυσης από ελληνικό Λύκειο ή αν είναι Κύπριος Ομογενής ή απόφοιτος ομογενειακών σχολείων Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου).

1.7. Γνωμάτευση Υγειονομικής εξέτασης.

 

1.8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία να αποδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχιών θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν. Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ο/Η υποψήφιος/-α κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του/της πρέπει να έχει μαζί του/της διαβατήριο ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του/της στην Ελλάδα.

2. Οι υποψήφιοι/-ες της κατηγορίας Αλλοδαπών - Αλλογενών υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1. Επιπλέον, δε, πιστοποιητικό της αρμόδιας Αρχής της οικείας χώρας για την υπηκοότητα και την καταγωγή του/της υποψηφίου/-ας και των δύο γονέων του/της, από το οποίο πρέπει να προκύπτει σαφώς, ότι κανένας από αυτούς δεν έχει ελληνική καταγωγή και υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η υποψήφιος/-α δεν είναι κάτοχος Πτυχίου Σχολής ή Τμήματος της τριτοβάθμιας

 

3. Τα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά εάν δεν είναι πλήρη. Επίσης, όσα από τα δικαιολογητικά έχουν εκδοθεί από ξένη Αρχή, πρέπει να είναι επικυρωμένα από ελληνική Διπλωματική Αρχή στο εξωτερικό ή από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το γνήσιο της υπογραφής αυτού που υπογράφει το έγγραφο και επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, με την επιφύλαξη των διατάξεων των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί νομοθετικά από την χώρα μας.

 

Άρθρο 12

Ενδιαίτηση

 

Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις ΑΕΝ, εκτός των ΑΕΝ/Ασπροπύργου, ΑΕΝ/ Καλύμνου και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις ΑΕΝ/Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών. 

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΚ

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Ο νέος κανονισμός σπουδών για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Πανελλήνιες 2019: Όροι πρόσβασης υποψηφίων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, ΑΕΝ, Λιμενικό, Στρατιωτικές-Αστυνομικές-Πυροσβεστικές Σχολές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr