Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αίτηση εισδοχής μέσω Πανελληνίων 2019

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εισδοχή Ελλαδιτών Υποψηφίων για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-20

Πανελλήνιες 2019: Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ενημερώνουν τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 την διαδικασία για την υποβολή αίτηση εισδοχής για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πιο αναλυτικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους Ελλαδίτες υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ την αίτηση εισδοχής, από τις 8 μέχρι τις 24 Ιουλίου 2019. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων πατήστε εδώ.


Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου το 2019, το 2018 ή το 2017.

Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf:

  1. Αστυνομική ταυτότητα 
  2. Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις
  3. Απολυτήριο Λυκείου 

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες των δυο Πανεπιστημίων μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019 και θα κοινοποιηθούν επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, όσο και στο Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. 

Κενές θέσεις και πρόσθετες κατανομές

Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή, δύναται να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι της αρχικής κατανομής. 

Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν στην 1η κατανομή. Η 2η κατανομή γίνεται για αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων. 

Σημ.: Παρακαλώ σημειώστε ότι πέραν της αίτησης εισδοχής που είναι κοινή για τα δύο Πανεπιστήμια, θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες, σίτιση, υποτροφίες και άλλα επιδόματα.

Υποτροφίες 

Κάθε χρόνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά (7) υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

Σίτιση Φοιτητών

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους.

Τα κουπόνια σίτισης ανέρχονται στα €7,00 ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους. Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα κουπόνια παραδίδονται στους δικαιούχους φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και το επίδομα σίτισης από το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης & Ευημερίας.

Στέγαση

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι πέντε (25) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς προπτυχιακούς της Α’ κατανομής, 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς προπτυχιακούς της Β’ κατανομής και 3 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς μεταπτυχιακούς φοιτητές). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα /οικίες προς ενοικίαση. 

Όσοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί πρωτοετείς φοιτητές ενδιαφέρονται για διαμονή στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2019/20, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εισδοχής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Σημειώνεται ότι για διαμονή στη Φ. Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για τους Ελλαδίτες προπτυχιακούς πρωτοετείς φοιτητές της B’ κατανομής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Γραφείο Στέγασης εντός (2) εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισδοχής όλων των κατανομών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έντυπα αιτήσεων μπορείτε να βρείτε μόλις θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ucy.ac.cy/housing/el/announcements 

Φοιτητική Εστία

Διαμονή στη φοιτηιτκή εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου για το νέο ακαδ. έτος (Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2020).

Ημερομηνίες Υποβολής Αιτήσεων: 18-29 Μαρτίου 2019

Το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ανακοινώνει ότι την πιο πάνω περίοδο από τις 09:00 – 14:00 καθημερινά (εργάσιμες μέρες), θα δέχεται αιτήσεις από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς πλήρους φοίτησης), για διαμονή στη Φοιτητική Εστία για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019/20.

Θα παραχωρηθούν 90 δωμάτια σε Κύπριους φοιτητές και 15 σε Ελλαδίτες/Έλληνες της Διασποράς.

Τονίζεται ότι, για να μπορέσει το Γραφείο Στέγασης να αποδεχτεί αιτήσεις φοιτητών που διέμεναν ή διαμένουν στη Φοιτητική Εστία, και παρουσιάζουν οικονομικές οφειλές σχετικά με τη διαμονή τους, η αίτηση τους θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη εξόφλησης οικονομικών εκκρεμοτήτων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Φοιτητική Εστία (Φ.Ε.) βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας. Αποτελείται από 12 κτήρια, συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων, και 2 κοινόχρηστα κτήρια στα οποία στεγάζονται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων, το Κέντρο Εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο Χώρος Πλυντηρίων. Για λεπτομερή περιγραφή των χώρων στη Φ.Ε., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επισκεφθούν την ιστοσελίδα των Τεχνικών Υπηρεσιών http://www.ucy.ac.cy/goto/techsrv/el-GR/UniversityCampus.aspx.

Κάθε κτήριο αποτελείται από 2-4 ορόφους δωματίων, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, με δική του εξωτερική είσοδο ο καθένας. Κάθε όροφος έχει κοινόχρηστη κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη με οικιακές συσκευές και κουζινικά σκεύη, για χρήση από τους ενοίκους, ή/ και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Οι ένοικοι είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων. Στα κτήρια υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Τα έξοδα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, καθώς και τα έξοδα καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, ηλεκτροδότησης, υδατοπρομήθειας, συντήρησης και υπηρεσίας ασφάλειας περιλαμβάνονται στο ενοίκιο.

Η διαμονή στη Φ.Ε. ισχύει για ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο-Μάιο). Οι ένοικοι μπορούν να παραμείνουν στη Φ.Ε. και κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 

1. Τύπος Δωματίων*

2. Ενοίκια

Τα ενοίκια για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος καταβάλλονται σε δύο δόσεις, μια αρχές κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

3. Προϋποθέσεις/Κριτήρια Επιλογής Ενοίκων 

3.1 Προϋποθέσεις

Για να συμπεριληφθεί κάποιος φοιτητής στη διαδικασία επιλογής ενοίκων στη Φ.Ε., θα πρέπει να ικανοποιεί τις εξής προϋποθέσεις:

3.1.1 Να έχει υποβάλει την αίτηση διαμονής στη Φοιτητική Εστία μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εντός των καθορισμένων προθεσμιών υποβολής αιτήσεων.

3.1.2 Να έχει την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή σε πλήρη φοίτηση κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

3.1.3 Το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τις €12.000.

3.1.4 Να μην έχει οικονομικές εκκρεμότητες από τη διαμονή του στη Φοιτητική Εστία (σε περίπτωση που διέμενε παλαιότερα). 

Σημείωση: 

  1. Ενδιαφερόμενοι με γονείς εγκλωβισμένους ή ορφανοί και από τους δύο γονείς εισάγονται στη Φοιτητική Εστία αυτοδικαίως.
  2. Αιτητές με αναπηρίες (τυφλοί, κωφοί, τετραπληγικοί, παραπληγικοί και με κινησιακά προβλήματα) εισάγονται στη Φοιτητική Εστία αυτοδικαίως. Τα δωμάτια τύπου παραχωρούνται σε αιτητές με τετραπληγία, παραπληγία και κινησιακά προβλήματα. Αιτητές με άλλου είδους αναπηρία, διαμένουν σε άλλου τύπου δωμάτια. 

3.2 Κριτήρια

Η αξιολόγηση των αιτήσεων διαμονής από το Γραφείο Στέγασης γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: 

3.2.1 Οικονομική κατάσταση οικογένειας αιτητή 

3.2.2 Κοινωνικοοικονομικά προβλήματα οικογένειας αιτητή 

3.2.3 Απόσταση μόνιμης κατοικίας της οικογένειας του αιτητή  από την πόλη της Λευκωσίας.

4. Χρόνος Υποβολής Αίτησης Διαμονής στη Φοιτητική Εστία

Η υποβολή αιτήσεων διαμονής στη Φοιτητική Εστία γίνεται κάθε χρόνο για μεν τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές παλαιών ετών το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, για δε τους πρωτοετείς προπτυχιακούς της Α΄ κατανομής και υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές τον Ιούλιο, εντός 5 ημερών μετά την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι φοιτητές για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη διαδικασία των ειδικών κριτηρίων, υποβάλλουν αίτηση τον Ιούλιο με τους υπόλοιπους πρωτοετείς φοιτητές. Για τους Ελλαδίτες και υποψήφιους Ελλαδίτες της

Διασποράς πρωτοετείς φοιτητές η υποβολή αιτήσεων γίνεται τον Αύγουστο. Για τους Κύπριους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές της Β’ και Γ’ κατανομής και τους Ελλαδίτες πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές της Β’ κατανομής η υποβολή αιτήσεων γίνεται το Σεπτέμβριο, εντός 2 ημερών μετά την ημερομηνία ανακοίνωσης όλων των κατανομών. Για τους φοιτητές ERASMUS και άλλους ξένους φοιτητές, η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι 15 Ιουνίου για το Χειμερινό Εξάμηνο και 15 Νοεμβρίου για το Εαρινό Εξάμηνο. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από φιλοξενούμενους κατά τους θερινούς μήνες είναι η 31η Μαΐου. 

Ο πιο κάτω πίνακας είναι βοηθητικός: 

Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Στέγασης μαζί με όλα τα σχετικά πιστοποιητικά εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Οι ημερομηνίες αυτές είναι περιοριστικές. Εκπρόθεσμες αιτήσεις καθώς και αιτήσεις με ελλειπή δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτές.

5. Κατανομή Δωματίων σε Φοιτητές 

Τα δωμάτια κατανέμονται στις ακόλουθες κατηγορίες φοιτητών: 

5.1. Κύπριοι Φοιτητές

Η πλειονότητα των δωματίων (160 δωμάτια) κατανέμεται σε Κύπριους φοιτητές. Προτεραιότητα στην κατανομή δωματίων σε Κύπριους φοιτητές έχουν οι πρωτοετείς στους οποίους χορηγούνται 70 συνολικά δωμάτια. Η διαμονή στη φοιτητική εστία μπορεί να συμβάλει στην προσαρμογή και ένταξη του πρωτοετή στη φοιτητική ζωή. Η κατανομή δωματίων γίνεται με βάση τα καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης αιτήσεων.

5.2. Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς 

Σαράντα (40) δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η κατανομή γίνεται με βάση τα καθορισμένα κριτήρια επιλογής.

5.3. Έγγαμοι Φοιτητές 

Δώδεκα (12) δωμάτια τύπου Γ προσφέρονται κατά προτεραιότητα σε έγγαμα ζευγάρια φοιτητών παλαιών ετών. 

5.4. Φοιτητές με Σοβαρές Αναπηρίες

Τέσσερα (4) από τα 208 δωμάτια της φοιτητικής εστίας είναι ειδικά διαμορφωμένα για διαμονή φοιτητών με σοβαρές αναπηρίες. 

5.5. Φοιτητές Erasmus και Άλλοι Ξένοι Φοιτητές

Οκτώ (8) δωμάτια κατανέμονται σε φοιτητές ERASMUS και άλλους ξένους φοιτητές που φοιτούν στο Π.Κ., με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται στους Κανόνες Φοιτητικής Εστίας. Προτεραιότητα δίδεται σε φοιτητές που αναμένεται να φοιτήσουν ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

6. Προσφερόμενες Υπηρεσίες

Στους ενοίκους της Φ.Ε. παρέχονται όλες οι πιο κάτω υπηρεσίες: 

Πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις 

Σύνδεση με το διαδίκτυο

Τηλεφωνική σύνδεση με όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Πανεπιστημιούπολη 

Πλήρως εξοπλισμένες κοινόχρηστες κουζίνες 

Καθημερινή υπηρεσία καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων Υπηρεσία Ασφάλειας Ταχυδρομείο Χώρος Πλυντηρίων 

Χώρος Στάθμευσης 

Λεωφορείο για μετάβαση στον κεντρικό χώρο και άλλους χώρους του Πανεπιστημίου Κέντρο Εκδηλώσεων Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων

7. Προγράμματα & Εκδηλώσεις Φοιτητικής Εστίας

Κύριος στόχος του Γραφείου Στέγασης και της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας γενικότερα είναι η λειτουργία της Φ.Ε. στη βάση μιας μικρής κοινότητας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ευημερία και κοινωνική ανάπτυξη του φοιτητή-ενοίκου. 

Στο πλαίσιο αυτό το Γραφείο Στέγασης διοργανώνει ένα φάσμα προγραμμάτων και εκδηλώσεων όπως:

  • πρόγραμμα υποδοχής ενοίκων
  • πρόγραμμα Βοηθοί Φοιτητικής Εστίας πρόγραμμα εκδηλώσεων / εκδρομών 

7.1 Πρόγραμμα Βοηθοί Φοιτητικής Εστίας 

Αριθμός δωματίων παραχωρείται δωρεάν σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές παλαιών ετών, που επιλέγονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Βοηθοί Φοιτητικής Εστίας.

Πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις επιλογής στη θέση του Βοηθού Φοιτητικής Εστίας και την περιγραφή της θέσης διατίθενται από το Γραφείο Στέγασης.

8. Πληροφορίες 

Για έντυπα αιτήσεων διαμονής στη Φ.Ε. μπορείτε να τα κατεβάσετε ΕΔΩ και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Φ.Ε., τους κανόνες επιλογής ενοίκων, την υποβολή αιτήσεων και το πρόγραμμα Βοηθοί Φοιτητικής Εστίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Γραφείο Στέγασης.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ μόλις ξεκινήσουν οι αιτήσεις για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πατήστε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr