ΒΑΣΕΙΣ 2018: Πτώση σε κέντρο και περιφέρεια

ΒΑΣΕΙΣ 2018: Πτώση σε κέντρο και περιφέρεια

Πανελλήνιες 2018: Η ανίχνευση τού «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται ουσιαστικά στη συνεξέταση τριών βασικών παραγόντων:

1. Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων  και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.


Ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι.

SOS: Πατήστε ΕΔΩ για όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2018.

Και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα) έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του μαθητικού πληθυσμού. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο.

2. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

Φέτος έχουμε μια αύξηση εισακτέων κατά 3.996 (από 70.726 το 2017 σε 74.692 φέτος), ενώ ο αριθμός των υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, δηλαδή περίπου 105.000.

3. Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Ωστόσο φέτος τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν ορατά από εκείνα που επέλεξαν οι υποψήφιοι το 2017.

Τα παραπάνω στοιχεία (+7.538 θέσεις στα Πανεπιστήμια) πριμοδοτούν για φέτος την πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και ιδίως σε εκείνα στα οποία έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εισακτέων, όπως στα Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας των Πανεπιστημίων.

Παράλληλα δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσει τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία «στρατολογούν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.

Και ακόμη δύο παρατηρήσεις: Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν θα συνεχιστεί και φέτος.

Ολα τα στοιχεία φανερώνουν ότι και φέτος θα έχουμε βάσεις από τη γη έως τον ουρανό.

  • Δείτε εδώ όλα τα τελευταία νέα για τις Εκτιμήσεις των Βάσεων 2018

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2018

του Χρήστου Κάτσικα στην Εφ.Συν.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr