Ανατροπή στις Πανελλήνιες 2017 - Πάνε Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές

Ανατροπή στις Πανελλήνιες 2017 - Πάνε Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων, η απόφαση για τη διεξαγωγή των οποίων είναι ειλημμένη. 

Τα νομικά προβλήματα που επικαλούνταν το υπουργείο Παιδείας βαίνουν προς επίλυση, και συναίνεση με τα κόμματα υπάρχει ως προς τη θεσμική πρόβλεψη της διαδικασίας. Δυσεπίλυτο πρόβλημα παραμένει ωστόσο το πότε θα γίνουν.


Η αρχική σκέψη ήταν να γίνουν αμέσως μετά τις “Πανελλαδικές τον Ιούνιο, κατά τις ημέρες εξέτασης των ειδικών μαθημάτων.

Την σελίδα για την ενημέρωση των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να εξεταστούν όσοι μαθητές χάσουν κάποιο ειδικό μάθημα. Η πιθανότητα να γίνουν Ιούλιο από την άλλη δίνει χώρο και χρόνο για να εξεταστούν οι υποψήφιοι επαναληπτικώς στα ειδικά μαθήματα, ωστόσο αυξάνεται το κόστος, αφού το σχολικό έτος λήγει στις 31.6 και άρα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρωθούν παραπάνω.

Τρίτο και πιθανότερο σενάριο είναι να μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα, κατά τις πληροφορίες: οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους και ακόμη θα εξετάζονται τον ίδιο μήνα οι υποψήφιοι της κατηγορίας Έλληνες του εξωτερικού και τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 21/3: Τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές Πανελλήνιες 2017

Διαβάστε ακόμη: 

Πανελλήνιες 2017: Βάσεις, ημερομηνίες, πρόγραμμα εξετάσεων και εισακτέοι

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017 - Ποιες σχολές θα σημειώσουν «άνοδο» και ποιες πτώση

Του ύψους ή του βάθους οι Βάσεις 2017

Σε περίπτωση που μεταφερθούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές για Σεπτέμβριο, το κόστος θα είναι χαμηλότερο. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος με τις βάσεις, που θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στον Αύγουστο, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο οι επιτυχόντες να εισάγονται στα τμήματα και τις σχολές ως υπεράριθμοι. Η βάση που θα ισχύει κατά περίπτωση θα είναι η ήδη ανακοινωμένη, κατά τις επεξεργασίες των αρμοδίων. Περισσότερα για τις Βάσεις 2017 και εκτιμήσεις εδώ και για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις εδώ.

Αυτό το σενάριο με τη σειρά του απαιτεί έναν τρόπο να εξακριβώνονται οι ασθένειες που επικαλούνται οι υποψήφιοι, με αυστηρότερα από ότι μέχρι πέρυσι κριτήρια. Στόχος είναι να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος, κάτι που θεωρείται ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαναληπτικές εξετάσεις σε αδρές γραμμές συμμετέχει το 1% των υποψηφίων στις Πανελλαδικές. Πέρυσι, συμμετείχαν περί τους 650 υποψηφίους, και λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο στις 12.00 μαθητές από τα σχολεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για να πιέσουν για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών.

Ψηλώνουν οι βάσεις σε Ιατρικές, Νομικές και δημοφιλείς Πολυτεχνικές

Με 20άρια και 19άρια θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε Ιατρικές και Νομικές, αλλά και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Η μείωση των θέσεων των εισακτέων στα υψηλής ζήτησης τμήματα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό των μαθητών, που εξετάζονται για λιγότερες θέσεις. Παράλληλα, το ηπιότερο σύστημα (λόγω των λιγότερων μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικά), καθώς και το γεγονός ότι θα προηγηθεί η εξέταση των ενδοσχολικών εξετάσεων, δίνοντας έτσι χρόνο για καλύτερη προετοιμασία, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό για το κατώφλι των βάσεων σε σχολές της αμέσως επόμενης βαθμολογικής κλίμακας (16 18).

Οι παραπάνω εκτιμήσεις προϋποθέτουν, βέβαια, ότι δεν θα μεταβληθεί η δυσκολία των θεμάτων. Οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν εξάλλου τις βάσεις είναι ο αριθμός των εισακτέων, η δυσκολία των θεμάτων και οι επιλογές των υποψηφίων. Στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των 4+1 μαθημάτων, οι θεματοδότες κινήθηκαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατά το γράμμα του βιβλίου.

Μη προσδιορίσιμες οι βάσεις των ΕΠΑΛ

Μη προσδιορίσιμες είναι ακόμη οι βάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό επί των θέσεων εισακτέων που διεκδικούν σε σύνολο 26.130 θέσεων στα ΤΕΙ. Πέρυσι ήταν στο 20%. Για πρώτη φορά, στο μεταξύ, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικήσουν το 1% στις 43.855 θέσεις των πανεπιστημίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων .Έτσι κάποιος θα μπορεί να συγκεντρώσει 20.000 και όχι 2.000 μόρια. Οι συντελεστές, πάντως, μένουν ίδιοι. 1 δις ευρώ το κόστος των Πανελλαδικών Αλίμονο αν δεν καταργηθούν! δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις συμπληρώνοντας στον κυριακάτικο Τύπο ότι ξοδεύεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και το 75% των υποψηφίων δεν εισάγεται εκεί που θέλει . Σημείωσε ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr