Πέντε συμβουλές σταδιοδρομίας για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2017

Πέντε συμβουλές σταδιοδρομίας για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2017

Η Σοφία Παναγιωτίδου, σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλά στη εφ. «Μακεδονία» και καταθέτει 5 συμβουλές για τους νέους μαθητές που μετέχουν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις:

1. Να κάνετε αυτό που αγαπάτε: Η επιτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά από την αγάπη απέναντι στο επάγγελμα. Η απαιτητική καθημερινότητα μπορεί να γίνει ανυπόφορη για έναν νέο που θα βγει στην αγορά εργασίας, σε ένα αντικείμενο που δεν ήθελε πραγματικά.


Την σελίδα για την ενημέρωση των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 μπορείτε να την δείτε εδώ.

2. Να αναπτύσσετε τις δεξιότητες σας: Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, όπως η αμεσότητα στην επικοινωνία ή το ηγετικό προφίλ, είναι στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εργοδοτών. Τα Πανεπιστήμια προσφέρουν δυνατότητες, μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών (erasmus) και της εθελοντικής εργασίας.

3. Να μην επηρεάζεστε από άλλους: Το «δίλημμα του γονέα», δηλαδή η επιρροή που ασκούν οι γονείς στα παιδιά, επηρεάζει την κρίση τους για την επιλογή της κατάλληλης σχολής. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Σοφία Παναγιωτίδου, το φαινόμενο αρχίζει να εκλείπει, ακριβώς επειδή οι γονείς που ασκούσαν τα «επιθυμητά» επαγγέλματα, όπως γιατροί ή δικηγόροι, βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά.

4. Να ενημερώνεστε πρώτα σωστά: Της διαμόρφωσης της τελικής επιλογής, θα πρέπει να προηγηθεί μία ενδελεχής έρευνα στις δυνατότητες που προσφέρουν οι σχολές των Πανεπιστημίων, αλλά και ο επαγγελματικός κλάδος εν γένει. «Η απόφαση είναι δική σας, όμως φροντίστε να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας προτού την πάρετε», σχολιάζει η κα. Παναγιωτίδου.

5. Αφήστε το «άγχος του επαγγέλματος»: Το άγχος για τη σύνδεση των σπουδών με το επάγγελμα επηρεάζει ιδιαίτερα την κρίση των μαθητών. Οι τελευταίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τη θέση εργασίας θα την αναλάβει αυτός που αγαπά το επάγγελμα του περισσότερο και άρα το κάνει καλύτερα, σχολιάζει η σύμβουλος σταδιοδρομίας και καταλήγει: «Έχω δει άτομα να κλαίνε έξω από τις γραμματείες των σχολών. Τα περιθώρια δεν είναι στενά κι ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει την καριέρα του από διάφορα πεδία».

Επένδυση στις νέες τεχνολογίες

Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα τείνει να επηρεάσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, δίνοντας «προνόμια» σε όσους είναι εναρμονισμένοι με την διαδικτυακή εποχή. Ένας δάσκαλος που μπορεί να κάνει μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω της χρήσης κατάλληλων ψηφιακών εφαρμογών ή ένας γιατρός με μηχανήματα αναίμακτης ίασης έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας εισηγούνται στους μαθητές να επιλέγουν επάγγελμα με κριτήριο τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, αλλά παράλληλα να παρακολουθούν από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επιλέγουν προγράμματα, προπτυχιακά ή κυρίως μεταπτυχιακά, που παρέχουν αντίστοιχες γνώσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr