Πανελλήνιες 2017: Γιατί αντιδρούν οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2017: Γιατί αντιδρούν οι υποψήφιοι

Άρχες Ιουνίου θα ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες μετά από χρόνια θα πραγματοποιηθούν μετά τις ενδοσχολικές σε εφαρμογή του νόμου.Πιθανές ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών 2017 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στις 6-8 Ιουνίου.

Χρονικά οι φετινές πανελλαδικές συμπίπτουν χρονικά με τις επαναληπτικές του 2016.


Δείτε όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Πέρσι οι επαναληπτικές ξεκίνησαν στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 17 του ίδιου μήνα.

Η χρονική μετατόπιση των πανελλαδικών εξετάσεων ίσως να είναι και ένας από τους λόγους που δεν επιθυμούν στο ΥΠΠΕΘ επαναληπτικές αν και αυτό αποδίδεται στο διαχωρισμό ενδοσχολικών-πανελλαδικών.

Έαν, μετά από πιέσεις, αποφασιστούν πανελλαδικές επαναληπτικές αυτές λογικά θα πρέπει να πάνε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, γεγονός που θα καθυστερήσει και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, τα μηχανογραφικά, τη διαδικασία για τις στρατιωτικές σχολές και φυσικά, επειδή το σύστημα είναι αλυσίδα και τον χρόνο ανακοίνωσης για τις βάσεις 2017.

Πάντως είναι αντιφατικό να μην προχωρήσει σε επαναληπτικές το ΥΠΠΕΘ καθώς πέρσι για πρώτη φορά έγιναν επαναληπτικές πανελλαδικές για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο ανέφερε:

“Ένα ακόμη, μικρό αλλά σημαντικό δείγμα του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Παιδείας για την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη στήριξη των μαθητών/-τριών που σπουδάζουν στα ΕΠΑΛ αποτελεί και το γεγονός ότι εφέτος για πρώτη φορά οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, που διοργανώνονταν για τα ΓΕΛ, θα διοργανωθούν και για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Αλλάζουν ημερομηνία οι Πανελλήνιες 2017

Αυτό γίνεται 16 χρόνια μετά την καθιέρωση επαναληπτικών εξετάσεων για τους μαθητές/-τριες των Γενικών Λυκείων και αποτελούσε πάγιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των Επαγγελματικών Λυκείων”.

Ορμώμενοι από την τότε ανακοίνωση του Υπουργείου να τονίσουμε ότι αυτή η 16χρονη μέριμνα δεν πρέπει να καταργηθεί αφού είναι πάγιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Ξεσηκωμός των μαθητών

Αυτό γίνεται 16 χρόνια μετά την καθιέρωση επαναληπτικών εξετάσεων για τους μαθητές/-τριες των Γενικών Λυκείων και αποτελούσε πάγιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των Επαγγελματικών Λυκείων”.

Ορμώμενοι από την τότε ανακοίνωση του Υπουργείου να τονίσουμε ότι αυτή η 16χρονη μέριμνα δεν πρέπει να καταργηθεί αφού είναι πάγιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Πάντως οι μαθητές έχουν ξεσηκωθεί.

Ρεπορτάζ του STAR αναφέρει ότι μαθητές διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο και ότι αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με συμβούλους του Υπουργού ενημερώθηκε ότι δεν γίνεται αυτό που ζητούν, αφού ο νόμος που καταργεί τις επαναληπτικές που ψηφίστηκε το 2013 θα ισχύσει κανονικά από φέτος που διαχωρίστηκαν οι απολυτήριες και οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

«Δεν είμαστε αλήτες που κλείνουν τα σχολεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαμαρτυρία που στήθηκε έξω από το Υπουργειο Παιδείας.

Εκατοντάδες παιδιά από δεκάδες σχολεία συγκεντρωθήκαν εδώ στο υπουργείο παιδείας για να διαμαρτυρηθούν, διεκδικώντας να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις τόσο ενδοσκοπικά όσο και στις Πανελλαδικές.»

«Παίρνουν κάποιες αποφάσεις οι οποίες μπορεί να στοιχίσουνε μια χρονιά ενός παιδιού. Δηλαδή κάθεται ένα παιδί και διαβάζει και εκείνοι καταργούν τις επαναληπτικές δηλαδή μπορεί κάτι να του τύχει και να μην μπορεί να πάει να δώσει. Με αυτή τους την απόφαση του καίνε όλη τη χρονιά, όλη την προσπάθεια του και όλο το διάβασμα του».

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Πετρούπολης, του Καματερού, των Μελισσίων, των Βριλησσίων, της Πεντέλης, του Παπάγου και άλλων περιοχών

«Είμαστε από περίπου 20 σχολεία από όλη την Αθήνα. Εγώ είμαι από το μουσικό σχολείο Ιλίου, έχουμε τεράστιά προβλήματα σε όλα τα σχολεία. Απαιτούμε να γίνουν αμέσως μόνιμοι διορισμοί, για όλους τους καθηγητές σε όλες τις ειδικότητες.

«Εμείς έχουμε έρθει από το πρώτο ΓΕΛ Πετρούπολης», δήλωσε μαθητής στην κάμερα του STAR και συνέχισε: «Αυτό οργανώθηκε μέσω του Φεισμπουκ και ήρθανε και πάρα πολλά σχολεία τα οποία το μάθανε στο παραπέντε, Θέλουμε να μας ακούσει ο υπουργός παιδείας να μας ακούσει η κυβέρνηση και ο λόγος μας να πιάσει τόπο».

«Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έπαιρνε μέρος σε καταλήψεις και σε πορείες, τώρα προκαλεί τις καταλήψεις και τις πορείες”.

«Δίχως τις επαναληπτικές, ποτέ τους δε θα γίνουνε οι Πανελλαδικές»

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με συμβούλους του Υπουργού, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται αυτό που ζητούν, αφού ο νόμος που καταργεί τις επαναληπτικές που ψηφίστηκε το 2013 θα ισχύσει κανονικά από φέτος που διαχωρίστηκαν οι απολυτήριες και οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

«Τσίπρα Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά!»

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2017 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr