Πανελλήνιες 2017: Νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πανελλήνιες 2017: Νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «εργαζόμαστε, μέσω του εθνικού διαλόγου, για να υπάρχει, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίσει το σχολείο».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το υπάρχον στηρίζεται σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία «που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας».


Αν θέλεις να μείνεις ενημερωμένος για ότι αφορά τις Πανελλήνιες 2017 (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ)

Τα χθεσινά αποτελέσματα πάντως, εκτός από τα τμήματα που εκτοξεύθηκαν στα 18 και 19 χιλιάδες μόρια, ανέδειξαν και την άλλη όψη των Πανελλαδικών. Τις σχολές, δηλαδή, στις οποίες εισάγεται κάποιος με... λευκή κόλλα.

Με 1.560 μόρια

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, με βάση εισαγωγής τα 1.560 μόρια ενώ στο Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικής Αντιρρύπανησης Κοζάνης διαμορφώθηκε στα 1.566. Μόλις 3.021 μόρια χρειάστηκαν οι υποψήφιοι για το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου και 3.815 για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Καβάλας.

Στα πανεπιστήμια το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, παρά το ειδικό μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι, η βάση εισαγωγής δεν ξεπέρασε τα 5.200 μόρια, ενώ λίγο υψηλότερη ήταν στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου (5.652).

Αν θέλεις να μείνεις ενημερωμένος για ότι αφορά τις Πανελλήνιες 2017 (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ)

Τα αποτελέσματα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ εκτόξευσαν σε κάποιες περιπτώσεις τις βάσεις εισαγωγής ακόμη και πάνω από τα 3.000 μόρια, ενώ σε άλλες καταγράφηκε μείωση που «άγγιξε» τα 6.000 μόρια.

Ελεύθερη πτώση

Στα πανεπιστήμια, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Φλώρινα) με τους υποψηφίους να χρειάζονται 3.743 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι. Ακολούθησε το αντίστοιχο τμήμα Ιωαννίνων (-3.731) και το Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Αλεξανδρούπολη) με -3.715.

Στον αντίποδα, το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) εκτοξεύτηκε στα 16.087 μόρια από 12.617 (άνοδος 3.470). Στην πρώτη δεκάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο περιλαμβάνονται αρκετά Γεωπονικά τμήματα δείχνοντας έτσι τη στροφή των υποψηφίων σε συγκεκριμένες σχολές. Το τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης κατέγραψε άνοδο 2.918 μορίων, το Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου (2.642) και το Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών Αθήνας (2.605).

Στα ΤΕΙ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, με τη βάση να υποχωρεί κατά 5.740 μόρια, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρτας (+3.151).

Σύντομα η εγκύκλιος

Για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικές εγγραφές

Εκτός πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων έμειναν 32.575 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Συνολικά εισήχθη το 69,14% των υποψηφίων, ενώ αν εξετάσουμε κάθε κατηγορία ξεχωριστά φαίνεται ότι στην κατηγορία του 90% για τα ημερήσια ΓΕΛ με το νέο σύστημα εισήχθησαν 8 στους 10, ενώ με το παλαιό το 82,72%.

Οπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο, ενώ η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές θα γίνουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά (πέρυσι είχαν γίνει ηλεκτρονικά μόνον οι προεγγραφές των επιτυχόντων), ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουν νωρίτερα τα παιδιά προκειμένου να εγγραφούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Η υπεύθυνη για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, κ. Μαρούγκα, αποκάλυψε ότι με το νέο σύστημα εξετάσεων εισήχθησαν περίπου 31.000 κορίτσια και 27.500 αγόρια.

ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ευνοημένοι και... χαμένοι ανά σχολή

Μόλις 2.894 υποψήφιοι των ΓΕΛ και των επαγγελματικών λυκείων (Ομάδα Β’) διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα εξετάσεων. Αν και η σύγκριση μεταξύ των δύο συστημάτων δεν μπορεί να είναι απόλυτη, ωστόσο φαίνεται ότι για ορισμένες ομάδες σχολών υπήρξαν κάποιοι που ήταν πολύ ευνοημένοι και άλλοι που συγκαταλέγονται στους «χαμένους».

Πιο συγκεκριμένα, στη Νομική Κομοτηνής οι επιτυχόντες εισήχθησαν με 11.937 μόρια, δηλαδή με 5.472 λιγότερα μόρια σε σχέση με τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα. Στην Αθήνα η βάση διαμορφώθηκε μόλις στα 14.543 μόρια και στη Θεσσαλονίκη στα 14.511. Τεράστια είναι η διαφορά και σε ορισμένα ξενόγλωσσα τμήματα. Στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας η βάση με το παλαιό σύστημα δεν ξεπέρασε τα 14.301 μόρια, ενώ με καινούργιο έφτασε τα 19.326.

Αντιθέτως, στους χαμένους του παλαιού συστήματος περιλαμβάνονται όσοι επέλεξαν παιδαγωγικά τμήματα, καθώς εκεί η πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε σχέση με πέρυσι ήταν πολύ μικρότερη από αυτήν που είχαν όσοι επέλεξαν το νέο σύστημα.

Ειδικότερα, στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτελείου η βάση με το παλαιό σύστημα εξετάσεων διαμορφώθηκε στα 14.988 μόρια, ενώ με το καινούργιο στα 13.595. Αντιστοίχως, στο Παιδαγωγικό Αλεξανδρούπολης η βάση με το παλαιό ήταν 13.276 και με το καινούργιο μόλις 10.327 μόρια, δηλαδή καταγράφηκε διαφορά 2.949 μορίων.

Περισσότερα νέα για τις Πανελλήνιες 2017 στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Έθνος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr