πλήρης οδηγός, διπλές πανελλαδικές, διπλές εξετάσεις, εξετάσεις εισαγωγής, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ O πλήρης οδηγός για τις διπλές εξετάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

O πλήρης οδηγός για τις διπλές εξετάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 θα έχουν μια ιδιαιτερότητα για τους 103.000 υποψηφίους καθώς θα διαγωνισθούν με το παλαιό ή το νέο σύστημα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Τις λεπτομέρειες για τις φετινές διπλές Πανελλαδικές εξετάσεις ορίζει το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο η οποία εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ο φετινός μαραθώνιος των Πανελλαδικών έχει την ιδιαιτερότητα των διπλών εξετάσεων γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς πρέπει να προβλεφθούν τα πάντα και να μη δημιουργηθούν προβλήματα.


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Πανελλήνιες 2016 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι με το παλιό σύστημα θα είναι πολύ λιγότεροι σε όλα τα εξεταστικά κέντρα πρέπει να ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα που θα αφορά και τις δύο κατηγορίες καθώς δεν πρέπει να αδικηθεί κανένας υποψήφιος Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου μετά την υποβολή των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η εγκύκλιος του υπουργείου για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

Με την εγκύκλιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν ΜΟΝΟ τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων:

  • των ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα
  • των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα.

Σχετικά με τη διενέργεια των εξετάσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ή σχετικά με την απόλυση των μαθητών, η αρμοδιότητα για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία ανήκει στη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε. του ΥΠΠΕΘ (για τα ΓΕΛ) και στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ (για τα ΕΠΑΛ).

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα διενεργηθούν φέτος με διαδικασίες ΚΟΙΝΕΣ για το νέο και το παλαιό σύστημα.

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση - Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.

Υπενθυμίζουμε τις 2 σχετικές με την Αίτηση-Δήλωση εγκυκλίους:

  • τη Φ251/22104/Α5/9-2-2016 με ΘΕΜΑ: Υποβολή Αίτησης - Δήλωσης υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ με το ΝΕΟ σύστημα (Ν.4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
  • τη Φ251/22105/Α5/9-2-2016 με ΘΕΜΑ: Υποβολή Αίτησης - Δήλωσης υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β΄ με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα (& αίτησης για ενδοσχολικό απολυτήριο).

Με τις 2 ανωτέρω εγκυκλίους, είχαν καθοριστεί οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ (και ΕΠΑΛ-Β΄) με το ΝΕΟ και το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα αντίστοιχα.

Μετά την υποβολή των Αιτήσεων -Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2016 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.)

Γενικά οι διατάξεις που αναφέρονται στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυστηρού δικαίου και απαιτούν συνεπή και αυστηρή εφαρμογή γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται n αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο του συστήματος επιλογής.

Το υπουργείο Παιδείας τηρεί αρχείο όλων όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο οποίο είναι καταγραμμένα ποιοι και πότε έδωσαν εξετάσεις στα μαθήματα της τελευταίας τάξης και τι βαθμούς έχει ο καθένας Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανένας να επωφεληθεί από βαθμολογικά δεδομένα που δεν δικαιούται

Οι υποψήφιοι του Νέου και του Παλαιού συστήματος θα εξετασθούν σε κοινά Εξεταστικά Κέντρα σε κοινή ώρα εξέτασης αλλά σε ξεχωριστή αίθουσα αν είναι δυνατόν.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο χωρισμός σε διαφορετική αίθουσα λόγω μικρού αριθμού υποψηφίων οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαχωριστούν από τους υποψηφίους του νέου συστήματος και οι Ημερήσιοι να διαχωριστούν από τους Εσπερινούς όπως και πέρυσι.

Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο όπως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Διευθυντές ΔΕ διερευνήσουν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων όπου αυτό είναι εφικτό.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Όπου τυχόν συμπτυχθούν Εξεταστικά Κέντρα ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Πώς θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr