Παρουσιάστηκε η πρόταση της ΟΝΝΕΔ στην Υπ. Παιδείας για την πρόσβαση στα ΑΕΙ

Η ΟΝΝΕΔ παρουσίασε στην Κεραμέως τις προτάσεις της για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Παρουσίαση προτάσεων ΟΝΝΕΔ για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προσκεκλημένη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Καθιέρωση γενικής βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια τουλάχιστον 8 με άριστα το 20, ειδική βάση ανά ΑΕΙ, αλλά και ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας στο Λύκειο, περιλαμβάνει η πρόταση της ΟΝΝΕΔ για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία παρουσιάστηκε προ ολίγου σε εκδήλωση, στην οποία μετείχε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.


Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος εισαγωγής των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, παρουσίασε πριν από λίγο η ΟΝΝΕΔ στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Οργάνωσης στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρόταση στοχεύει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διαμόρφωση ενός συστήματος σταθερού, που θα επιβραβεύει την προσπάθεια των μαθητών και θα τους δίνει κίνητρα και ευκαιρίες να διακριθούν και να χτίσουν ένα μέλλον όπως το επιθυμούν οι ίδιοι ανάλογα με τις ιδιαίτερες κλίσεις, δεξιότητες και ανάγκες τους.

Το σύνολο των προτάσεων που παρουσιάστηκαν προέκυψαν μέσα από δεκάδες συναντήσεις με μαθητές που είτε πρόκειται να δοκιμαστούν φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είτε αποφοίτησαν πρόσφατα από το Λύκειο, με καθηγητές Γενικού Λυκείου και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθηγητές ειδικής αγωγής αλλά και μέσω μιας ανοιχτής πλατφόρμας εκτεταμένης διαβούλευσης στην οποία μέλη μας αλλά και μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα κατέθεσαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους γύρω από την αναβάθμιση του τωρινού συστήματος εισαγωγής.

Κεντρικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται η πρόταση της ΟΝΝΕΔ είναι:

  • Ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Παιδείας και γνωστικού επιπέδου των μαθητών, με την καθιέρωση μαθημάτων όπως η Σύγχρονη ελληνικά και παγκόσμια Ιστορία, τα Αγγλικά, τα μαθηματικά, αλλά και βασικές αρχές Πληροφορικής ως πανελλαδικώς εξεταζόμενων.
  • Καθιέρωση κατώτατης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως προς το γενικό μέσο όρο, αλλά και θέσπιση της δυνατότητας των Πανεπιστημίων να ορίζουν κατώτατη βάση εισαγωγής για ένα μάθημα που θα επιλέγουν εκείνα.
  • Συνεργασία των Πανεπιστημίων με το Υπουργείο Παιδείας για τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων, σε συνδυασμό με την αξιολόγησή τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις ανάγκες της αγοράς.
  • Ενίσχυση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού -Ημέρες Καριέρας, Θεματικές Ενημερωτικές Ημερίδες, Πρότυπα Τεστ Δεξιοτήτων-.
  • Ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  • Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και προσβάσεων σε όλους τους μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες που κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν (μαθητές ΑμΕΑ, μαθητές στο φάσμα του αυτισμού).

Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Δεν είναι απλώς θετικό, είναι προαπαιτούμενο να ακούμε τους νέους και τις προτάσεις τους, ειδικά για ένα θέμα όπως η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Κυβέρνησή μας ακούει, καταγράφει και ενσωματώνει απόψεις των νέων, στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι ενδιαφέρουσες προτάσεις σας έρχονται σε καίριο χρονικό σημείο, καθώς επεξεργαζόμαστε προτάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για αυτήν σας την πρωτοβουλία, για τον ενεργό διάλογο, για την ανταλλαγή απόψεων, ιδιαιτέρως δε που αυτή η αναζήτηση συνεχίζεται και εν μέσω πανδημίας».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μαθητές και φορείς της εκπαίδευσης από ολόκληρη τη χώρα ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας και μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη πρόταση για το σύστημα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στόχος της ΟΝΝΕΔ είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους και νιώθουμε ιδιαίτερη ευθύνη, όταν οι ιδέες και οι προτάσεις μας -που έχουν συνδιαμορφωθεί με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων- κατατίθενται στους αρμόδιους φορείς. Ευχαριστούμε την Υπουργό για την παρουσία της και τη διάθεσή της να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις μας οι οποίες ελπίζουμε να τύχουν εφαρμογής προς όφελος των μαθητών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, ειδικά στον χώρο της παιδείας, αναμετρώνται με στερεότυπα δεκαετιών. Εμείς έχουμε καθήκον να σταθούμε στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη μάχη, ενάντια σε συντεχνίες και συμφέροντα που μας θέλουν καθηλωμένους στο χθες».

Ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γακόπουλος δήλωσε: «Οι προτάσεις που ακολουθούν προέκυψαν μέσα από μια ομαδική δουλειά στελεχών της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της ΜΑΚΙ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω του εκατοντάδες νέους, μέλη μας και όχι μόνο που έστειλαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, τους χιλιάδες που συμμετείχαν στις διαδικτυακές μας δημοσκοπήσεις μέσω των social media καθώς το σύνολο των μαθητών, των Εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, εκπροσώπων-φορέων που συναντήθηκαν μαζί μας, τους φίλους μας από οργανώσεις νέων του εξωτερικού που μοιράστηκαν μαζί μας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όλες και όλους που συμμετείχαν σε όλη αυτή την διαδικασία για την διαμόρφωση των προτάσεων που σήμερα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε ενώπιον σας. Για την παρουσίαση της πρότασης έχουμε μαζί μας το μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Στεφάνια Κάκαρη και τον μαθητή της Γ Λυκείου Παναγιώτη Τσακώνη». 

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Μαμουλής, δήλωσε: «Αρχικά χαιρόμαστε που μας κάνετε την τιμή να συμμετέχετε στην παρουσίαση των προτάσεών μας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά διότι μας αποδεικνύετε για άλλη μια φορά πώς είστε δίπλα μας σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας πρωτοβουλία. Οι προτάσεις που παρουσιάσαμε σήμερα έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να τους συσχετίσουν περισσότερο με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και να ενισχύσουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προσωπικά ως μηχανολόγος μηχανικός και ως απόφοιτος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, νιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε αυτή οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για το λόγο αυτό πολλές από τις προτάσεις βασίζονται στην επαγγελματική εκπαίδευση η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ενθάρρυνση των μαθητών να την ακολουθήσουν όσο και αν κάποιοι την υποτιμούν. Είμαστε σε μια γενιά που οι περισσότεροι γονείς ζούσαν με το στερεότυπο ότι τα παιδιά τους πρέπει να γίνουν επιστήμονες γιαυτό ίσως δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην επαγγελματική εκπαίδευση. Είμαι βέβαιος ότι μετά το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πώς θα γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε το έργο σας προτείνοντάς σας πάντα τις ιδέες μας».

Ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Κώστας Τσιαγκλιώτης, δήλωσε: «Κυρία Κεραμέως σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην παρουσίαση της πρότασης της ΟΝΝΕΔ και της ΜΑΚΙ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαχρονικά οι οργανώσεις μας η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΜΑΚΙ καταθέτουν προτάσεις για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή ότι έχουν την οξυδέρκεια να καταθέτουν προτάσεις για όλα τα ζητήματα της Παιδείας για τη χώρα. Η είδηση είναι ότι πλέον υπάρχει ένας Πρωθυπουργός και μια Κυβέρνηση και σαφώς μια ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας που όχι μόνο ακούνε τις προτάσεις της νεολαίας αλλά νομοθετούν πάνω σε αυτές. Οφείλω να σας πω ως γραμματέας της Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ ότι οι προτάσεις που σας παρουσιάσαμε σήμερα, οι προτάσεις που συζητήσαμε στην ανοιχτή μας εκδήλωση το καλοκαίρι, οι προτάσεις που κατά καιρούς σας στέλνουμε όπως κάναμε πάντα στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι μόνο πλέον προτάσεις των οργανώσεων μας, συνδιαμορφώνεται με την κοινωνία, απηχούν στην κοινωνία και χρόνο με το χρόνο γίνονται απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας. Πάντα όμως ότι κατατίθεται είναι και κοστολογημένο και στο μέτρο του εφικτό. Σίγουρα θίγουμε αρκετά σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν όλους όπως είναι οι βάσεις εισαγωγής, ο αριθμός των εισακτέων κάθε τμήματος που θα πρέπει να προσαρμόζεται με την αγορά εργασίας και ούτω καθεξής. Ευελπιστώ στην θετική σας εισήγηση. Ευχαριστώ πολύ».

Ο Υπεύθυνος της ΜΑΚΙ, Γιάννης Ρουσόπουλος, δήλωσε: «Κυρία Υπουργέ αρχικά ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε σήμερα και πάλι μαζί μας για να ακούσετε τις προτάσεις μας, είστε πάντα δίπλα μας και σας διαβεβαιώ πως είναι κάτι που εκτιμάται και από τους ίδιους τους μαθητές. Επί της ουσίας όσον αφορά την πρόταση μας, γενικότερα όταν μιλάμε για το σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μιλάμε για ένα καλό σύστημα για ένα καλό θεσμό που εμπιστεύεται η κοινωνία των πολιτών αλλά έχει ορισμένες αγκυλώσεις και θεωρώ πώς αυτή η πρότασή μας προσδοκά και λύνει αυτές τις αγκυλώσεις. Την βελτίωση του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κάτι που θα αποφέρει σχετικά άμεσα και απτά αποτελέσματα και ξέρετε πως λόγο της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε η κοινωνία έχει ανάγκη από εμάς χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση μας εστιάζει σε πέντε θεματικές ενότητες εξίσου σημαντικές και πολύτιμες. Η συγκυρία μας όμως μας βρίσκει να παρουσιάζουμε την πρότασή μας την στιγμή που λαμβάνει χώρα η διαβούλευση για την ολιστική μεταρρύθμιση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη στη ΜΑΚΙ που ένας εκ των πέντε βασικών θεματικών ενοτήτων της σημερινής μας πρότασης είναι ο συγχρονισμός των επαγγελματικών λυκείων. Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές που αποσκοπούνε στην ενίσχυση της διασύνδεσης των επαγγελματικών λυκείων με την αγορά, με την δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους μαθητές που επιλέγουν αυτού τους είδους την εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση στα ΕΠΑΛ να σημειωθεί ότι είναι ένας και εκ των πέντε βασικών αξόνων που παρουσιάστηκαν χθες στην έκθεση Πισσαρίδη. Κλείνοντας θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα των μαθητών και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι κυρία Υπουργέ σας στηρίζουμε, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις. Ευχαριστώ πολύ».

Ολόκληρη την εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων μπορείτε να δείτε εδώ:

Διαβάστε τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr