Ποιοι φοιτητές θα δικαιούνται Δωρεάν Μεταπτυχιακά

Ποιοι φοιτητές θα δικαιούνται Δωρεάν Μεταπτυχιακά

Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ΑΕΙ) καλούνται να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους αλλά και στην εκπόνηση σχεδίων με στόχο να έχουν δικά τους έσοδα, καθώς η χρηματοδότησή τους τελικά θα συνδέεται και με τις προσπάθειες που θα καταβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, γνωστοποιώντας παράλληλα και μερικά από τα κριτήρια για τα δωρεάν μεταπτυχιακά.


Δωρεάν Μεταπτυχιακά

Συγκεκριμένα, στα μεταπτυχιακά με τέλη εγγραφής αποτελεί υποχρέωση των Ιδρυμάτων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όσοι έχουν οικογενειακό και προσωπικό εισόδημα στο μισό από το μέσο εισόδημα που δηλώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Αυτοί οι φοιτητές θα προσφέρουν ολιγόωρη εβδομαδιαία εργασία (8 ωρών) στο Ιδρυμα ή στο Τμήμα φοίτησης. Για να διασφαλιστεί η ποιότητά τους θα πρέπει να οριστεί για κάθε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ο μέγιστος αριθμός φοιτητών ανά διδάσκοντα.

Μείνετε Ενημερωμένοι για όλα τα νέα για τα Δωρεάν Μεταπτυχιακά ΕΔΩ

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κοινοποίησε στη σύνοδο των πρυτάνεων ότι πλήθος αρμοδιοτήτων μεταφέρονται στην αποκλειστική ευθύνη των ΑΕΙ, με στόχο την ενίσχυση της αυτοδυναμίας τους. Ταυτόχρονα όμως και τα πανεπιστήμια καλούνται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να καταθέσουν σχέδιο για την ανάπτυξη των ίδιων εσόδων-πόρων, καθώς και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους (ακίνητης περιουσίας, κληροδοτημάτων, εσόδων από παροχή υπηρεσιών κ.λπ.), με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση τελικά θα συνδέεται και με την υποβολή-εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης ή και ανάπτυξης των πόρων του κάθε Ιδρύματος.

Ολες τις παραπάνω ρυθμίσεις ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου στη σύνοδο των πρυτάνεων μαζί με ακόμη δεκάδες ρυθμίσεις, ώστε να μελετηθούν από τους πανεπιστημιακούς έως το τέλος του μήνα, που θα επαναληφθεί η σύνοδός τους. Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία των ΑΕΙ για την τεράστια συνεισφορά τους στο να κρατηθεί όρθια η Ανώτατη Εκπαίδευση στη διάρκεια της κρίσης, όπως χαρακτηριστικά τους είπε, ενώ αναγνώρισε ότι η προσπάθεια που απαιτήθηκε εκ μέρους τους ήταν τιτάνια.

Περισσότερα για τα Δωρεάν Μεταπτυχιακά μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr