κόστος σπουδών, μεταπτυχιακά προγράμματα, Ελλάδα μεταπτυχιακά, κόστος μεταπτυχιακών Υψηλό το κόστος σπουδών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας

Υψηλό το κόστος σπουδών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας

Εκτός ελέγχου βρίσκεται το κόστος σπουδών για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, με το ύψος των διδάκτρων να ποικίλλει ανάλογα με το πρόγραμμα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και τη μορφή παρακολούθησης (full-time ή part-time).

Τα ΠΜΣ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», ξεκινούν από τα 1.500 με 1.800 ευρώ για δύο ή τρία εξάμηνα και κυρίως για τα προγράμματα που δεν απαιτούν χρήση εργαστηρίων και βάσεις δεδομένων με συνδρομές πολλών χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και μπορεί να φτάσουν στις πιο ακραίες περιπτώσεις τα 10.000 με 12.000 ευρώ για ένα υψηλής ζήτησης μεταπτυχιακό για το οποία απαιτείται – μεταξύ άλλων – να συμμετέχουν και διδάσκοντες από πανεπιστήμια του εξωτερικού.


Στο ΕΚΠΑ εκτός από τα δωρεάν μεταπτυχιακά που υπάρχουν, τα δίδακτρα – όπου αυτά απαιτούνται – ποικίλλουν ξεκινώντας από τα 1.600 ευρώ, για ΠΜΣ του τμήματος θεατρικών Σπουδών, φτάνοντας έως τα 7.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα Συμβουλευτικής ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, την Υγεία και την Εργασία.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταπτυχιακών που ζητούν δίδακτρα λόγω της υποχρηματοδότησης και πλέον σχχεδόν όλα όσα ιδρύονται πρέπει να λειτουργούν με δικούς τους πόρους τονίζει ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Μπουραζέλης. Η ζήτηση, προσθέτει, είναι μεγάλη εξαιτίας  της καλής ποιότητας των προγραμμάτων, των διδάκτρων που στα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι σε χαμηλά ή μεσαία επίπεδα αλλά και επειδή τα αντίστοιχα ΠΜΣ του εξωτερικού κοστίζουν αρκετά περισσότερα.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δίδακτρα ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 12.000 ευρώ ενώ αρκετά προγράμματα φιγουράρουν σε υψηλές θέσεις σε διάφορές λίστες κατάταξης.

Όσον αφορά τα δίδακτρα το υψηλότερο ποσό καταβάλουν όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα Διοικητική των Επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό καθώς το κόστος φτάνει τα 12.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το ύψος των διδάκτρων για 3 εξάμηνα ανέρχεται σε 4.000 ενώ στο Οικονομικής Επιστήμης από 4.000 έως 6.500 ευρώ.

Για κάποια προγράμματα, όπως σε αυτό του τμήματος Πληροφορικής, υπάρχει δυνατότητα φοίτησης με καταβολή μόνο του μισού ποσού των διδάκτρων έναντι προσφοράς εκ μέρους του φοιτητή ανταποδοτικού επικουρικού έργου στο τμήματα τη διάρκεια των σπουδών του.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα - προκηρύξεις που αφορούν τα Μεταπτυχιακά προγράμματα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr