ΕΚΠΑ: Υποβολή Αιτήσεων στο Μεταπτυχιακό "Επιστήμες Γης και Περιβάλλον" του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος

Ξεκίνησε η Υποβολή Αιτήσεων στο ΠΜΣ "Επιστήμες Γης και Περιβάλλον" του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

Σκοπός & Αντικείμενο του Προγράμματος

Η σύγχρονη εποχή εμφανίζει ραγδαία οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, ραγδαία αύξηση και μετακινήσεις πληθυσμών και προϊούσα αστικοποίηση, συνθήκες οι οποίες συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες για πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους, αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα, γενική περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυξημένη έκθεση σε φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους. 


Το ΠΜΣ «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» αποσκοπεί στην κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων παραγωγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα μπορεί επιτυχώς να ανταπεξέλθει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που ανακύπτουν σε κάθε σύγχρονο τομέα δραστηριότητας και αφορά στις Γεωεπιστήμες και στο περιβάλλον.

Με γνώμονα την συμβολή στην αντιμετώπιση των παραπάνω συνθηκών και προβλημάτων, το ΠΜΣ «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» προφέρει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις ειδικεύσεις: 

1. «Εφαρμοσμένη Γεωλογία-Γεωφυσική (Applied Geology - Geophysics)» η οποία στοχεύει στην προετοιμασία επιστημόνων ικανών να συμβάλλουν: α) Στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης ακαδημαϊκής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς της γεωδυναμικής/τεκτονικής γεωλογίας και γεωφυσικής/σεισμολογίας, και, β) στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις του σύγχρονου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα που αφορούν στη σχεδίαση και κατασκευή τεχνικών έργων, πρόληψη/μετρίαση γεωλογικών/σεισμικών κινδύνων, σχεδίαση, εκτέλεση και σύνταξη τεχνικών, υδρογεωλογικών και περιβαλλοντικών μελετών, κ.ά. 

2. «Ορυκτοί Πόροι- Πετρολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος (Mineral Resources-Petrology and Environmental Management)», η οποία στοχεύει στην προετοιμασία επιστημόνων ικανών να συμβάλλουν: α) στη διερεύνηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που οφείλονται σε φυσικές/γεωλογικές διεργασίες ή/και ανθρώπινες δραστηριότητες, β) στην προαγωγή της έρευνας και της εφαρμοσμένης γνώσης σχετικά με τους τρόπους ανίχνευσης και βιώσιμης αξιοποίησης των κοιτασμάτων ορυκτών πρώτων υλών, γ) στην προσφορά προηγμένων και σύγχρονων πληροφοριών για τη δημιουργία των γήινων ορυκτών και πετρωμάτων, και, δ) στη στενή τους σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγιεινή διαβίωση, τη χρησιμότητα τους σε πληθώρα εφαρμογών, αλλά και την επίδρασή τους στο περιβάλλον. 

3. «Κλιματικές Μεταβολές και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον (Climatic Variations and Impacts on Environment)», η οποία στοχεύει σε μια διεπιστημονική προσέγγιση στη μελέτη και αποκατάσταση του σύγχρονου περιβάλλοντος μέσω της κατάρτισης επιστημόνων α) σε θέματα που αφορούν στη διερεύνηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η ραγδαία παγκόσμια κλιματική αλλαγή/κλιματική κρίση στο κλιματικό σύστημα (ατμόσφαιρα, γεώσφαιρα, βιόσφαιρα, υδρόσφαιρα και κρυόσφαιρα) και β) στη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων έρευνας για την ανάλυση του κλιματικού συστήματος, όπως είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η Ανάλυση Δορυφορικών Εικόνων, η μαθηματική επεξεργασία Γεωγραφικών και Περιβαλλοντικών Δεδομένων. 

Τέλος, αναμένεται ότι οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα έχουν λάβει γνώσεις και αναπτύξει δεξιότητες που δυνητικά θα επιτρέψουν την απασχόλησή τους, ή βοηθήσουν την καριέρα τους σε πλειάδα άλλων σύγχρονων επαγγελματικών χώρων και τεχνικών/τεχνολογικών δραστηριοτήτων. Σε γενικές γραμμές οι γνώσεις και δεξιότητες αυτές αφορούν σε:

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών,
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτόνομης εργασίας, 
  • Ανάπτυξη συνεργασιών/ομαδικής εργασίας σε διεπιστημονικό και διεθνές περιβάλλον,
  • Ανάπτυξη δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης και ικανότητα μετατροπή της θεωρίας σε πράξη,
  • Προσαρμογή σε αναδυόμενες συνθήκες και προβλήματα – εφαρμογή γνώσεων στην επίλυσή τους, 
  • Διαδικασίες λήψης αποφάσεων, 
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Διάρκεια Σπουδών

Η διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα

Τέλη Φοίτησης

Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των 2.400 Ευρώ.

Αιτήσεις έως 31/08/2021

Πληροφορίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ιστοσελίδα https://earthsciences-environment.geol.uoa.gr/ 

Δηλώστε συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό στο «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr