ΚΥΠΡΟΣ: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων ζητούν από το κράτος εννέα Ιδιωτικά Κολλέγια

ΚΥΠΡΟΣ: Αποζημιώσεις εκατομμυρίων ζητούν από το κράτος εννέα Ιδιωτικά Κολλέγια

Στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, προσέφυγαν με αστικές αγωγές 9 ιδιωτικά κολλέγια, λόγω των κριτηρίων για την εγγραφή ξένων φοιτητών από τρίτες χώρες, αλλά και λόγω των κριτηρίων για την μερική απασχόληση αυτών των ανθρώπων.

Στις 9 αγωγές που έχουν καταχωριστεί, απαιτούνται αποζημιώσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά. Τα μέτρα αφορούσαν την περίοδο της πανδημίας, η οποία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι. Τα ιδιωτικά κολλέγια απαιτούν ακύρωση αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες πέραν των άλλων δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης των Κολλεγίων με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.


Τι απαιτούν

Όπως αναφέρεται στις εκθέσεις απαίτησης των 9 Κολλεγίων, μέσω των αγωγών επιδιώκουν:

1. Δήλωση του Δικαστηρίου ότι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 89.688 ημερ. 01/07/2020 και κάθε άλλη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι παράνομη, προϊόν αμέλειας και παράβασης καθήκοντος και συνεπώς άκυρη και άνευ νομικού αποτελέσματος και παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και άρθρα του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και  της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

2. Επίσης δήλωση του Δικαστηρίου ότι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 89.363 ημερ.07/05/2020 και κάθε άλλη σχετική απόφαση είναι παράνομες και προϊόν αμέλειας και παράβασης καθήκοντος και συνεπώς άκυρες και άνευ νομικού αποτελέσματος και/ή συνιστούν Δυσμενής Διάκριση έναντι των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .

3. Απαιτούνται ειδικές αποζημιώσεις για τις ζημίες και/ή απώλειες εσόδων και/ή απώλειες κέρδους και αφορούν την απώλεια εισοδημάτων από σπουδαστές για το χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2020 τα οποία εισπράχθηκαν και επιστράφηκαν στους φοιτητές λόγω της αμελούς συμπεριφοράς και της παράβασης καθήκοντος μέσω της αλλαγής πολιτικής που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

4. Επίσης ειδικές αποζημιώσεις για τις ζημίες και/ή απώλειες εσόδων και/ή απώλειες κέρδους και αφορούν την απώλεια εισοδημάτων από σπουδαστές για το εαρινό και χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2021 τα οποία εισπράχθηκαν και επιστράφηκαν στους φοιτητές λόγω της αμελούς συμπεριφοράς και της παράβασης καθήκοντος μέσω της αλλαγής πολιτικής που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

5. Ακόμα γενικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις για τις ζημίες και/ή απώλειες εσόδων και/ή απώλειες κέρδους που θα υποστούν ως αποτέλεσμα της αμελούς συμπεριφοράς και της παράβασης καθήκοντος που αφορά την κατ΄ ισχυρισμό παράνομη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

6.Τέλος, διατάγματα του Δικαστηρίου κατά του κράτους που να αποκαθιστούν τα πράγματα πριν την έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Το μπάχαλο

Τα ιδιωτικά κολλέγια στις αγωγές τους αναφέρουν ότι όπως κάθε χρόνο, το 2020, είχαν λάβει ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για τα κριτήρια εγγραφής νέων φοιτητών από τρίτες χώρες και στη βάση αυτής της ενημέρωσης έκαναν δεκτούς για τον Καλοκαιρινό κύκλο σπουδών αριθμό σπουδαστών, οι πλείστοι εκ των οποίων είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να συνοδεύουν την αίτηση για έκδοση άδειας εισόδου και παραμονής στη Δημοκρατία. Για αυτούς τους σπουδαστές τα κολλέγια υπέβαλαν τις αιτήσεις του στο ΤΑΠΜ (Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης) πριν την ενημέρωση ότι το ΤΑΠΜ θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις, στη βάση απόφασης που είχε λάβει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις 19/03/2020 το ΤΑΠΜ ενημέρωσε μέσω επιστολής προς τα Κολλέγια, ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά δεν θα δεχόταν πλέον αιτήσεις για  παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης σε αλλοδαπούς σπουδαστές βάση της απόφασης που είχε λάβει το υπουργικό συμβούλιο 4 μέρες νωρίτερα «λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και/ή των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν».

Κάποιοι Φοιτητές, είχαν ήδη καταβάλει χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα, όπως προνοεί η διαδικασία για παραχώρηση άδειας εισόδου. Οι υπόλοιποι φοιτητές επρόκειτο να πληρώσουν τα δίδακτρα αργότερα αλλά τα κολλέγια και τους ζητήθηκε να μην προχωρήσουν στην πληρωμή καθότι τα κολλέγια ανέμεναν να δουν τις εξελίξεις με την πανδημία και μετά να τους δώσουν σχετικές οδηγίες για την πληρωμή.

Στις 7 Μαίου 2020, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε νέα απόφαση με την οποία διαφοροποιήθηκαν δραστικά οι πρϋποθέσεις εισόδου φοιτητών από τρίτες χώρες, οι οποίοι επρόκειτο να σπουδάσουν σε ιδιωτικά κολλέγια. Παρά το ότι οι προϋποθέσεις μέχρι τότε ήταν κοινές για κολλέγια και Πανεπιστήμια, με την απόφαση του Μαϊου του 2020 διαφοροποιήθηκαν και για τους σπουδαστές των κολλεγίων μπήκαν πιο αυστηρά κριτήρια.

Ήρθα τα πάνω κάτω

Στις 12/5/2020 με επιστολή του το υπουργείο Παιδείας, προς τα ιδιωτικά κολλέγια, ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 7/5/2020 και δη για τα πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης αδειών εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους σπουδαστές από τρίτες χώρες, οι οποίοι πρόκειται να φοιτήσουν. Επιπλέον, ενημέρωσε τα κολλέγια αναφορικά με τις σχετικές προθεσμίες και δη ότι η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αλλοδαπούς σπουδαστές ήταν η 31/7/2020 και η τελευταία ημερομηνίας άφιξης αλλοδαπών σπουδαστών στην Κύπρο ήταν η 8/10/2020.

Με εκείνη την απόφαση, όπως ισχυρίζονται τα ιδιωτικά κολλέγια το Υπουργικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεν επέτρεπε την εγγραφή αλλοδαπών σπουδαστών για το Καλοκαιρινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο του 2020, με αποτέλεσμα, να μην εγγράψουν ούτε ένα σπουδαστή κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Επίσης, με εκείνη την  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτήθηκε όπως οι αιτήσεις αλλοδαπών σπουδαστών των κολεγίων για παραχώρηση άδειας εισόδου / θεώρησης συνοδεύονται από επιπρόσθετα έγγραφα τα οποία δεν απαιτούνταν προηγουμένως.

Κατά την 19/6/2020 τα Κολλέγια απέστειλαν επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας και το ΤΑΠΜ ζητώντας όπως εξεταστούν οι αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές ήδη από το ΤΑΠΜ για το Καλοκαιρινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο 2020 υπό το ισχύον καθεστώς  κατά την ημερομηνία υποβολής τους, με σκοπό να φοιτήσουν το χειμερινό εξάμηνο του 2020.

Το ΤΑΠΜ σύμφωνα με την CyprusTimes απάντησε αρνητικά στις επιστολές ενώ το Υπουργείο Παιδείας με επιστολή του ημερομηνίας 9/7/2020, επισήμανε ότι δεν επιτρεπόταν πλέον η είσοδος των αλλοδαπών φοιτητών για τον Οκτώβριο του 2020, οι οποίοι υπέβαλαν νομότυπα και έγκυρα αιτήσεις πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας της 7/5/2020, αν δεν πληρούν τα επιπρόσθετα κριτήρια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr