Ανασκεύασε η υφ. Παιδείας για την επιβολή προστίμων σε μαθητές - Τεστ κορωνοϊού σε μαθητές της Γ’ Λυκείου

Ανασκεύασε η υφ. Παιδείας για την επιβολή προστίμων σε μαθητές - Τεστ κορωνοϊού σε μαθητές της Γ’ Λυκείου

«Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές. Με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τους μαθητές μας έχουμε, συνεργαστεί άριστα μέχρι στιγμής, τηρούν τα μέτρα σχολαστικά και αναμένουμε το ίδιο για την συνέχεια» δήλωσε πριν από λίγο η υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή.

Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές. Με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τους μαθητές μας έχουμε,συνεργαστεί άριστα μέχρι στιγμής, τηρούν τα μέτρα σχολαστικά και αναμένουμε το ίδιο για την συνέχεια» δήλωσε πριν από λίγο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανασκευάζοντας τις πρωινές δηλώσεις της στο MEGA.


Υπενθυμίζεται ότι στην πρωινή εκπομπή του MEGA η κα Μακρή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει πρόστιμα για τους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν στο σπίτι εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου μετά το τέλος των μαθημάτων στο σχολείο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό». Διευκρίνισε δε, πως μετά το πέρας των μαθημάτων, τα παιδιά θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να επιστρέφουν στο σπίτι τους, αλλά όχι απεριόριστο χρόνο.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν τεστ κορωνοϊού μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείο, ενώ θα γίνονται, όπως είπε, εθελοντικά τεστ στους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

«Ο ΕΟΔΥ θα κάνει επιτόπια τεστ που θα διευκολύνουν στην ασφάλεια που θέλουν να νιώθουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές» σημείωσε.

Στο ερώτημα γιατί θα κάνουν εθελοντικά τεστ μόνο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, απάντησε ότι η επιτροπή των ειδικών εκτιμά πως οι υπόλοιπες τάξεις δεν έχουν βεβαρημένο ιικό φορτίο. «Όμως, όποια παιδιά θέλουν, με συναίνεση γονέα, και από άλλες τάξεις, μπορούν να κάνουν τεστ».

Η δήλωση της κας Μακρή ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές» και πως «οι μαθητές» και γενικά η εκπαιδευτική κοινότητα «τηρούν τα μέτρα σχολαστικά και αναμένουμε το ίδιο για την συνέχεια» ερμηνεύεται και ως ανάκληση της προαναγγελίας προστίμου.

Θα αποτελέσει ουσιαστική ανάκληση των πρωινών δηλώσεων στο βαθμό που αναιρεθούν περιορισμοί περί συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την επιστροφή από το σχολείο στο σπίτι στους οποίους αναφέρθηκε η κα Μακρή λέγοντας ότι «θα υπάρχει πρόστιμο για τα παιδιά που δεν τηρούν τους κανόνες, οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό».

Οι δηλώσεις αυτές της υφυπουργού Παιδείας για προαναγγελία προστίμου στους μαθητές συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που διεμήνυε προς την κυβέρνηση να ανακαλέσει κάθε σκέψη για επιβολή προστίμου στους μαθητές για να διασφαλιστεί το «σπίτι – σχολείο – σπίτι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλώντας την να μην κάνει ούτε σκέψη για επιβολή προστίμου σε ανήλικους και καταγγέλλοντας πως μοναδική σκέψη της κυβέρνησης είναι η καταστολή και η επίθεση στη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μάλιστα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης είχε ζητήσει παρέμβαση Μητσοτάκη προκειμένου να ανακληθεί η προαναγγελία της Ζέττας Μακρή για το πρόστιμο στους μαθητές.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης είχε δηλώσει:

«Δεν έχουν τέλος οι εφευρέσεις αυταρχισμού και οι ευρεσιτεχνίες καταστολής της κυβέρνησης. Τελευταία της «ανακάλυψη», τα πρόστιμα στους μαθητές που εξήγγειλε τηλεοπτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή! Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να «μαζέψει» τους υπουργούς του και να πάρει πίσω τέτοιες ιδέες. Όπως έπραξε πριν λίγες μέρες όταν μετά την κατακραυγή, ακύρωσε τη δική του απόφαση για αύξηση των προστίμων στους απλούς πολίτες στο εξωφρενικό ποσό των 500 ευρώ. Επιτέλους, πόσοι ανασχηματισμοί χρειάζονται για να πάψει να προκαλεί αυτή η κυβέρνηση;».

Σκωπτικό και αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη. «Πρόστιμα σε μαθητές; Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;», είχε διερωτηθεί ο κ. Χρηστίδης, καταλήγοντας με την προτροπή προς την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει το χωροφύλακα.

«Ας ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα της παιδείας που διαρκώς διογκώνονται και ας σταματήσουν να κάνουν τους χωροφύλακες» πρόσθετε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΜέΡΑ25. «Η Κυβέρνηση μέσω της Υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή προαναγγέλλει πρόστιμα για τους ανήλικους μαθητές που δεν θα επιστρέφουν απευθείας μετά το σχολείο στο σπίτι τους. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει λάβει ακόμα κανένα μέτρο για τα σχολεία! Ντράπηκε και η ντροπή» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Την ενημερωτική σελίδα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr