Πώς θα βλέπονται τα ζευγάρια που δεν συγκατοικούν μέσα στο lockdown

Πώς θα βλέπονται τα ζευγάρια που δεν συγκατοικούν μέσα στο lockdown

Αν και αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται σε lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αρκετοί έχουν ερωτήματα αναφορικά με το τι ισχύει, ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή απάντησε σε κάποια από αυτές τις απορίες, μέσω του ΣΚΑΪ. Ανάμεσα στα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ήταν το πώς μπορούν να συναντιούνται ζευγάρια που δεν συγκατοικούν, αλλά σε κανονικές συνθήκες περνούν καθημερινά χρόνο μαζί και αν μπορούν να στείλουν κάποιο κωδικό στο 13033, για μία τέτοια μετακίνηση.


«Νομίζω ότι η τεχνολογία έχει λύσει αυτά τα προβλήματα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Skype ή άλλα μέσα επικοινωνίας», είπε ο κ. Σταμπουλίδης και συμπλήρωσε ότι μία επιλογή θα ήταν αυτά τα ζευγάρια να έχουν εγκατασταθεί ήδη στο ίδιο σπίτι, προκειμένου να περάσουν μαζί το lockdown.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλά κοινωνικά θέματα, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι είμαστε σε περιορισμούς. Οι μετακινήσεις εκτός κατοικίας είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά στο μάζεμα ελιών, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε μπορεί να μετακινηθεί κάποιος για να συνδράμει συγγενικό πρόσωπο σε αυτό. «Υπάρχει πρόβλεψη να αποδεικνύεται αυτό με τρεις τρόπους. Με βεβαίωση του ΟΣΔΕ, που δείχνει ότι η καλλιέργεια είναι στο όνομά του, κάτι που συνήθως αφορά τους παραγωγούς. Με το Ε9, που αποδεικνύεται ότι κατέχουμε το αγροτεμάχιο. Αν εκλείπουν αυτοί οι δύο λόγοι, τότε γίνεται με υπεύθυνη δήλωση ότι πάω να συνδράμω συγγενικό πρόσωπο. Προφανώς αυτό αφορά έναν, όχι παρέα», δήλωσε σχετικά.

Σε ερώτηση για το τι ισχύει για παράδειγμα για τις γιαγιάδες που καθημερινά πηγαίνουν στο σπίτι του παιδιού τους, για να κρατήσουν το εγγόνι τους, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι αυτό επιτρέπεται, με αποστολή μηνύματος που αφορά τη συνδρομή σε συγγενικό πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για να παραλάβει για παράδειγμα κάποιος το παιδί του από το αεροδρόμιο, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ακόμη, σημείωσε ότι διαζευγμένοι γονείς που ζουν σε διαφορετική περιφέρεια από το παιδί τους μπορούν να μετακινηθούν για να το δουν.

Ακόμη, σημείωσε ότι έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης να μπορούν να μετακινούνται βεβαιώνοντας στον διευθυντή του σχολείου ποιοι μετακινούνται και με ποιο μέσο. Κάτι που ισχύει και για τους μαθητές.

Τέλος, σχετικά με το χειμερινό κολύμπι, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε ότι επιτρέπεται- στο πλαίσιο της ατομικής άθλησης- με την προϋπόθεση ότι κάποιος ζει σε παραθαλάσσια περιοχή και όχι «για να πάει από την Κηφισιά στον Άλιμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr