Υπουργείο Παιδείας: Οι Σπουδαστές ΙΕΚ κατά την πρακτική "απλά μαθαίνουν" δεν προσφέρουν τίποτα

Υπουργείο Παιδείας: Οι Σπουδαστές ΙΕΚ κατά την πρακτική "απλά μαθαίνουν" δεν προσφέρουν τίποτα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής τονίζει με ανακοίνωση του στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr τα εξής:

Την Πέμπτη 8 Ιούνη ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ πραγματοποίησε κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας όπως είχε αποφασίσει στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Παιδείας Μπαξεβανάκη και το αρμόδιο επιτελείο για τα Δ.ΙΕΚ.


Θέσαμε τα αιτήματά μας για τις απλήρωτες πρακτικές, την κάρτα ανεργίας και τις προϋποθέσεις που μπαίνουν για τους σπουδαστές, για την πιστοποίηση και για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στις σχολές μας.

Για τις απλήρωτες πρακτικές:

Μας είπαν ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής, οι σπουδαστές "απλά μαθαίνουν", δεν προσφέρουν τίποτα. Είναι λοιπόν, εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και γι’ αυτό δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε μισθό και ασφάλιση. Μάλιστα ειπώθηκε ότι αν πληρωνόμασταν την δουλειά που βγάζουμε, δε θα μας έπαιρνε κανένας γιατί ‘’στην οικονομία τα πράγματα είναι δύσκολα’’.

Αν είσαι Σπουδαστής ΙΕΚ θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα για την Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουμε κανονικά ωράρια σε ξενοδοχεία, σε νοσοκομεία, σε αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς δήμων και άλλους χώρους. Καλύπτουμε πάγιες θέσεις, άσχετες πολλές φορές με την ειδικότητα που σπουδάζουμε, με "τζάμπα" εργασία και χωρίς κανένα δικαίωμα. Εκτιθόμαστε σε κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το εργατικό ατύχημα σπουδάστριας στο ΙΕΚ μαγείρων της Κοζάνης.

Πολλοί από μας δεν μπορούμε καν να ξεκινήσουμε πρακτική άσκηση αφού ήδη δουλεύουμε για να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε 6 μήνες χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη. Δεν αντέχουμε ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας, που στηρίζουμε. 

Για την πιστοποίηση: 

Ότι θα γίνουν μάλλον από του χρόνου με τις ερωτήσεις και τα προγράμματα σπουδών να βγαίνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτές τις δηλώσεις τις αντιμετωπίζουμε με κάθε επιφύλαξη. Για τις εξετάσεις και ότι συνεπάγονται αυτές (ερωτήσεις πιστοποίησης, προγράμματα σπουδών κλπ), έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες «επιβεβαιώσεις» ότι θα γίνουν σε διάφορες ημερομηνίες που τελικά δεν έγινε τίποτα. Άρα μέχρι να βγουν οι ερωτήσεις πιστοποίησης και οι ημερομηνίες εξετάσεων πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. 

Ζητήσαμε να καταργηθεί το αντίτιμο των 100€. Ο Υφυπουργός μας είπε το εξής εξωφρενικό «επειδή δεν έχουν τρόπο να καλύψουν αυτό το κόστος που καλύπτει το 100 του κάθε σπουδαστή, αν καταργηθεί θα αναγκαστούν να το προσθέσουν στη φορολογία που πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας, άρα αφού πάλι εμέις θα το πληρώνουμε δεν έχει νόημα να ζητάμε την κατάργησή του». 

Για την κάρτα ανεργίας και τις διαγραφές σπουδαστών απ’ τα μητρώα του ΟΑΕΔ: 

Μας είπαν ότι ο χρόνος εκπαίδευσης, δεν μπορεί να υπολογίζεται σαν χρόνος ανεργίας, αν δεν δουλεύεις. 

Σωστά. Ένας σπουδαστής πρέπει να μπορεί να εκπαιδεύεται απρόσκοπτα στην ειδικότητα που διαλέγει. Όμως σήμερα η δικιά μας πραγματικότητα είναι άλλη. Είναι η πραγματικότητα της καθημερινής δουλειάς για να συμβάλουμε με έναν μικρό μισθό στις ανάγκες της οικογένειάς μας. Είναι η πραγματικότητα των ελλείψεων στα Δ.ΙΕΚ που επιβάλλουν να αγοράζουμε εμείς και οι καθηγητές μας διάφορα υλικά που χρειάζονται για να κατανοήσουμε και σε πρακτικό επίπεδο αυτά που μαθαίνουμε. Άρα λοιπόν, ποιος σπουδαστής σήμερα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να δουλεύει; Η ιδανική εκπαίδευση όπου σπουδάζεις αυτό που θες χωρίς έγνοια για το πως θα βγει η καθημερινότητα, που κι εμείς θα θέλαμε, απέχει πάρα πολύ απ’ αυτό που ισχύει. Γι’ αυτό θέσαμε σαν αίτημα κάθε άνεργος σπουδαστής να είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται αυτό, να μετριέται ο χρόνος κατάρτισης σαν χρόνος ανεργίας (απ’ την στιγμή που μιλάμε για άνεργο σπουδαστή), χωρίς κανένα κριτήριο.

Για την υποχρηματοδότηση των σχολών μας:

Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Με βάση τα λεγόμενα του Υπουργείου, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει καλύψει όλα τα έξοδα και περισσέυουν και λεφτά! Μάθαμε μάλιστα, ότι τα εργαστήρια στα περισσότερα Δ.ΙΕΚ είναι επαρκή σε όλη την υλικοτεχνική υποδομή! Από τη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα εργαστήρια μας καταλαβαίνουμε πως η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης αντιμετωπίζει σαν επάρκεια τις τεράστιες ελλείψεις στα εργαστήρια μας. 

Απ’ όλα αυτά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι επιλογές τους μας στέλνουν στη μισή γνώση, στη μισή ζωή. Μάλιστα θέλουν να λέμε και πάλι καλά που έχουμε κι αυτά τα μισά. Σ’ αυτά πρέπει κάθε σπουδαστής να βγάλει συμπέρασμα. Δεν είναι μαζί μας ούτε θέλουν να ‘ναι. Στη ζωή μας μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Όλοι μαζί, μαζί με τους γονείς μας, τους εργαζόμενους, να τους πούμε με την αποφασιστικότητά μας ότι δεν πάει άλλο. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μόρφωση , δουλειά, ζωή με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεση κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, των αναλώσιμων υλικών και του εργαστηριακού εξοπλισμού.
  • Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.
  • Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση.
  • Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία- πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.
  • Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτική άσκηση πάνω στην ειδικότητα που σπουδάζουμε.
  • Να μην διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ.
  • Να παίρνει κάθε σπουδαστής βεβαίωση κατάρτισης μαζί με πιστοποίηση ότι γνωρίζει το επάγγελμα μετά το πέρας των 4 εξαμήνων που σπουδάζει. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος που θα καταργεί την πιστοποίηση απαιτούμε:
  1. να καταργηθεί άμεσα το χρηματικό αντίτιμο των 100 ευρώ της εξέτασης πιστοποίησης,
  2. να δημοσιευθούν οι ερωτήσεις πιστοποίησης για κάθε ειδικότητα,
  3. να βγουν ημερομηνίες εξέτασης για όλες τις ειδικότητες που δεν έχουν γίνει εξετάσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

Διαβάστε ακόμη: Σπουδαστές ΙΕΚ κάνουν πρακτική και πληρώνουν αντί να πληρώνονται

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr