Εργατικό ατύχημα σπουδάστριας δημόσιου ΙΕΚ κατά την πρακτική άσκηση

Εργατικό ατύχημα σπουδάστριας δημόσιου ΙΕΚ κατά την πρακτική άσκηση 

Οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση οι σπουδαστές έρχονται στο φως, μέσα από το ατύχημα που είχε την ώρα της δουλειάς μια σπουδάστρια του Δημόσιου ΙΕΚ Κοζάνης. Η σπουδάστρια στην ειδικότητα των μαγείρων εργαζόταν ως πρακτικάρια, σε μεγάλο χώρο δουλειάς, όταν την προηγούμενη βδομάδα έκαψε τα χέρια της την ώρα της δουλειάς. Σαν να μην έφτανε το ατύχημα, στο αίτημα της σπουδάστριας να απουσιάσει από τη δουλειά λόγω του ατυχήματος, η εργοδοσία απάντησε πως δεν έχει δικαίωμα να απουσιάσει ούτε ώρα.

Η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Κοζάνης, με ανακοίνωσή της αναδεικνύει τις συνθήκες που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα. Οπως σημειώνει «το ατύχημα δεν ήρθε από μόνο του. Είναι συνέχεια της εντατικής εργασίας, της απλήρωτης πρακτικής, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα να διεκδικήσουν τίποτα οι σπουδαστές. (...) Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και φέτος σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ είναι προθέρμανση για το μέλλον που μας ετοιμάζουν, στην ανεργία με "ενέσεις" κακοπληρωμένης απασχόλησης».


Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε οργάνωση του αγώνα σε συσπείρωση με τα ταξικά σωματεία και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν για: Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, Κοινωνική Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, κάθε μήνα και όχι με το πέρας της πρακτικής. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ. 6ωρο - 5μερο - 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας χωρίς καμία πληρωμή σε εξετάσεις, γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία για όλους του μαθητές με την κάρτα του μαθητή. Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες ή ηλεκτρονικές σημειώσεις. Καμιά σκέψη για δίδακτρα. Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα κ.ά. Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα. Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους, καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων. Μόνιμους και σταθερά αμειβόμενους καθηγητές και όχι απλήρωτους και με 6μηνες συμβάσεις.

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Σπουδαστών ΙΕΚ που κάνουν Πρακτική

Όλα τα τελευταία νέα που αφορούν την Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών ΙΕΚ πατήστε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr