Ερώτηση για τις διαγραφές σπουδαστών ΙΕΚ από τον ΟΑΕΔ

Ερώτηση για τις διαγραφές σπουδαστών ΙΕΚ από τον ΟΑΕΔ

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου συζητήθηκε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τις διαγραφές των σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προχωρούσε σε διαγραφές σπουδαστών, όπως στα Ιωάννινα και στη Ρόδο, ερμηνεύοντας με προβληματικό τρόπο μια σειρά αντιφατικών νόμων και ευρωπαϊκών διατάξεων.

Ύστερα από τις δίκαιες κινητοποιήσεις των σπουδαστών, οι οποίοι ζητούσαν να αρθεί εν λόγω αδικία, καθώς και να ανακληθεί η απόφαση κατά την οποία ο Οργανισμός ζητούσε πίσω και αναδρομικά τα ποσά που είχε καταβάλλει στους επιδοτούμενους άνεργους σπουδαστές, αλλά και παρεμβάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, το ΔΣ του ΟΑΕΔ σε πρόσφατη συνεδρίαση του στις 14 Ιουνίου αποφάσισε να διορθώσει σημαντικό μέρος των αδικιών σε βάρος των σπουδαστών. Επίσης το ΔΣ του ΟΑΕΔ αναφέρει πως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση – κυρίως για τους μη επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας.


Θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τα Δημόσια ΙΕΚ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Δημόσια ΙΕΚ».

Η βουλευτής Ιωαννίνων ανέφερε πως η νομοθετική ρύθμιση είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και απευθύνθηκε στην αρμόδια Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που προσανατολίζεται να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να αρθεί η αδικία απέναντι στους μη επιδοτούμενους ώστε να επιλυθεί το ζήτημα με δίκαιο και κοινωνικά ικανοποιητικό τρόπο.

Η Αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου τόνισε πως αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης να αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και να διορθώνει όποια λάθη βρίσκει από το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, στάθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, με την οποία σταματούν οι διαγραφές των σπουδαστών  ύστερα από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Για τους μη επιδοτούμενους σπουδαστές ανέφερε πως θα παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ για τη μη προσμέτρηση της διάρκειας σπουδών στο χρόνο ανεργίας, υπάρχει επεξεργασία των νομικών υπηρεσιών του Υπουργείου και σύντομα θα υπάρξει κατάλληλη νομική ρύθμιση.

Στη δευτερολογία της, η Μ. Τζούφη αφού ευχαρίστησε την Αν. Υπουργό για την συγκεκριμένη τοποθέτηση, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σημείωσε πως οι σπουδαστές των ΙΕΚ δεν αμείβονται, ούτε λαμβάνουν επίδομα κατά τη διάρκεια των διετών σπουδών τους. Συνεπώς η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ αποτελεί πρόγραμμα επαγγελματικών σπουδών και οι σπουδαστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι φοιτητές, οι υπόλοιποι σπουδαστές και οι μαθητές στο ζήτημα της διατήρησης της ιδιότητας του ανέργου.

Τέλος υπογράμμισε πως «ο ρόλος των δημόσιων IEK πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ώστε τα ιδρύματα αυτά να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις και χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες άνισης αντιμετώπισης με τα αντίστοιχα ιδιωτικά, σε βάρος των δημοσίων ιδρυμάτων, συνυπολογίζοντας πως η πλειοψηφία των καταρτιζόμενων είναι ενήλικες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν έχουν οικονομικές απολαβές κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς και νέοι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται από τις συνθήκες ανεργίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών λιτότητας, στη χώρα μας».

Περισσότερα νέα που αφορούν τα ΙΕΚ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr