Στη Βουλή τα προβλήματα των φοιτητών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ

Στη Βουλή τα προβλήματα των φοιτητών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ

Ερώτηση για τα προβλήματα των σπουδαστών στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Η Ερώτηση αναφέρει:


«Τα άμεσα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής βιώνουν και οι νέοι που βρίσκονται στην κατάρτιση μιας και βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος.

Έτσι οι σπουδαστές των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, για τη χρονιά που διανύουμε, είναι μεν υποχρεωμένοι να κάνουν εξάμηνη πρακτική (960 ώρες) σε κάποια επιχείρηση ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα στην ειδικότητά τους, αλλά χωρίς να πληρώνονται και χωρίς ασφάλιση για τον κλάδο σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (παρά μόνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα στο χώρο της πρακτικής εργασίας). Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση των Δημοσίων ΙΕΚ έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών για πληρωμές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφορά (αστικό, υπεραστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ), την αγορά αναλώσιμων για την εκπαιδευτική διαδικασία, για την προμήθεια των σημειώσεων, ενώ θα έπρεπε όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Επίσης παραμένουν απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί επί μήνες, αλλά και οι σπουδαστές, για την πρακτική άσκηση προηγούμενων ετών (2011).

Να πώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην εξασφάλιση τζάμπα εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις για ένα εξάμηνο, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που βιώνουν την τεράστια ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, την άγρια φοροληστεία κ.ά.

Και αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα που έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανασφάλεια, που πασχίζουν να μορφωθούν, η κυβέρνηση στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας αφ' ενός να δίνει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους και αφ' ετέρου να επιβάλλει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των σπουδαστών των ΙΕΚ. Να μην εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση των Δημοσίων ΙΕΚ, τη δωρεάν εκπαίδευση, να έχει απλήρωτους εκπαιδευτικούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης των Δημοσίων ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία - πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.
  • Να προβλέπεται η αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) με το βασικό μισθό, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (συντάξιμος χρόνος, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Διανομή δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας όλων των αναλώσιμων (σημειώσεις κ.ά.) καθώς και τη δημιουργία υποδομών με σύγχρονα εργαστήρια, βιβλία κλπ.
  • Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς για την επόμενη χρονιά.
  • Δωρεάν στέγαση για όσους σπουδαστές βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, καθώς και πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Είσαι Φοιτητής ΙΕΚ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση Φοιτητών ΙΕΚ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα τελευταία φοιτητικά νέα που αφορούν τα ΙΕΚ!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr