Σπουδαστές ΔΙΕΚ: Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές

Σπουδαστές ΔΙΕΚ: Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές

Η πρακτική άσκηση να ενταχθεί οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), αναφέρει του συλλόγου σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό μας ραντεβού στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που έχουν κηρύξει σωματεία, φορείς, Εργατικά Κέντρα στις 6 Μάη! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους μαθητές, να μην τους αφήσουμε να μας πάνε 100 χρόνια πίσω!


Για ακόμα μία φορά δώσαμε δυναμικό «παρών», φωνάζοντας τα συνθήματά μας για ουσιαστική μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. Για να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία μας και για να επιστρέψουμε στις σχολές και τις πρακτικές μας ασκήσεις άμεσα και με ασφάλεια!

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μετά από πίεση που ασκήσαμε για να μας δεχτούν και να ακούσουν τα δίκαια αιτήματά μας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου και της Επιτροπής Αγώνα σπουδαστών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ συναντηθήκαμε με αρμόδιο του υπ. Εργασίας και θέσαμε τα εξής ζητήματα:

• Να δοθεί τέλος στο μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι πρακτικές ασκήσεις και η μαθητεία με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας!

• Η πρακτική άσκηση να ενταχθεί οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

• Να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση από το τέλος του Β’ Εξαμήνου όπως ήταν πριν την πανδημία, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας!

• Να δοθεί οικονομική ενίσχυση εδώ και τώρα σε όλους τους σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία και βρίσκονται σε αναστολή.

• Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές.

• Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.

• Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος υποβάθμισης των Δ.ΙΕΚ και των σχολών και των πτυχίων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ!

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν βγαλμένες από το συνηθισμένο παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση σε αυτές τις καταστάσεις, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο και μάλιστα μας είπαν ότι την ευθύνη την έχει το υπ. Παιδείας και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα με τις πρακτικές.

Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα τα ίδια ακριβώς μας είχε πει το υπ. Παιδείας. Μάλιστα, τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις μαθητείας τους βρίσκονται σε αναστολή, δεν έχουν πάρει επίδομα και εξήγησε ότι δεν το έχουν πάρει «επειδή γίνεται χαμός γενικά στη χώρα λόγω της πανδημίας». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, που λέει και ο λαός. Είναι γνωστή η τακτική διαχρονικά των υπουργείων να μην παίρνουν ουσιαστική θέση απέναντι στα προβλήματά μας.

Εμείς τους απαντάμε ότι εδώ και τώρα πρέπει να ακούσουν τα δίκαια αιτήματά μας και να σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους! Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει εδώ και τώρα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σπουδές και το μέλλον μας!

Οι πολλές φωνές ακούγονται δυνατά! Και εμείς ξέρουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μας ακούσει! Δεν πάει άλλο! Συνεχίζουμε δυναμικά να διεκδικούμε τα αιτήματά μας! Δηλώνουμε αποφασισμένοι να πάμε στα υπουργεία, έξω από τη Βουλή όσες φορές χρειαστεί, κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr