Σπουδαστές: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα ΔΙΕΚ;

Σπουδαστές: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα ΔΙΕΚ;

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως το πότε και με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα Δ.ΙΕΚ, προσπαθούν να λάβουν οι σπουδαστές, όμως η αντιμετώπιση του υπουργείου είναι να τους παραπέμπει από τον έναν αρμόδιο στον άλλο όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.  

Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας θέλουν και προσπαθούν να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας σχετικά με καίρια θέματα που τους απασχολούν αλλά δεν βρίσκουν ανταπόκριση και «αρμόδιο» υπάλληλο να τους απαντήσει. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι "μας παραπέμπουν από τον έναν αρμόδιο στον άλλο, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση στο τέλος για όλα όσα ανησυχούν τους σπουδαστές και μάλιστα όταν κοντεύει να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς".


Η επαναλειτουργία των Δ.ΙΕΚ, η επερχόμενη εξεταστική καθώς και η λειτουργία των εργαστηρίων είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους σπουδαστές.

Στις 11/1 πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπρόεδρου του Συλλόγου Σπουδαστών των Δ.ΙΕΚ, Πασιαλούδη Δημήτρη, με το γραφείο του γενικού γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας για να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες σπουδαστές όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:

  • Για το αν και πότε θα ανοίξουν τα Δ.ΙΕΚ;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για την προστασία της υγείας μας στους χώρους σπουδών και πρακτικής μας;
  • Εάν θα δοθεί επίδομα στους σπουδαστές που κάνουν πρακτική;
  • Γιατί να μην επιτρέπουν στους σπουδαστές να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και ειδικά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχει και στα σπίτια τους εάν θα δοθεί επίδομα στους άνεργους σπουδαστές;
  • Γιατί δεν έχει δοθεί το πάσο;
  • Τι θα γίνει με την εξεταστική;

Η αντιμετώπιση του υπουργείου ήταν να μας παραπέμπουν από τον έναν αρμόδιο στον άλλο, χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση στο τέλος για όλα όσα ανησυχούν τους σπουδαστές και μάλιστα όταν κοντεύει να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Ως σύλλογος δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκηση, συνεχίζουμε δυναμικά!

Να ανοίξουν οι σχολές μας τώρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία μας!

Δεν γίνεται να κάνουμε μάθημα με mail, το τηλε-μάθημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα διά ζώσης!

Δεν κάνουμε εργαστήρια και στο Δ.ΙΕΚ για αυτό πήγαμε!

Πλησιάζει και η εξεταστική και δεν ξέρουμε πως θα εξεταστούμε, η πρόοδος για πολλούς από εμάς ήταν «μαρτύριο»!

Για πολλούς από εμάς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η πρόσβαση σε Η/Υ και internet!

Για πολλούς από εμάς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Κανένας σπουδαστής ή καμία σπουδάστρια όμως να μην παρατήσει το ΙΕΚ λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στα Δ.ΙΕΚ μας με ευθύνη της κυβέρνησης!

Δεν τα παρατάμε! Μαζί θα τα καταφέρουμε! Συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας στοχεύουμε τον ορατό εχθρό που είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την παιδεία συνολικότερα, την υγεία, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη ζωή μας! Μια ματιά για το πως άνοιξαν τα δημοτικά, αρκεί για να καταλάβει κανείς τις ευθύνες της κυβέρνησης, τα μέτρα που πήρε όσο καιρό ήταν κλειστά.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν πράξη όσα διεκδικούμε για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτών, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσουν οι σχολές με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές μετά το νέο lockdown.
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις) στη σχολή και στην πρακτική. Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, με εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών των Δήμων ή της Περιφέρειας.
  • Να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων με όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της υγείας.
  • Να δοθεί εδώ και τώρα το πτυχίο («Βεβαίωση Σπουδών») σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής, ειδικά για την περσινή χρονιά!
  • Συγγράμματα, προσωπικός εξοπλισμός και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.
  • Να δοθεί δωρεάν το ΠΑΣΟ σε όλους χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, είτε σε χώρο πρακτικής είτε σε τμήμα, να γίνουν δωρεάν τεστ με ευθύνη του υπουργείου ή της εργοδοσίας με δικαιολόγηση απουσιών στην πρακτική ή στο μάθημα.
  • Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία να ενταχθούν στο έκτακτο επίδομα.
  • Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.
  • Όλοι οι σπουδαστές από την επαρχία να ενταχθούν στο επίδομα ενοικίου και να σιτίζονται με ευθύνη του κράτους.
  • Για όσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση: Να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να μην μπαίνουν απουσίες όταν υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ή για όσους δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr