Επιστολή σπουδάστριας ΔΙΕΚ: Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστήρια, εξοπλισμό και καθηγητές

Επιστολή σπουδάστριας ΔΙΕΚ: Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστήρια, εξοπλισμό και καθηγητές

"Υπάρχουν συμφοιτητές μας που βρίσκονται στα χωριά ή στις πόλεις τους, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό που μπορεί να μην έχουν (σταθερό internet, υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο κ.ά.)".

Επιστολή Σπουδάστριας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ανάβυσσου: 


"Η πανδημία του κορονοϊού αφού χτύπησε σκληρά τους λαούς ανά τον κόσμο προκαλώντας χιλιάδες θανάτους λόγω των διαλυμένων συστημάτων υγείας, επιταχύνει και ισχυρά πλήγματα στις οικονομίες όλων των χωρών. Τα κράτη για αυτό το λόγο και για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών μέσω των νόμων που παίρνουν προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη και πάλι στον λαό. Έτσι και στον τουριστικό κλάδο τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές είναι πολλά. 

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το μέλλον των σπουδαστών αλλά και των εργαζομένων. Από τη μία έχουμε όνειρα για σπουδές στο ύψος των αναγκών μας και από την άλλη ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στα ΙΕΚ σε εργαστήρια, εξοπλισμό και καθηγητές, που υπήρχαν και πριν την πανδημία, και συνοδεύουν το επικίνδυνο κοκτέιλ μέτρων για την «αντιμετώπιση» της. 

Η ΣΤΕ Αναβύσσου αποτελεί μία από τις σχολές, που με τα πολλά προβλήματα της, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαμορφώνει το αυριανό δυναμικό της τουριστικής βιομηχανίας “κομμένο στα μέτρα και τα θέλω” των εργοδοτών του κλάδου.Τις μέρες αυτές όπως και στα υπόλοιπα ΙΕΚ πανελλαδικά, η λειτουργία των μαθημάτων γίνεται με διαδικτυακά μαθήματα, με μία πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. 

Υπάρχουν συμφοιτητές μας που βρίσκονται στα χωριά ή στις πόλεις τους, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό που μπορεί να μην έχουν (σταθερό internet, υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο κ.ά.).

Ακόμη και αν έχουν εξασφαλισμένα τα παραπάνω δεν τους εγγυάται κάνεις την εύρυθμη λειτουργία των μαθημάτων, αφού αυτές οι πλατφόρμες “κολλάνε” και δεν αφήνουν όλον τον αριθμό των φοιτητών ανά τμήμα να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα, επομένως οι μισοί κάνουμε μάθημα και οι άλλοι μισοί ενημερωνόμαστε μέσω Facebook για το τι διδαχτήκαμε.

Κατανοούμε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος με τη διαδικτυακή εκπαίδευση και ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος χρόνος για να προετοιμαστούν οι σχολές μας. Αλλά δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες τους φοιτητές που ήδη αντιμετώπιζαν αρκετές δυσκολίες με τη φοίτησή τους. 

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που πλανιέται  αφορά την πρακτική άσκηση, για το πότε θα πραγματοποιηθεί αλλά και για το αν θα πραγματοποιηθεί, γενικά, φέτος το καλοκαίρι. Το πραγματικό ερώτημα όμως που μας τριβελίζει είναι με τι όρους θα κάνουμε πρακτική άσκηση.

 Μεγάλοι ξενοδοχειακοί κολοσσοί έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας μέρες τις πανδημίας να διαλαλήσουν ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν φέτος θα είναι ανάλογα με το βάθος τής κρίσης και είπαν επιδεικτικά ότι επειδή θα υπάρχουν μειώσεις στα αναμενόμενα κέρδη τους οι μισθοί και οι προσλήψεις θα είναι μειωμένοι. Η κυβέρνηση από μέρους της εσπευσε να  ενισχύσει τους κολοσσούς του κλάδου να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους και δεν ανανέωσαν τις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επομένως φέτος όπου και να εργαστούμε ο μισθός και τα δικαιώματά μας θα είναι ανάλογα της ¨μεγαλοψυχίας¨ των εργοδοτών και το αν θα εκπαιδευτούμε σωστά από εργαζόμενους του κλάδου είναι αδιευκρίνιστο. Ούτως η άλλως όλα τα προηγούμενα χρόνια η πρακτική άσκηση χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα για να καλύπτει κενά εργασιακών θέσεων με συγκροτημένα δικαιώματα και όχι για τον ουσιαστικό σκοπό της που είναι η εκπαίδευση μας. Έτσι και φέτος με τους όρους που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας είναι σίγουρο ότι και πάλι θα μας εκμεταλλευτούν για να βγει η δουλειά σε βάρος μας αλλά και σε βάρος των εποχικών εργαζομένων που θα μείνουν στην ανεργία. 

Είναι δικαίωμά μας η εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να την παζαρεύουν και να την διαχειρίζονται με επίκεντρο τα κέρδη τους. Δεν είναι λογικές οι περικοπές στην εκπαίδευση με αφορμή τις οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Τώρα πρέπει να αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους της γνώσης και των δικαιωμάτων μας γιατί αν τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, το μέλλον μας θα είναι σαθρό και άδικο."

Ευτυχία Τσιμπούκα
Σπουδάστρια Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ανάβυσσου
Μέλος του Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.ΔΙΕΚ Αττικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr