Διαμαρτυρία σπουδαστών ΔΙΕΚ στο Υπουργείο Παιδείας

Διαμαρτυρία σπουδαστών ΔΙΕΚ αύριο Υπουργείο Παιδείας

Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, αύριο, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Οι σπουδαστές των ΔΙΕΚ διεκδικούν:


1) Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2) Χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων με ευθύνη του υπουργείου παιδείας σε όλους τους σπουδαστές.

3) Εργαστήρια σύγχρονα με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κτιριακή κάλυψη.

4) Δωρεάν χορήγηση όλων των αναλώσιμων υλικών και του εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για τη γνώση της ειδικότητά μας. Άμεσα να καλυφτούν από το κράτος.

5) Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές χωρίς κανένα περιορισμό (π.χ. ηλικία κλπ).

6) Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία-πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.

7) Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΓΣΣΕ του ανειδίκευτου εργάτη, να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751€.

8) 6ωρο, πενθήμερο, 30ωρο για όσους σπουδαστές εργάζονται ή κάνουν πρακτική. Υποχρεωτική άδεια με αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.

9) Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ.

10) Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση. Μέχρι τότε να είναι δωρεάν.

11) Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα υπόλοιπα!

12) Εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

13) Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

14) Δωρεάν συμμετοχή των σπουδαστών σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες π.χ. Χρήση γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, καλλιτεχνικών μαθημάτων, ωδείων κ.λ.π.

Τι αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι σπουδαστές:

"Έχουμε όνειρά για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα. Παλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας, για να σπουδάζουμε, για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας. Μας ενώνει η ανάγκη να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε.

Σε αυτήν την προσπάθεια, από την πρώτη μέρα στη σχολή συναντάμε μια σειρά εμπόδια όπως την ανυπαρξία βιβλίων και αναλώσιμων για τα οποία πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, τα εργαστήρια είναι ανύπαρκτα σε κάποιες σχολές ή απαρχαιωμένα, το πάσο ακόμη δεν μας έχει δοθεί, η πρακτική μας άσκηση με τους χειρότερους όρους, απλήρωτη και ανασφάλιστη.

Αυτά είναι στο χέρι μας να τα διεκδικήσουμε. Να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε όπως μας αξίζει.

Να την μάθουμε σωστά έχοντας βιβλία και εργαστήρια. Να μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να κάνουμε πρακτική άσκηση με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Να μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτό που σπουδάσαμε.

Έχουμε πλέον πολύτιμη πείρα και συμπεράσματα από τις σπουδές μας αλλά και τη ζωή μας συνολικότερα. Στην κατάσταση αυτή, που θέλουν να μας πείσουν πως είναι «φυσιολογική» οι σπουδαστές δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο Σύλλογος μας από τις αρχές της χρονιάς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά τις πετυχημένες εκλογές του Συλλόγου μας που συμμετείχαν πάνω από 2.500 σπουδαστές και μετά από μια σειρά δράσεις ήδη έχουμε πετύχει αρκετά.

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης σε κάθε ΙΕΚ, οργανώνουμε μια σειρά Γενικές Συνελεύσεις των ΙΕΚ ή ανά ειδικότητες όπως στα ΙΕΚ Πειραιά, Σαλαμίνας, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου και σε πολλά ακόμη! Συγκροτούμε επιτροπές του Συλλόγου στα ΙΕΚ για να δυναμώσει και ανά ΙΕΚ η συλλογική δράση και διεκδίκηση των σπουδαστών.

Κινητοποιούμαστε σε διευθυντές ΙΕΚ, στο Υπουργείο παραθέτοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Υπουργείο, διευθυντές και διοικήσεις απέδειξαν για άλλη μία φορά πως οι ανάγκες μας για ολοκληρωμένη και δωρεάν μόρφωση είναι κόστος! Με τους δικούς μας αγώνες καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να μη διαγράφονται οι άνεργοι σπουδαστές από τον ΟΑΕΔ, να μας δοθεί το πάσο. Δε σταματάμε εδώ!

Σήμερα καθένας μπορεί να συμβάλλει με τη συμμετοχή του στο Σύλλογο, στις δράσεις και τις διεκδικήσεις μας. 

Όλοι στην κινητοποίηση του Συλλόγου μας την Πέμπτη 12/12 στο Υπουργείο Παιδείας στις 12.30" 

Σπουδαστές από το ΙΕΚ Πειραιά
ΙΕΚ Σιβιτανιδείου
ΙΕΚ Δάφνης
ΙΕΚ Κορυδαλλού
Γενική Συνέλευση στο ΙΕΚ Περιστερίου
Γενική Συνέλευση στο ΙΕΚ Περιστερίου
Γενική Συνέλευση στο ΙΕΚ Περιστερίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr