Διευθυντές ΔΙΕΚ: Άλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ

Διευθυντές ΔΙΕΚ: Άλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ:: Στο ακουστικό τους εξακολουθούν να αναμένουν οι Διευθυντές των Δημόσιων ΙΕΚ όλης της χώρας μετά την Επιστολή – “κραυγή” αγωνίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωσή τους, με την οποία απευθύνει έκκληση εν μέσω των εξετάσεων προόδου, οι όποιες βρίσκονται σε εξέλιξη, “μήπως έστω και στο μέσον του εξαμήνου κάποιος “υπεύθυνος” βρεθεί μας ακούσει και φυσικά αποφασίσει να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Δημόσια ΙΕΚ”.

Μεταξύ των προβλημάτων είναι η μαθητεία του ανέλαβαν τα ΔΙΕΚ όπου οι επόπτες και οι εκπαιδευτές όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε καν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους.


Επίσης, με τον Κανονισμό Λειτουργίας των ΙΕΚ, που ακόμη δεν έχει τροποποιηθεί αλλά και με το διαχειριστικό μέρος και τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτών.

“Εάν αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να γίνονται μαθήματα αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ανθρώπινο δυναμικό και ουδόλως στην χρηματοδοτηση που είναι ανυπαρκτη. Όλοι εμείς επιμένουμε να παρέχουμε υψηλού επίπεδου κατάρτιση, βάζοντας χρήματα δικά μας και επιδοτώντας τα Δ.ΙΕΚ. Έτσι Διευθυντές επωμίζονται οικονομικά βάρη π.χ για γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας, αντικείμενα για την ασφάλεια των χώρων των ΙΕΚ (λουκέτα- κλειδιά). Εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι με δικά τους έξοδα καλύπτουν ανάγκες σε φωτοτυπικό χαρτί και σε υλικά εργαστηρίων” δήλωσε στο "imerazante" ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης. 

Και διερωτάται, “εμείς που δεν είμαστε υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση, δεν έχουμε ευθύνη να γίνουν τα μαθήματα και να καταρτιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι σπουδαστές μας; Δεν αισθάνεστε όλη η ηγεσία του υπουργείου υπεύθυνοι, όταν εγκρίνατε ειδικότητες και μάλιστα μεγάλης ζήτησης; Πώς θα υποστηρίζατε τα μαγειρεία των μαγείρων, τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία των αρτοποιών, πώς θα εξασφαλίζατε σκάφος στους skippers; Πού είναι τα μελάνια, τα αναλώσιμα των Η/Υ κ.α υλικά εκπαίδευσης;”.

Οι Διευθυντές των ΔΙΕΚ, ανταποκρίθηκαν πάντα και παντού στα καλέσματα του Υπουργείου, συνέταξαν – επικαιροποίησαν μαζί με τους εκπαιδευτές, και εντελώς αμισθί, για το καλό των καταρτιζομένων και του θεσμού, τους Οδηγούς Σπουδών για την Κατάρτιση, αλλά και τις Τράπεζες Θεμάτων για την Πιστοποίηση, σε αντιδιαστολή με τη μείωση του επιδόματος θέσης των Διευθυντών που έγινε από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, απαξιώνοντας το έργο τους.

Από εδώ και πέρα περιμένουν να δούν την ευαισθησία των αρμοδίων Προϊσταμένων κλιμακίων του Υπουργείου, απέναντι σε μη προνομιούχους ενήλικες καταρτιζόμενους και απέναντι στα Δ.ΙΕΚ.

Αναλυτικά η Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΑΝ.ΕΔ.Δ.Δ.ΙΕΚ)

Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες

Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης απευθύνει την επιστολή-κραυγή αγωνίας και έκκληση συνάμα λίγες ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω των εξετάσεων προόδου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, μήπως έστω και στο μέσον του εξαμήνου κάποιος «υπεύθυνος» βρεθεί μας ακούσει και φυσικά αποφασίσει να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Δ.ΙΕΚ.

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

Προβλήματα με την Μαθητεία που ανέλαβαν τα ΔΙΕΚ . Ολόκληρη η Μαθητεία είναι στον «αέρα» αφού οι επόπτες και οι εκπαιδευτές όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε καν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους.

Προβλήματα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των ΙΕΚ, για τα οποία έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν και συμφωνήθηκε να τροποποιηθεί, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί καμιά λύση.

Προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν το διαχειριστικό μέρος και τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτών για την Επαγγελματική Κατάρτιση στα ΔΙΕΚ.

Κι ερχόμαστε σε περισσότερο επώδυνα προβλήματα κυρίες και κύριοι:

Εάν αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να γίνονται μαθήματα αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ανθρώπινο δυναμικό (τα στελέχη διοίκησης των ΔΙΕΚ, τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους) και ουδόλως στην ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ που είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!!! Όλοι εμείς επιμένουμε να παρέχουμε υψηλού επίπεδου κατάρτιση, βάζοντας χρήματα δικά μας και επιδοτώντας τα Δ.ΙΕΚ. Έτσι Διευθυντές επωμίζονται οικονομικά βάρη π.χ για γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας, αντικείμενα για την ασφάλεια των χώρων των ΙΕΚ (λουκέτακλειδιά).Εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι με δικά τους έξοδα καλύπτουν ανάγκες σε φωτοτυπικό χαρτί και σε υλικά εργαστηρίων για παράδειγμα «Μαγειρικής», «ΑρτοποιίαςΖαχαροπλαστικής», «Η/Υ», «Ενδυματολογίας», «Κομμωτικής» κλπ ειδικοτήτων.

Οι προμηθευτές είναι απλήρωτοι από πέρσι και δεν μας κάνουν πλέον πίστωση. Eιδικά τα ΙΕΚ της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ακόμη οξύτερο πρόβλημα, αφού στις μικρές τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί κανένα ΙΕΚ να βρει νέο προμηθευτή, οι οποίοι έχοντας την εμπειρία των παρελθόντων ετών, φοβούνται ότι δεν θα εξοφληθούν και θα χάσουν τα χρήματά τους.

Επίσης πολλά είναι τα Δ.ΙΕΚ που δεν έχουν ούτε καν συνεργείο καθαριότητας και το ρόλο της καθαρίστριας τον επωμίζονται και οι ίδιοι οι Διευθυντές!!!

Και επειδή η φτώχια φέρνει γκρίνια, το κλίμα καθημερινά επιδεινώνεται, αφού οι προμηθευτές των Δ.ΙΕΚ μη έχοντας εξοφληθεί, δεν μας κάνουν πίστωση για νέα υλικά οι εκπαιδευτές και οι καταρτιζόμενοι παραπονούνται και διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή, της μηδενικής χρηματοδότησης και καθημερινά διερωτώνται γιατί η πολιτεία επιδεικνύει τέτοια αδιαφορία και οδηγεί τα ΔΙΕΚ σε πλήρη απαξίωση. Επιπροσθέτως να επισημάνουμε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά μέριμνα, για έκδοση δελτίου μειωμένου εισιτηρίου στους σπουδαστές (ΠΑΣΟ). Όλη αυτή την ατμόσφαιρα την έχουμε πολλάκις μεταφέρει στα Προϊστάμενα κλιμάκια αλλά «Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω»! Η ΔΔΒ και ο ΓΓΔΒΜ δηλώνουν αναρμοδιότητα και επιδεικνύουν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ που δεν εκτελεί το έργο που έχει αναλάβει, να υποστηρίξει δηλαδή οικονομικά τα Δ.ΙΕΚ.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ υποστηρίζει (δια του Προέδρου, του Οικονομικού τμήματος και του λογιστηρίου) ότι δεν έχει λάβει από το Υπουργείο χρηματοδότηση και ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Δια βίου μάθησης, στους οποίους απευθυνθήκαμε ως Ένωση Διευθυντών δεν συναντούν και δεν ακούνε κανένα από εμάς! Ίσως ασχολούνται με σπουδαιότερα θέματα!!! Επιτέλους κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι, λιγότερο υπεύθυνοι και ανεύθυνοι! Επιτέλους κάτι πρέπει να κάνετε. Δηλαδή, εμείς που δεν είμαστε υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση, δεν έχουμε ευθύνη να γίνουν τα μαθήματα και να καταρτιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι σπουδαστές μας;

Δεν αισθάνεστε όλη η ηγεσία του υπουργείου υπεύθυνοι, όταν εγκρίνατε ειδικότητες και μάλιστα σε ειδικότητες μεγάλης ζήτησης ζητούσατε την δημιουργία και 2, 3 και περισσοτέρων τμημάτων; Πώς θα υποστηρίζατε τα μαγειρεία των μαγείρων, τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία των αρτοποιών, πώς θα εξασφαλίζατε σκάφος στους skippers; Πού είναι τα μελάνια, τα αναλώσιμα των Η/Υ κ.α υλικά εκπαίδευσης; Εδώ και τώρα να τοποθετηθείτε όλοι: Σας ενδιαφέρουν ή όχι τα Δ.ΙΕΚ της χώρας.

Η ερώτηση θα μπορούσε να είναι ρητορική αλλά δεν είναι. Είναι τραγικά ουσιαστική.

Διότι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο απαξίωση των Δ.ΙΕΚ και γενικότερα του θεσμού της ΕΕΚ, ίσως να είναι και εσκεμμένη, ώστε απαξιώνοντας τα, να τα καταργήσετε! Μήπως γι αυτό δημιουργήσατε τις διετείς δομές(!). Αλλά και πάλι μια διετή δομή θα σας στοιχίσει ενδεχομένως και πενταπλάσια από ένα Δ.ΙΕΚ, που λειτουργεί δέκα ειδικότητες. Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να τοποθετηθείτε με καθαρά λόγια άμεσα!

Οι Διευθυντές των ΔΙΕΚ, που ανταποκρίθηκαν πάντα και παντού στα καλέσματα του Υπουργείου, που συνέταξαν - επικαιροποίησαν μαζί με τους εκπαιδευτές, πατριωτικά και εντελώς αμισθί, για το καλό των καταρτιζομένων και του θεσμού, τους Οδηγούς Σπουδών για την Κατάρτιση, αλλά και τις Τράπεζες Θεμάτων για την Πιστοποίηση, σε αντιδιαστολή με τη μείωση του επιδόματος θέσης των Διευθυντών που έγινε από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, απαξιώνοντας το έργο τους ως Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Μεταδευτεροβάθμιας Κατάρτισης, οι οποίοι διαχειρίζονται 200-800 ενήλικες (σπουδαστές εκπαιδευτές).

Οι Διευθυντές, που επιπλέον, βοήθησαν και βοηθούν παντού και πάντα μεταφέροντας την εμπειρία των καλών πρακτικών σε όλα τα θέματα που αφορούν την ΕΕΚ, από την πρακτική άσκηση και την μαθητεία, μέχρι τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, από την όσμωση που έχει αποκτηθεί από τα προγράμματα κινητικότητας που έχουμε οργανώσει, δηλώνουμε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των σπουδαστών μας (των παιδιών μας) και να επιμένουμε να παρέχουμε υψηλού επίπεδου κατάρτιση με κάθε μέσον. Φυσικά δεν περιμένουμε καμία απολύτως αναγνώριση για το έργο μας. Περιμένουμε όμως να δούμε την ευαισθησία των αρμοδίων Προϊσταμένων κλιμακίων του Υπουργείου, απέναντι σε μη προνομιούχους ενήλικες καταρτιζόμενους και απέναντι στα Δ.ΙΕΚ και την ΕΕΚ της πατρίδας μας, για την κατάντια των οποίων, θεωρούμε ότι έχουν την άμεση αλλά και την πολιτική ευθύνη.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr